Kırılan her bir parça yine cam olduğu için kimyasal değişim denilemez. Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez. Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir.
Fiziksel olarak meydana geldiği için fiziksel yollarla ayrılırlar. Tuz ve su karışımıyla tuzlu su olur. Tuzlu suyu buharlaştırsak tekrar tuz elde edilebilir. ✓ Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelere kimyasal değişim denir.
Katı maddenin ısı alarak sıvı hâle gelmesine erime denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı hâldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktüğümüzde çikolata ısı kaybeder, donar ve tekrar katı hâle gelir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
İlgili 17 soru bulundu
Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir. Fiziksel değişim maddelerin yapılarında herhangi bir değişiklik meydana gelmeden dış görünüşlerinde olan değişiklikleri içermektedir.
Bu maddeler birbirlerine dönüşebilir ve bu duruma da maddenin hal değişimi ismi verilmektedir. Mesela su sıvı bir madde iken donarak katı bir hale dönüşebilir. Ya da su kaynadığında buharlaşabilir. Erime, donma, buharlaşma, yoğunlaşma, süblimleşme ve kırağılaşma maddenin başlıca hal değiştirme biçimleridir.
C) En kısa sürede eriyen madde buzdur.
Madde katı, sıvı, ve gaz olmak üzere 3 halde bulunur. Maddelerin ısının etkisiyle bir halden başka bir hale geçmesine hal değişimi denir. buz er r su olur.
Bütün yanma olayları kimyasal değişimdir.
Betonun donması tamamen kimyasal bir değişim olarak ön plana çıkar. Bunun temel nedeni ise çimento ile suyun birbirine karışımı ile beraber açığa çıkan durumdur. Çünkü beton dolması gerçekleştikten sonra, bir daha çimento ve su eski haline dönüş yapamaz.
Madde üzerinden gerçekleşen bazı değişimler kimyasal ye süreci gösterir. Bunlar içerisinde yanma, paslanma, çürüme ve bileşik yapma gibi durumlar söz konusudur. O yüzden bu unsurlara bakmak suretiyle dişlerin çürümesinin kimyasal bir süreci taşıdığını ifade etmek gerekir.
Maddelerin renginde, şeklinde ya da büyüklüğünde değişim olması fiziksel değişimdir. Tebeşirin kırılması, mumun erimesi, buzun eriyip suya dönüşmesi ve kağıdın yırtılması fiziksel değişime örnektir.
Maddelerin atom ve moleküllerinin aynı kalıp yalnızca dış görünüşünde meydana gelen değişimler, fiziksel değişim olarak adlandırılır. Fiziksel Değişimin Özellikleri Nelerdir? 1- Fiziksel değişim sonrası maddelerin ağırlığı ve hacmi değişebilir. Ancak atomik yapısında herhangi bir farklılık olmaz.
Meyvedeki nemle birlikte ısıyı serbest bırakan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir ve olgunlaşma sürecini hızlandıran asetilen gazı üretilir.
Saf bir maddenin başka bir hale dönüşmesine hal değişimi adı verilmektedir. Maddenin ısı alması ya da vermesi sonucunda hal değişimi meydana gelmektedir. Sıcaklığı değişen maddeler genleşmeye başlar. Özellikle katı, sıvı ve gazlarda hal değişimi görülmektedir.
Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Kalıcı boyaların içinde birçok kimyasal madde bulunur. Hidrojen peroksit, parafenilendiamin (PPD) ve amonyak bunlardan bazılarıdır. Kalıcı boyaların saçın içine işleyebilmesi için amonyak kullanılır. Amonyak, saç telinde şişmeye neden olur ve saçın kabuğunu açar.
SAÇIN ERKEN BEYAZLAŞMASININ NEDENLERİ
Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır. · Vücutta doğal olarak üretilen hidrojen peroksit (saçı beyazlatmak için kullanılan bir kimyasal), kimyasalı yıkacak enzimler yeterli değilse saç kökünde birikir.
Renk değişimi olduğu için fiziksel bir olaydır (ö47,ö92). Maddenin sadece dış görünüşünde değişiklik olduğu için fiziksel bir olaydır (ö18,ö21,ö27,ö45,ö52, ö67, ö69, ö77,ö102). Elmanın içindeki asitler giderek, elma kararmaya başlar (ö11,ö17,ö32,ö87,ö44, ö48, ö64,ö72,ö79,ö95).
Sütün kaynaması bir hal değişim olayı dolayısıyla fiziksel bir tepkimedir. Özünde sadece sütü oluşturan moleküller ısı alır ve sıcaklıkları artar.
Kağıdın yırtılıp, tebeşirin kırılması, hal değişimi yani fiziksel, odunun yanması kimyasal değişim örneğidir. Kağıdın yırtılması fiziksel, yanması ise kimyasal değişimdir.
Sebzelerin rendelenerek ya da doğranarak salata yapılması fiziksel değişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri