Hışıltı Nedir? Hışıltı (vizing); çocukta veya bebekte ıslık çalar gibi vızıltı şeklinde tiz sesin duyulmasıdır. Hışıltı, alt solunum yollarında ya da akciğerde sorun olduğunun en önemli göstergesidir. Nefes vermede tıkanıklık olduğunun bulgusudur.
Hışıltı; hava yollarındaki daralma nedeni ile oluşan, ekspiryumda duyulan, devamlı karakterde müzikal bir sestir. Hava yolu tıkanıklığı ilerledikçe inspiryumda da duyulabilir. İnflamasyon, mukozal ödem ve bronkospazma bağlı daralan hava yollarında oluşan türbülan akım ve titreşim nedeni ile oluşur.
Hışıltılı çocuk, altta yatan bir başka neden olmamak kaydıyla hışıltısı bir aydan uzun süren ve/veya bir yıl içinde üç veya daha fazla tekrarlayan çocuktur.
Vizing (hışıltı), distal havayollarında obstrüksiyonu telkin eden, çoğunlukla ekspiratuvar bazen bifazik duyulan, ekspiryum uzaması ile birliktelik gösterip çıplak kulakla da işitilebilen, ince ıslığa veya kedi hırlamasına benzeyen yüksek dereceli müzikal bir sestir.
FROTMAN : Sürtünmek demektir. Akciğeri kaplayan plevral yaprakların arasına fibrinli bir iltihabi sekresyon birikince plevral yapraklar birbirine sürtünür ve ortaya çıkan patolojik bir sese frotman denir. İnspiryum sonunda ve ekspiryum başında duyulur. Devamlı olması ağrı ile birlikte kulağa gelmesi ana özelliğidir.
İlgili 32 soru bulundu
Hışıltılı solunum tiz, ıslık sesi şeklinde solumaktır ve solunum yolları daraldığında bebeğin solumasını güçleştirir. Solunum yollarının boyutlarındaki farklılık nedeniyle genellikle bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür.
Bebeklerde hırıltı, ortamın nem dengesini ayarlayarak ve bebeğinizin burnunu düzenli olarak aspiratörler ile temizleyerek en aza indirilebilir. Bebekler kolay nefes alabildikleri zaman hırıltı son bulur. Bu nedenle bebeğinizde göğüs hırıltısı bulunuyorsa bunun sebebi burnunun tıkalı olmasından kaynaklanabilir.
Çocuklarda özellikle 5 yaşından sonra görülen hırıltı durumunda astım düşünülmelidir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan hırıltı varsa akla astım gelmelidir. Bu nedenle araştırılması gerekir. Çocuklarda hırıltı zatürre, akciğerde yabancı cisim, alerjik reaksiyon gibi birçok nedenle görülebilmektedir.
Çocuklarda hırıltının bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenileri hava yolları kıkırdaklarının daha yumuşak ve büyüklere göre çapının çok daha dar olmasıdır. Bu darlığa enfeksiyon veya alerji eklenince, kanal çok daralarak, nefes alırken ve veririken havanın zorlanarak geçmesine neden olmaktadır.
Hırıltı kelimesi bazen hışıltı olarak bilinir. Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır.
Bol bol su içmek, havanın nemlendirilmesi, buharlı odada bir süre kalmak ve evi düzenli olarak havalandırmak gibi etkiler önemli bir katkı sağlar. Ancak bunlar genel olarak uzman doktorun tedavi yöntemi kapsamında katkı şeklinde değerlendirilmelidir.
Sabaha karşı artan öksürük ve hırıltılı solunum nefes darlığı tanısının astım nedenli olabileceğine işaret ediyor. Diğer önemli nefes darlığı nedeninin de KOAH hastalığı olduğu belirtiliyor. Bu sorun sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü ve stres gibi tetikleyici faktörler sonrası da ortaya çıkabiliyor.
Nefes almakta zorlanıyorsa ya da hırıltı boğucu bir hal aldıysa hemen doktora götürmelisiniz. Çünkü bu ciddi bir astım krizinin ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjinin belirtisi olabilir. Hırıltı aniden başladıysa ve köpüklü açık pembe veya beyaz balgam varsa bu bir kalp yetmezliği belirtisi olabilir.
Genellikle gribal enfeksiyonlarda hışıltı duyulur. Eğer çocuğun nefes alıp vermesi hızlanmışsa, zor nefes alıp veriyorsa, 3 haftadan uzun sürüyorsa ve 3 kereden fazla olmuşsa mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından görülmelidir.
Eğer bebeklerde meydana gelen hırıltı ıslık sesini andıran bir sesle meydana geliyorsa bu hem bronşların hem de nefes borusunun dolduğuna işaret eder. Bu da bebekler için tehlikeli bir durumdur ve vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.
Bir bardak suyu ısıttıktan sonra ½ çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Kaynamasını bekleyip günde 1-2 kez için. Alternatif olarak 1 çay kaşığı zerdeçal tozuyla 2 çay kaşığı organik balı karıştırıp yiyin. Herhangi bir alternatif tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Tedavi genellikle kısa ve uzun etkili ilaçların bir kombinasyonunu içerir. Kısa süreli ilaçlar hırıltı ve diğer astım semptomlarını hafifletmek için hızlı hareket ederken, uzun süreli ilaçlar solunum yollarının daralmasını durdurarak hırıltıyı önlemeye yardımcı olur.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Nefes alış verişlerinizde ıslık sesi olabilir
Nefes darlığı, nefes alıp verirken ıslık sesi gibi bir ses çıkması, öksürük ve balgam çıkarma KOAH'ın başlıca belirtileridir. Sigara içen kişilerde öksürük ve balgam çıkarma sık görüldüğü için doktora başvurma ihtiyacı hissetmezler.
Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.
En sık görülen belirtileri olarak; öksürük, balgam, hareketle birlikte ortaya çıkan nefes darlığı, göğüste veya sırtta ağrılar, hırıltılı nefes alıp vermek gibi belirtiler gösterebilir.
Sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü, stres gibi tetikleyici faktörler sonrası nefes darlığı ortaya çıkar ve sabaha karşı artan öksürük ve hırıltılı solunumun eşlik etmesi nefes darlığı tanısının astım nedenli olduğunun habercileridir.
Hırıltılı solunum genelde nefes verme sırasında, nefes alırken veya verirken çıkan tiz ıslık şeklinde bir sestir. Hırıltılı solunum daralmış, tıkanan hava kanalları yüzünden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri