Dilimlenmiş patates dolapta kaç gün saklanır? Yağ ve tuz bozulmayı geciktirir. Bu nedenle patateslerinizi az miktarda tuz ve zeytinyağı ile kaplarsanız bozulmaları gecikecektir. Bu şekilde hava almayan torbalara veya mutfak kaplarına koyarak buzlukta daha uzun süre, buzdolabında ise 4-5 gün muhafaza edebilirsiniz.
Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz. Tuz ile birlikte koyduğumuz limon suyu ise patateslerinizin kararmasına engel olacaktır.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Doğranmış patatesleri, kapaklı bir kabın içerisine alın. Üzerine tuz ve yarım limonun suyunu sıkın. Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Burada en önemli püf noktası patateslerin çok fazla haşlanmaması. Ardından kağıt havlu yardımıyla patateslerin üzerinde suyu alıp kuru hale getirin. Kuru hale getirdikten sonra buzdolabı poşetlerine aktarıp buzlukta saklayabilirsiniz. Bu şekilde oldukça uzunca bir süre tazeliklerini koruyacaklardır.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Patates taze olarak satın alındığında toprak ve cevizimsi bir kokusu olur. Patates çok bekletilmişse ve küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir. Patatesin çürüdüğünü her zaman görüntüsünden anlayamazsanız. Çünkü patatesler bazen içeriden çürümeye başlayabilir.
- Patates kızartmalarının yeniden taze bir biçimde tüketilebilmesi için bu sefer normal sıvı yağ kullanımı yerine Hindistan cevizi yağı kullanımı yapılmalıdır. Bu şekilde kızartacağınız patatesler ilk günkü kadar taze ve çıtır çıtır olacaktır. - Ekmeğin içerisine patatesleri koyarak sandviç hazırlayabilirsiniz.
Dondurucuda patates saklama yöntemi ile hazırladığınız patateslerinizi 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Buzluktan çıkartacağınız patateslerinizi kızartmadan önce çok çözülecek kadar bekletirseniz sulanacağı için kızartma yağınızda sıçrama yapabilir, varsa su zerrecikleri bir kağıt havlu ile silmenizi öneririm.
Patatesi saklamak için mutlaka soğuk bir yer tercih edilmelidir. Çünkü sıcak saklama alanında patates çillenir ve çürür. Patatesleri güneş görmeyen bir bölgede saklamak daha doğrudur.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Not: Haşlanmış patatesleri soslu olarak yeşillik eklemeden 1-2 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.
Patatesin raf ömrünü uzatmak için öncelikle ürünü soğutmak gerekiyor. İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Kızarmış patates bekledikçe çıtır dokusunu kaybeder, patatesleri eski haline getirebilmek için yapmak gereken iki farklı yöntem var. Bunları deneyerek ertesi güne kalan patates kızartmalarınızı ilk çıtırlığında yiyebilirsiniz.
Eğer yoğurdunuz sarımsaklıysa, dolabınızda koku oluşmaması için bu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Kızartmanın içindeki yoğurt dolapta beklediği süre içerisinde su salacaktır. Kızartmanızı tekrar yemeden önce bu salınan fazla suyu alın ve kızartmanızı en geç iki gün içinde tüketin.
Büyük, ağır tabanlı bir tavayı orta-yüksek ısıda ısıtın, ardından birkaç yemek kaşığı yağ dökün, kızartmalarınızı ekleyin. Ve yeniden çıtır patatesleriniz hazır! Fırınınızı 200 dereceye getirin, patatesleri bir fırın tepsisine yayın ve yeniden kızarmalarına izin verin.
Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir. Gün ışığında bekletildiğinde ise rengi yeşile doğru dönmeye başlar. Sıcaklık derecesi yüksek olan bir yerde uzun süre muhafaza edilen patatesteki filizlenme evdeki ısı nedeniyle daha da artacaktır.
Zehirlenme Durumunda Yapılacak Yardım
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir.
Eğer patatesin bulunduğu ortamda yeterli nem ve sıcaklık varsa, ayrıca güneş ışığı da alıyorsa hızlıca filizlenmeye başlar. Patates filizlenmeye başladığında da besin değerini kaybetmeye başlar ve içindeki faydalı bileşenler de gitgide azalır.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri