Şâfiî mezhebine göre ise âdetin asgari süresi bir gün, azami süresi on beş gündür (Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/278).
Adet olan kadın oruçlarını tutamaz, namazlarını kılamaz; tutamadığı oruçlarını sonradan gününe gün kaza eder, ama kılamadığı namazlarını kaza etmez. İki adet arasındaki temizliğin en az süresi on beş gündür. Bu nedenle iki adet arasındaki temizlik müddeti on beş günden az olamaz.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Adet kanamasının uzun sürmesinin nedenleri; Hap, deri altı implantı, enjeksiyon gibi doğum kontrol yöntemleri adet kanamasını uzatabilir. Çünkü kadınların hormon dengesini bozan bir durumdur. Dünyada doğurma çağındaki kadınlarda %10 oranında görülen polikistik over sendromu da adet kanamalarının uzamasına yol açabilir.
Bu akıntılar kan olmadığı için kadınlar tarafından orucu bozup bozmadığı kafa karıştırır. Ancak adet öncesi meydana gelen kahverengi akıntılar adet döneminin başlangıcına işaret eder. Bu yüzden de eğer oruçlu iken kahverengi akıntı meydana geldiği görülür ise oruç bozulur.
İlgili 20 soru bulundu
Hanefî mezhebine göre üç günden az ve on günden fazla devam eden kanamalar âdet değil, istihâze (özür) olarak kabul edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/26-27; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/201). Şâfiî mezhebine göre ise âdetin asgari süresi bir gün, azami süresi on beş gündür (Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/278).
b) Kanama, kadının normal âdet süresinden önce ama üç günden fazla bir sürede sona ererse, gusül yapsa bile, normal âdet süresi geçmedikçe yasak ortadan kalkmaz. c) Kanama, on günlük sürenin dolmasından sonra kesilirse -kadın guslet-mese bile- yasak artık sona ermiş olur.
7 günden fazla adet kanaması normal değildir. Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün baz alınarak yapılan hesaplamanın 21 günden kısa olması durumu, erken adet olarak tanımlanır. Ortalama 28 günde bir olan; 21 ile 35 gün arasında gerçekleşen adet kanamaları normal kabul edilir.
Kadınların beşte biri düzensiz âdet kanamalarından yakınır. On günden fazla olan âdet günleri özür sayılır. İki âdet hâlinin arasında on beş gün geçmişse, ondan sonra gelen kan hayız kanı olarak değerlendirilir.
Hayız süresinin en azı için bazı mezhepler bir gün bir gece, bazıları üç gün üç gece, en çoğu için de altı, yedi, on, on beş gün gibi süreler vermişlerdir. İki hayız arasındaki asgari temizlik müddeti genel olarak on beş gün kabul edilmekle birlikte bunun için on üç, on yedi, on sekiz gibi rakamlar da verilmiştir.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır. Ayrıca; taş, çamur, cam ve zehir gibi akla veya bedene zarar veren maddeleri yemek-içmek haramdır. Hayvan boğazlanırken; nefes borusu ile yemek borusunun kesilmesi gerekir.
Hayız veya nifas hâlindeki kadının mescide girmesi, orada beklemesi ve içinde itikâf yapması haramdır. Bu yasakla ilgili olarak Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Mescidi hayızlı kadına ve cünüp kişiye helal kılmam.”
İki âdet arasındaki temizlik dönemi en az on beş gündür. (
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze yani özür kanı sayılır. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 99) Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Ayrıca dönemler arasında veya cinsel ilişkiden sonra da kanamalar meydana gelebilir. Adet kanamasının uzun sürmesi kadınlar için rahatsızlık vericidir. Çoğu zaman uzun süreli kanama normal kabul edilse de, kanser de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi durumun göstergesi olabileceği için kontrol gerekir.
Adet dönemi de her bireyde farklı olabilir ancak tipik olarak 3 ila 7 gün arasında sürer. Adet döneminin 7 günden fazla olması ise uzun bir adet dönemi olarak kabul edilir ve altta yatan başka bir tıbbi duruma işaret ediyor olabilir.
Kesilmeyen adet kanaması neyin belirtisi? Böbrek ve karaciğer sorunları da adet düzensizliğinin nedeni olabilir. Kesintisiz menstruasyon aynı zamanda tiroid hormon sorunları veya yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Kesintisiz adet kanaması, polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir.
Genellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1'inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir. Burun kanaması veya benzeri kanama türlerinde de abdest bozulur.
Şâfiî mezhebine göre ise bir kişi karşı cinsten olan ve kendisiyle arasında dinen evlenme engeli bulunmayan bir kimseye arada bir engel olmaksızın dokunursa, her ikisinin de abdesti bozulur (Mâverdî, el-Hâvî, 1/183-187). Ancak karşı cinsin saç veya tırnağına dokunmakla abdest bozulmaz.
Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek bütün enfeksiyonlara karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça duyarlıdır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri