Kolonlar genelde 40cm x 40cm veya 30cm x 60cm gibi kare orana sahiptir. Yani en/boy oranı genelde 1/1, 1/2 civarındadır. Perdede ise bir kenar diğerinin 7-8-10 katı olur. 25cm x 200cm gibi. Kolonların görevlerinden biri ise kirişlerin yükünü alıp kolondan kolona bağlantı kurarak, temele aktarmaktır.
Deprem yönetmeliğine göre kolon başında 50 cm'lik bir bölgede etriye aralığı 9.5 cm olacaktır.
6-6.5m arası olmalı fazlası zarar. yorum yapmak için birçok parametre gerekli.
Boyutlar : Yapı genişliği 12-30 m (tek açıklık ), kolon yüksekliği 4-12 m, bina boyu istenilen boyda ve kolon aks aralığı 3-6 m yapılabilmektedir.
TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir. Ancak tabi ki binanızın tasarımına göre, kat sayısına göre bu boyutlara inşaat mühendisinin karar vermesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Kolon, diğer adıyla kalın bağırsak ince bağırsak ve anüs arasında bulunan yaklaşık 1, 5-2 metre uzunluğundaki sindirim sistemi organıdır. Kalın bağırsaklar incelip kalınlaşan bir yapıda olup, genişlik çapı 2-8 cm aralığında değişmektedir.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz. Kolonda Maksimum Pursantaj Aşıldı. Dairesel kolon çapı 350 mm'den küçük olamaz. Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Kolonlar çerçeveleri oluştururken mekanların dizilimine engel olmamalıdır. Binanın kısa yönünde deprem kuvvetini karşılayacak kenar, ataleti daha fazla olan kenar olmalıdır. Kolonlar mekanların iç estetiğini bozmamalıdır. Aynı zamanda strüktürden ödün verilmemelidir.
Bunların yanı sıra beton ve çelik malzeme sınıfları ve taşıyıcı sistem boyutlarında önemli değişiklikler olmuştur. DBYYHY- 2007'de minimum beton sınıfı C20 iken yeni yönetmelikte bu değer C25 olarak belirlenmiştir. Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
Kolonlar, binaların yüklerini taşıyan ve yerçekimine karşı dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıdır. Binalarda genellikle bodrum katlardan çatıya kadar dikey olarak konumlandırılırlar ve çatı veya kirişlere yatay olarak bağlanırlar. Ayrıca, kolonlar, yükleri doğrudan zemine aktaran temel sistemine de bağlıdır.
Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır.
Gövdesi Boşluklu (Petek) Kirişler
Gövdesi boşluklu kirişler ile 9-20 m arasında açıklık geçilmektedir.
Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz. Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir.
Kolonlar için ortalama 1.5 ton ve tabliye için yine ortalama 1.5 ton demir gider. 120 metrekare bir ev için ortalama olarak 7.5 ton civarında demir harcanır. 120 metrekare bir dairenin metrekaresine ortalama olarak 35-45 kg arasında demir gitmektedir.
Kolonun kesildiğini anlamak zor olsa da bazı şekillerde fark etmek mümkün. Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.”
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Kolon ve kirişler bir yapının ana taşıyıcı elemanlarıdır. Özellikle karkas yapıların iskeletini oluştururlar. Kolonlar, eksenel basınç yükünü taşımak amacıyla projelenen ve düşey konumda yerleştirilen yapı elemanlarıdır.
Düz demir daha elastik yapıdadır. Çatı ve kat kirişleri, otoparklar, prefabrik yapılar, kolonlar, fabrika ve binalar, üst geçitler, hangarlar ve çelik konstrüksiyon uygulamalarında düz demir kullanılır.
Deprem Yönetmeliği kolonlarda boyuna donatı (demir) brüt alanı kesitinde %1-%4 arasında olarak belirtmiştir.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Kısa kolon davranışı, yapı elemanlarında donatı çeliğinin akmaması durumunda depremin enerjisi yeterince sönümlenemeden elemanların kesme kapasitelerinin aşılmasıyla gevrek bir şekilde göçme hasarının oluşmasıdır. gözükmektedir. Bu nedenle kolonun net boyu azaldıkça kolona etkiyen kesme kuvveti yükselecektir.
Kare ve daire kolonlar iyi, dikdörtgen kolonlar kötüdür. Biz(insaat mühendisleri) yapilarimızi en acımasiz kuvvetlere gore dizayn ederiz. En acimasız kuvvet, atalet kuvveti yani deprem kuvvetidir. Deprem kuvveti için herhangi bir yön tayin edemezssiniz, atalet kuvvetleri sürekli farkli doğrultuda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri