HTTP (HiperMetin Yollama Protokolü), ilk başta HTML sayfaları yollamak için yaratılmış olan bir protokol olup günümüzde her türlü verinin gönderimi için kullanılır. TCP üzerinden çalışır. HTTPS (Güvenli HTTP), HTTP'nin RSA şifrelemesi ile güçlendirilmiş halidir. TCP üzerinden çalışır.
HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız protokollerin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
Günümüzün bilgisayarlar arası iletişim protokollerinden en popüler olan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi protokoller TCP protokolünü kullanır ve her birinin kendine özel bir 0-65535 arası numarası bulunur.
İlgili 18 soru bulundu
HTTP'nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” yani “Hiper Metin Transfer Protokolü“dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. HTTP protokolü istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler. Port olarak ise 80 portunu kullanır.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
HTTPS URL'leri "https: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 443'ü kullanırken, HTTP URL'leri "http: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 80'i kullanır.
HTTP, İnternet iletişim kuralları dizisi paketi çerçevesinde tasarlanmış bir uygulama katmanı protokolüdür. İletim Kontrol Protokolü (TCP) yaygın olarak kullanılmaktadır.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
Http açılımı, İngilizce “Hyper Text Transfer Protokol”, Türkçesi “Hiper Metin Transfer Protokolü” olarak bilinir. Genellikle http şeklinde kısaltması ile kullanılan bu terim, internet üzerinde yer alan bilgilerin sunuculardan kullanıcılara nasıl aktarımının sağlanacağını gösteren bir yoldur.
Örneğin; internet ortamında gönderilen bilgilerin çoğunu sahiplenen HTTP, bir köprü metni aktarım protokolü olarak kişilerin karşısına çıkar. HTTPS ise, ''S'' harfinin sağladığı güvenlik ile farkını yansıtır. Farklı bir şekilde anlatmak gerekirse HTTPS için ana protokol olan HTTP'nin şifreli hali denilebilir.
HTTP İsteği Nedir? HTTP isteği (HTTP request), sunucuda bir eylem başlatmak ve erişilmek istenilen kaynağı yüklemek için ihtiyaç duyulan kaynakların yüklenebilmesi için istemci ( kullanıcı aracısı) tarafından gönderilen mesajlardır.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
TCP protokolünde her uçta 216 adet farklı port tanımlıdır. Bu 16 bitlik port numarası veya adresi ve 32 bitlik IP adresi beraberce kullanıldığında ortaya çıkan adrese soket numarası denir. TCP bağlantılar bu soketler üzerinden sağlanır.
TCP (Gönderim Kontrol Protokolü), IP üzerinden ulaşma garantili ve harhangi bir boyda veri gönderilmesine imkân tanıyan bir protokoldür. UDP'den farklı olarak, TCP'de iki cihazın iletişim kurabilmesi için önce birbirlerine bağlanmaları gerekmektedir.
Taşıma (Transport) Katmanı: Taşıma katmanı aslında uçtan uca iletişim ile ilgilenen katmandır. Yani verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Ayrıca veri güvenliği ve hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
IP adresi sınıfları
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
UDP'nin açılımı “User Datagram Protocol”, Türkçe anlamı ile ise “Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları” olmaktadır. TCP/IP adı verilen protokol takımları bulunmaktadır ve UDP bu protokollerden bir tanesidir. UDP iki katmanlı bir aktarım protokolüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri