Hiper Metin İşaretleme Dili (HTML, İngilizce HyperText Markup Language kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmasıdır) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir.
HTML Hangi Dil İle Yazıldı? HTML, C ve C++ gibi programlama dilleri ile yazılmış bir işaret dili olarak tasarlanmıştır. Ancak, HTML sözdizim ve yapısı itibariyle bir programlama dilinden ziyade bir işaret dilidir.
HTML'in bir programa dili olup olmadığı özellikle web tasarım ile yeni tanışanların merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Kısaca cevap verecek olursak, HTML bir programlama dili değildir. HTML, İngilizcede markup language denilen işaretleme dili olarak geçiyor.
Kısa cevap: Muhtemelen hayır. HTML (Hiper Metin Biçimlendirme Dili), adından da anlaşılacağı gibi bir programlama dili değildir, bir biçimlendirme dilidir (aşağıda açıklandığı gibi). Basitçe ifade etmek gerekirse, HTML, belirli bir web sayfasının nasıl göründüğünü açıklayan bir koddur.
(Hyper Text Markup Language) internet sayfaları oluşturmak için kullanılan metin işaretleme dilidir. Bir internet sitesinin iskeleti olarak da nitelendirilebilir. Son sürümü HTML5 olan bu dil dinamik işlevsellik oluşturamadığı için programlama dili olarak tanımlanamaz.
İlgili 45 soru bulundu
HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz. Zira HTML kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılamaz. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Programlama dili denilememesinin nedeni tam olarak budur.
CSS ile birlikte 1 hafta içerisinde bitirirsin. Bir zorluğu yok. Tabii gün içinde ne kadar çalışacağına göre değişir.
CSS (Cascading Style Sheet) açılımı “Basamaklı Stil Sayfaları” anlamına gelen web sayfalarında “yazı tipi, renk, boyut, arka plan ve dokular” gibi ögelerde arzu edilen değişiklikleri tanımlamanızı sağlayan bir programlama dilidir.
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
CSS, öğrenmesi kolay ama uzmanlaşması zor olan bir alandır. Harry Roberts'ın CSS Wizardry, BEM metodolojisi ve yeniden düzenleme gibi, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir CSS yazmanın temeli hakkında en iyi makaleleri içerir.
Zirve yine değişmedi. Programlama dillerinin popülerliğini araştıran Tiobe, 2022 yılında öne çıkan dilleri paylaştı. 2022 yılında popülerliği en çok artan C++ olsa da liderlik koltuğu yine değişmedi.
Web yazılım projelerinde C#, VB.NET, XML, JAVA, ASP.NET ve PHP gibi web kodlama dilleri kullanılmaktadır.
Web tasarımına başlarken öncelikle HTML öğrenilmeli, ardından CSS bilgisi ile desteklenmelidir. CSS tek başına bir işe yaramazken, HTML'in üzerine inşa edilerek daha görsel ve estetik bir yapı sağlar. Bu nedenle önce HTML öğrenilip, daha sonra CSS konularına geçilmelidir.
Hayal Gücünü Sınırlama: C++
C++, kodlama dilleri arasında en zor ve karmaşık dil olsa da hayal gücünü istediğin gibi yansıtmana ve dilediğin uygulamayı yazmana olanak tanıyor.
Python'ın en popüler kullanım alanı, web geliştirmedir. Python'ı, birçok zorluktaki web uygulamalarını yaratırken kullanabilirsiniz. Django, Pyramid ve Flask gibi oldukça iyi web frameworkleri içerir.
Öğrenmesi en kolay programlama dillerinden biri olan JavaScript, Html sayfalarının içeriklerini dinamik olarak eklemenize ve değiştirmenize izin verir. JavaScript, web sayfalarının hayat bulmasını sağlayan ve onları etkileşimli hale getirmek için kullanılan güçlü bir programlama dilidir.
HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız.
Bir web sayfası oluşturmak için ihtiyacımız olan bileşenlerden ikisi, HTML5 ve CSS'tir. HTML5 ile temel yapıyı tanımlarken, CSS ile kullanıcı arayüzünü oluşturup, stil, biçim ve sunumları hazırlarsınız.
JavaScript, geliştiricilerin etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullandığı bir programlama dilidir. JavaScript işlevleri, sosyal medya akışlarını yenilemekten animasyonlar ve etkileşimli haritalar göstermeye kadar, bir web sitesi kullanıcısının deneyimini iyileştirebilir.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan. JQuery gerekli değil, öğrenmesen de olur başlangıçta.
Web siteleri üzerinde görsel yapılandırmalar yapmanızı sağlayan CSS, genellikle HTML ve JavaScript ile birlikte kullanılır. CSS kodlama dili sizin, web siteleri üzerinde haritalama, renkler, yazı fontları, başlıklar, görseller ve birçok alanda fonksiyonel değişikler yapabilmenizi sağlar.
Adlı yazımızda biraz bahsetmiştik. HTML'nin bir programlama dili olmamasının sebebi fonksiyon yazılamıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer diller ile toplama, çıkarma veya döngü gibi işlevler yaparken bunların hiçbirini HTML ile yapamazsınız.
3. Yazılımda İlk Adım
Tavsiyem HTML ve CSS ile başlamaktır. HTML aslında yazılım dili değildir, kendisi işaretleme dilidir, fakat başlangıç için ideal ve basittir. HTML ve CSS kullanarak basit web siteleri yapın ve tasarlayın.
HTML/CSS'den sonra öğrenmeniz gereken bir diğer önemli beceri ise JavaScript'dir. HTML ve CSS, sayfanın sunumuyla ilgili olduğu gibi JavaScript de sayfanın fonksiyonlarını belirler.
HTML öğrenmesi oldukça kolay ve zevkli bir dildir. Basit pratikler yapmaya başlayıp ardından kendi websitenizi oluşturarak pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Bu dili öğrenmeniz için algoritma yada farklı bir Programla dilini bilmenize ihtiyaç yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri