Şalgam kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir.
Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır.
Şalgam, kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir. Mersin ve Adana yöresinde yetişen, bir sebzedir. İçeceği yapılabilir ya da çorba ve salatalara katılarak tüketilebilir.
Şalgam, Brassicaceae familyasına ait yuvarlak, elma büyüklüğünde bir kök sebzedir.
Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kırmızı pancar, Adana Çukurova bölgesinde yoğun üretim hacmine sahip olan bir sebze türü olarak öne çıkar. Şalgam pancarı olarak da bilinen bu sebze, şalgama bizzat lezzetini veren sebzedir. Yapım sürecinde her şey kırmızı pancarın lezzetini şalgam suyuna geçirecek şekilde tasarlanır.
Özünde turp familyasına dahil olan şalgam bitkisi önemli türlerinden biridir. Bitkinin en önemli ve ünlü özelliği şalgam suyu üretilmesidir. Çeşitli yemeklere de eklenen şalgam, garnitür amacıyla da kullanılır. Tohumlarından yetişen bitkinin geniş bir ekim aralığı vardır.
Şalgam kelimesi Türkçe'de "şalgam (brassica napus) veya turp (brassica rapa)" anlamına gelir.
Ülkemizde şalgam suyunun acılı ve acısız olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur.
Yine, elde edeceğiniz şalgamın lezzeti de her seferinde değişecektir. Hepsi üzümden yapılıyor olmasına rağmen neden binlerce çeşit şarap olduğunu, neden her markanın, her yılın lezzetinin farklı olduğunu düşünün.
Şalgam suyunun karakteristik kırmızı rengi, şalgamın en önemli hammaddesi olan mor havuçtan kaynaklanmaktadır. Şalgam suyunun sağlık üzerine olumlu etkisi, mor havucun yüksek oranda içerdiği antosiyanin veya fenolik asitler gibi fonksiyonel bileşenlerden ileri gelmektedir.
Şalgam suyunun faydaları
Afrodizyak etkisi bulunuyor. Özellikle erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliğe sahip. İçerdiği A, B ve C vitaminleri ile kalp ve göz sağlığına iyi geliyor.
Şalgam suyunun içeriğinde havuç, turp, bulgur ve şalgam bulunur. Acılı şalgam suyu yapıldığında ise süs biberi ilave edilir.
şalgam suyunun içindeki asetik asit rakıdaki alkolle cannizaro reaksiyonu olarak bilinen reaksiyonu verir ve bu ikili karbondioksit ve suya dönüşürler. yani daha çok geğirirsiniz ve tuvalete gidersiniz ama daha az sarhoş olursunuz.
Şalgam, pancar ve havuçları yıkayıp tıraşlandıktan sonra, dilimleyerek 10-15 litrelik bir bidonun içine koyun. Daha sonra bulgur ununu temiz bir bez kesenin içinde bidonun içine koyun. Son olarak üzerine tuz serpin. 10 litre kadar su ekledikten sonra ağzını sıkıca kapatın.
İlk kez 1940 yılında bulgur unu mayası, havuç, tuz ve su karışımı ile elde ettiği içeceğe ''şalgam'' adını veren ve küçük seyyar tablası ile mahalle mahalle dolaşarak satış yapan Ali Göde, 5 yıl önce hayatını kaybetti ancak, oğlu Ayhan Göde, onun mirasını yaşatıyor.
Doğanay Şalgam, mor havuç ve şalgam turpunun su ve tuz eklenerek bulgur ile mayalanmasından oluşur. Dost bakteriler sayesinde meydana gelen fermantasyonla tam 35 gün boyunca mayalanan Şalgam, doğal ve sağlıklı bir içecektir.
Şalgam suyu, kalsiyum, C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Sindirim sistemi, kemik gelişimi, akciğer sağlığına faydaları vardır. Şalgamın faydaları saymakla bitmez. Güçlü bir antioksidan deposu olan şalgam kanser hastalığını önlemede de yardımcı olur.
çukurova üniversitesi gıda teknolojisi bölümü öğretim üyelerinin değişik zamanlarda yaptığı araştırmalarından öğreniyoruz ki, şalgam suyunda litrede 1.32 gram ile 7.3 gram arasında alkol bulunmuştur. türk gıda kodeksine göre ise litrede 5 gram ve daha fazla alkol bulunan içecekler alkollü sayılmaktadır.
Şalgam, ılık ve serin mevsimlerin bitkisidir. Ancak, soğuklara karşı diğer sebzelerden daha dayanıklı olduğu için, Türkiye'de soğukça bölgelerde de rahatlıkla yetiştirilebilir. Bitki, sıcaktan ve kuraklıktan hiç hoşlanmaz.
şalgam TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Turpgillerden, yumru köklü bir bitki (Brassica rapa) Bu bitkinin insan ve hayvanlar için besin olarak kullanılan etli ve tatlı kökü
Çiçekleri parlak ve düz sarı olduğu gibi beyaz da olabilmektedir. Oval biçimindeki yapraklarının rengi yeşil olmakla beraber; kenar kısımları düz ya da dişlidir. Hem erkek hem dişi çiçeği bir arada bulunan bitki için kısaca 'erselik' diyebiliriz. Yaprakları da yenebilen şalgam, köklerinin genişliğiyle bilinir.
Bitkinin kökleri bir çapa yardımıyla ya da el ile çekilerek topraktan çıkartılır. Genellikle tohumları yardımıyla çoğaltılan bir bitkidir. Tohumlar tam olarak bitkinin yetiştirilmek istenilen bölgeye ekilmelidir. Ekim zamanı Ekim- Mart olarak alınmalıdır.
market şalgamlarının en iyisi adanus şalgam'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri