Peki, HTTPS nedir? Güvenlik sertifikası olmayan ve HTTP olarak belirtilen web sitelerinde, verici ve sunucu arasında paylaşılan verilerde şifre yoktur. Farklı bir deyişle tüm veriler şifresiz olarak kaydedilir. Herhangi bir güvenlik protokolüyle korunmayan bu siteler, dış tehditlere karşı savunmasızdır.
HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır. HTTP'nin aksine HTTPS güvenlidir. HTTP'de şifreleme yoktur ve HTTPS'de şifreleme mevcuttur. HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.
Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir.
HTTP ve HTTPS arasındaki fark SSL sertifikasıdır. HTTPS yükleyen internet sitesi SSL sertifikasını kullanır ve veri transferinde bilgi şifrelenir. HTTP'de ise veri metin formatında gönderilir ve herkes tarafından kolay bir şekilde okunabilir.
Herhangi bir web sitesi, özellikle giriş kimlik bilgileri gerektiren web siteleri HTTPS kullanmalıdır. Chrome gibi modern web tarayıcılarında, HTTPS kullanmayan web siteleri olanlardan farklı olarak işaretlenir. Web sayfasının güvenli olduğunu belirtmek için URL çubuğunda yeşil bir asma kilit olup olmadığına bakın.
İlgili 36 soru bulundu
Açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” olan bu kavram dilimizde “Üstün Metin Transfer Protokolü” olarak biliniyor. İnternet kullanıcıları bunu aktif olarak kullanmasa da otomatik olarak arama çubuğu bu protokolü koyar. Aslında en basit haliyle söylersek web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür.
ExpressVPN, 256-bit AES şifreleme başta olmak üzere bir Chrome VPN uzantısı için önemli güvenlik özellikleri sunar. Bunlardan bazılarına örnek olarak konum yanıltma, WebRTC'yi engelleme ve HTTPS Everywhere olarak adlandırılan özellikleri verebiliriz.
80 numaralı port, http bağlantı protokolü ile internete erişim sağlayan porttur. İnternet erişimi sağlayan tüm cihazlar 80 portunu kullanırlar.
HTTPS kullanımı sayesinde kötü niyetli hackerlar, web sitenizde kullanıcılar tarafından iletilen verileri ele geçiremez. Böylece tarayıcı ile sitenizin sunucusu arasında gönderilen tüm bilgilerin çalınma ihtimali ortadan kalkar. HTTPS, korsanlığa karşı bir garanti olarak görülmektedir.
Sitenin güvenlik durumunu, tarayıcının adres çubuğundan kontrol et. "Güvenli" bir web sitesinde, çoğu tarayıcıda web sitesinin adresinin solunda yeşil bir kilit simgesi gösterilir. Web sitesinin (kullanılan şifreleme türü gibi) detaylarını doğrulamak için kilit simgesine tıklayabilirsin.
80 HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): Bilginin sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. İnternet kullanıcıları aktif olarak kullanmasa da arama çubuğunda bu protokol zaten yer alır. En basit haliyle, web sayfalarının görüntülenmesini sağlar.
HTTP, “HyperText Transfer Protocol” (Hiper Metin Aktarım Protokolü) kısaltmasıdır ve internet üzerinden veri aktarımı yapmak için kullanılan bir protokoldür. HTTP, istemci-sunucu modeline dayanan bir protokoldür ve bir istemci, sunucuya bir HTTP isteği gönderir ve sunucu, isteğe yanıt verir.
Tarayıcınızı açın. Güvenilirliğin kontrolü için web adresinin sol tarafında bulunan güvenlik durumuna bakın. Kilit işareti varsa o site güvenlidir. Yuvarlak içinde ünlem işareti varsa bilgi veya güvenli değil demektir.
Güvenli olmayan bir sayfayı ziyaret etme
Bilgisayarınızda Chrome'u açın. Uyarı gördüğünüz sayfada Ayrıntılar'ı tıklayın. Güvenli olmayan bu siteyi ziyaret et'i tıklayın.
Böyle bir uyarı ile karşı karşıyaysanız, bu ibare web sitenin SSL sertifikasının eksik olduğu ve bir an önce bu sertifikanın edinilmesi gerektiği anlamına geliyor olabilir. Bu sertifikanın eksikliği web site kapsamındaki verilerin tehlikeye girebileceği anlamını taşır.
HTTPS, HTTP protokolünün güvenli bir şekilde verilerin gönderilmesini sağlamak için SSL/TLS protokolünü eklemesinden oluşur. İki bilgisayar arasındaki tüm veri transferi şifrelenir ve SSL/TLS protokolü tarafından şifrelenir. Örneğin, bir web sunucusu ve bir istemci arasındaki veriler.
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Güvenli bir web sitesine sahip olmak, site ziyaretçilerinizin ve kurumunuzun önemli bilgilerini kontrol altında tutmak ve bunları saldırganlardan korumak anlamına gelir.
Merhaba. Gov ve Edu uzantılı siteler güvenilir sitelerdir çünkü bu siteler kurum ve kuruluşlara aittir. Milli Eğitim Bakanlığının çıkarmış olduğu Eba sitesinin uzantısına baktığımızda Gov ile bittiğini görürüz hem eğitim hem de kurumlara ait olduğunu belirtmektedir.
Cevap: "edu.tr" ve "gov" uzantıları vardır ve bu uzantıların alınması diğer uzantıları almaktan çok daha zordur ve bu uzantıları almak için birçok belge istenir. Bu yüzden de bu uzantılı sitelere eklenen bilgiler çok daha güvenli ve doğru olma olasılığı yüksek bilgilerdir.
HTTP, 1989'da CERN'de Tim Berners-Lee tarafından geliştirilmeye başlandı. Yorumlara yönelik erken HTTP taleplerinin (RFC'ler) geliştirilmesi, İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) ve World Wide Web Consortium (W3C) tarafından koordine edilmiş bir çalışmadır.
HTTP Durum Kodları
İstemci bir sunucu içeriğine HTTP kullanarak ulaşmaya çalıştığında sunucu yanıtın durumunu belirten bir sayısal kod gönderir. Bazı durumlarda HTTP durum kodu (HTTP Status Code) istemcinin tarayıcısında da gösterilebilir Örn; 200, 301, 302, 404 ve 500 kodları en yaygın olanlardır.
HTTP 200 (OK)
HTTP 200 durum kodu, yanıtın başarılı olduğunu gösterir. Yani, istemci ile sunucu arasındaki iletişim herhangi bir hata olmadan sorunsuz bir şekilde yürütülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri