CSS, İngilizce adıyla Cascading Style Sheet (Basamaklı Stil Şablonu) temelde web sitenizdeki HTML elementlerinin renk, boyut, yazı karakteri gibi her türlü görsel özelliklerini değiştirmenizi sağlar. Yani web sitesinin görsel sunumunu içerikten ayırır.
Tanım ve Kullanımı
Type özelliği stil sayfasının MIME tipini belirtir. Type özelliği <style> ve </style> etiketleri arasındaki içeriğin MIME tipini belirtir. İçeriğin CSS olduğunu göstermek için text/css MIME tipi belirtilir.
HTML (HyperText Markup Language) ile birlikte entegre şekilde çalışan CSS, oluşturduğunuz web sayfalarında yapacağınız özellikleri geliştirmenize olanak sağlar. Web sayfalarının renklerini, fontlarını, görsel efektlerini, mizanpajını ve tüm öğeleri CSS stil şablonlarıyla biçimlendirebilirsiniz.
Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelen Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltması olan CSS, bir web sitesinin daha çok göze hitap eden kısımlarını düzenlemeyi sağlıyor. Renkler, ara yüz düzenlemeleri, fontlar ve bunlara bağlı birçok görsel tasarım unsurunu modifiye etmeye yarıyor.
CSS (Cascade Style Sheet), bir HTML dokümanının şeklini ve/veya görüntüsünü tasarlayan olgudur. Diğer bir ifadeyle CSS, HTML'i basit bir iskelet olmaktan kurtaran metin şekillendirme dilidir. Bu nedenle büyük öneme sahiptir. Çünkü bir sitedeki görselliği dolayısıyla da kullanıcı memnuniyetini sağlayan CSS'tir.
İlgili 42 soru bulundu
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız.
CSS (Cascading Steel Sheets), HTML elementlerinin rengini, boyutunu, arka planını değiştirmenize olanak sağlayan biçimlendirme dilidir. Birçok ön uç geliştirici ve tasarımcı web siteleri geliştirirken bu dili kullanır.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan.
CSS (Cascading Style Sheet) açılımı “Basamaklı Stil Sayfaları” anlamına gelen web sayfalarında “yazı tipi, renk, boyut, arka plan ve dokular” gibi ögelerde arzu edilen değişiklikleri tanımlamanızı sağlayan bir programlama dilidir.
CSS'in açılımı “Basamaklı Stil Sayfasıdır. CSS bir HTML öğesinin masaüstü cihazlarda, mobil cihazlarda ve yazdırıldığında kağıt üzerinde nasıl görüneceğini belirlemek için kullanılmaktadır. Css eklendiği her HTML sayfasını stillendirebildiği için birden çok web sayfası aynı anda stillendirilir ve şekillendirilir.
Önce HTML, HTML üzerine CSS inşa ediyoruz.
CSS yani Cascade Style Sheet, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir. HTML ile oluşturulan elemanlara stil vermeye yarar. Örneğin HTML içine eklediğimiz bir yazının rengini kırmızı yapmak istiyorsak bunu CSS ile gerçekleştiririz.
TYPE. Veri alanı tipini tanımlar. Text, checkbox, reset, radio, submit, password, image, file, hidden, button, range, scribble gibi değerler alabilir. Default değeri "text" dir.
text() – seçilen elemanların metin içeriklerine atama yapar veya onlara erişerek işlem yapar. html() – HTML işaretçileri de dâhil, seçilen elemanların içeriğini atar ya da onlara erişir.
<input type="text"> : Alınacak olan bilgi sözel bir ifade ise kullanılır. Örneğin ; Ad ,adres vb. <input type="radio"> : Alınacak olan bilgi çoklu seçim içinden sadece birinin seçilmesi istendiğinde kullanılır. Örneğin cinsiyet.
3. Yazılımda İlk Adım
Tavsiyem HTML ve CSS ile başlamaktır. HTML aslında yazılım dili değildir, kendisi işaretleme dilidir, fakat başlangıç için ideal ve basittir. HTML ve CSS kullanarak basit web siteleri yapın ve tasarlayın.
CSS, öğrenmesi kolay ama uzmanlaşması zor olan bir alandır.
HTML/CSS'den sonra öğrenmeniz gereken bir diğer önemli beceri ise JavaScript'dir. HTML ve CSS, sayfanın sunumuyla ilgili olduğu gibi JavaScript de sayfanın fonksiyonlarını belirler.
CSS, web site tasarımında büyük kolaylık sağlayan ve kodlamayı yapan yazılımcıya esneklik sağlayan özellikleri ile popülerdir. Bu özellikler sayesinde, sitenizin belirli bir bölüm veya bölümlerine kolaylıkla ve hızlı bir şekilde güncelleme yapabilirsiniz.
CSS kodlarınızı dahili yöntem ile eklerseniz bu kodlar sadece tek sayfa için geçerli olur. Dahili yöntemde CSS kodları <head> </head> etiketleri arasında konumlandırılır. CSS kodları <head></head> etiketleri arasına <style> etiketi ile eklenir.
Html ile Css arasındaki temel fark başlangıçta sizlere bahsetmek istiyorum. Şöyle düşünelim HTML bir web sitesinin kurallarını, içinde olması gereken bilgileri ve tanımlamaları içinde barındırmaktadır. CSS ise HTML içinde belirlenmiş kuralları ve tanımlamalara uygun şekilde stil vermek için kullanılmaktadır.
HTML açılımı Hyper Text Markup Language Türkçesi ise Hiper Metin İşaretleme Dili'dir. CSS ise Cascading Style Sheets Türkçesi Basamaklı Biçim Sayfaları'dır.
Bir CSS yorumu, "/*" sembolleriyle başlar ve "*/" sembolleriyle sona erer. Birden çok satıra da yayılabilir.
CSS'de var() metodu, bir CSS değişkeninin değerini eklemek için kullanılır. CSS değişkenlerinin DOM'a erişimi vardır; bu, yerel veya global kapsamda değişkenler oluşturabileceğiniz, değişkenleri JavaScript ile değiştirebileceğiniz ve değişkenleri medya sorgularına göre değiştirebileceğiniz anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri