Sûfîlere göre Allah'ın zâtına işaret eden ismi. Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. Allah'ın en büyük ismi anlamında bir tabir.
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır.
Hu Arapça '' o '' anlamına gelen bir zamirdir. Bu zamir tekil şahıs zamiri olarak kullanılır. Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Ya Hu Allah'a söylenen aşk, sevgi şarkısının ismidir.
Neden? … Çünkü bu ifadeler bir anlam ifade etmezler. Bu kelimelerle yapılan zikir Allah'ı övmediği gibi, Kur'an ve Sünnette de böyle bir tarif yoktur.
İnsan ister istemez “Hû” ile meşgul olmaktadır. ismi şerifi söylenir. 229 defa tekbir söylenir ve bu tekbirlerde “Hû” çekilir. tekbirin (AllaHû Ekber) içinde 1 adettir.
İlgili 40 soru bulundu
Râzî'ye göre İhlâs sûresinin ilk üç kelimesi (hû, Allah, ahad) üç makamı ifade etmektedir: Hû mukarrebûnun makamı olup makamların en yücesidir. Buna göre lizâtihî var olan sadece O'dur; O'nun dışındakiler mümkün varlıklardır ve yok hükmündedir. İkinci kelime olan Allah ashâb-ı yemînin makamıdır.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
Edep Ya Hu Mevlevilikte edilen dualardan biridir. Daha sonra yayılarak birçok mutasavvıf tarafından dile getirilmiştir. Edep kelimesi hem ahlak hem de saygı demektir. Hu sözcüğü ise Allah anlamına gelir.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
İslam dininde zikir çekmenin önemi çok büyüktür. İmanın kalpte kalması ve Allah ile sürekli bağlantı içinde olmak isteyen her Müslüman için zikir çekmek çok mühim bir ibadet olarak bilinmektedir. Namazlardan sonra zikir çekilebildiği gibi önemli gün ve gecelerde de zikir çekmek çok sevap kabul edilmektedir.
“Gavri 'el, İsrâf el ve Azrâ el, Mikha el” “Cebrâil, İsrâfil ve Azrâil Mîkâil” gibi.. İbranice'de “Hû El” “Güç O'dur” anlamında ifade edilmiştir. Yani bugün ki Allah dediğimiz kelime, İbranice'de “Hû El” olarak kullanılmıştır. Yani, güç O'dur, kudret O'dur.
Allah'ın sevgi ve muhabbetiyle yani gönülden selamlama hitabıdır. Hu erenler, dediğimiz zaman; Allah'a duyulan sevgi ve muhabbet ile yani gönül muhabbetiyle sizleri selamlıyorum demektir.
Allah, bütünlük boyutudur. Bu kelimenin asli boyutu “Hû” dur.
T. Ziya Ergunel, tekke terbiyesinde dostların birbirine 'ya hû' ünlemesini, hüviyetten haberdar olunduğuna, herkeste ve her şeyde O'nun bulunduğuna işaret olarak zikrediyor. Birisine hitâben söze 'ya hû' diye başlamak hem o kişiye 'ey O'nun nurunun zuhuru' demek, hem de samimi bir muhabbet ve dostluğun izharıdır.
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
Bu iki ilke bir arada Kur'an'da bulunmamakla birlikte birinci ilke otuz yedi âyette yer almaktadır. Bunların üçü “lâ ilâhe illallah”, otuzu “lâ ilâhe illâ hû”, üçü “lâ ilâhe illâ ene”, biri de “lâ ilâhe illâ ente” şeklindedir (M. F.
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.
Yunus Emre şu dizelerle anlatıyor; “İlim meclislerinde aradım, kıldım talep, İlim geride kaldı, illa edeb, illa edeb.”
Hu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tanrı ünlem Neredesin, bana bak anlamlarında, genellikle kadınlar tarafından kullanılan bir seslenme sözü
Varlık anlamında kullanılan bir felsefe terimi. Bir mevcudun veya ma'dûmun küllî kavramı, bir varlığın özü, onun kendisiyle o olduğu şey anlamında felsefe terimi.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir.
Gerçek anlamı dışında kullanılan bir atasözü olarak haydan gelen huya gider cümlesi geliyor. Burada 'hay' ve 'hü' Allah anlamına gelmektedir. Yani Allah'tan gelen Allah'tan gider şeklinde tabir edilir.
Tevrat'ta Tanrı için kullanılan Yahve kavramının da "ey O" anlamına geldiği ve Kur'an'da Tanrı için kullanılan "hüve" (O) zamirine benzediği söylenmektedir. İbn Sînâ'ya göre hüve hüve, mantık bakımından bir şeyin en derin temelinde (künhünde) aklın idrakine konu olan kısmıdır.
Allah ismini insanlardan uzak, tenha bir yerde abdestli olarak zikredene; Meleklere mahsus alemlerin kapıları açılır. Maneviyatı güçlenir. Yüksek makamlara ulaşır, nurlanır. Hergün Ya Allah Ya Hu diye 1000 defa zikirde bulunanı Allah, kemaliyle rızıklandırır.
Yemeyenin Malını Yerler (Demine Hu Çekerler) (Üstüne Bir Bardak Su İçerler) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: pintinin yemeye kıyamayarak biriktirdiği malı, sağlığında gücünün yetmediği kişiler, öldükten sonra da mirasçıları bol bol yerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri