Hukuk Fakültesi programlarına yerleşmek için Eşit Ağırlık puan türünde yukarıda yer alan üniversitelere girebilmek için en düşük 16.705 bininci olmak gerekiyor.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
En düşük taban puanlı devlet hukuk fakültesinin taban puanı 331.635; bu fakültedeki en düşük puanlı adayın toplam adaylar arasındaki sırası 9.840'dır. En düşük taban puanlı özel üniversite hukuk fakültesinin taban puanı 267.144; bu Fakülteye en düşük taban puanla giren öğrencinin sırası ise 284.000'dir[4].
Bazı meslek grupları için sadece belli bir yüzdelik dilimin içindeyseniz kazanabilirsiniz. Hukuk alanına girebilmek için ilk 100.000(Bu sayılar yıldan yıla değişiyor ancak bu civarlarda kalıyor.) kişinin içerisine girmeniz gerekli. Giremezseniz ÖSYM size hiçbir hukuk bölümüne girmenize izin vermeyecek.
Bu doğrultuda Adalet Bakanlığı'nın 23.09.2020 tarihli yazısında ilettiği talebi de dikkate alınarak hukuk fakültelerine yerleştirmedeki başarı sıralaması şartı, YÖK Genel Kurulu'nun 11.02.2021 tarihli kararıyla 2021-2022 yılı öğrenci yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere 125.000'den 100.000'e yükseltilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Feridun Yenisey, "Hukuk fakültelerine girişteki başarı kriterinin 75 bine, 50 bine çekilmesi doğru olur.
YÖK, 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartının 125 binden 100 bine yükseltildiğini bildirdi.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), hukuk barajının 100 bin değil, yine geçen yıl olduğu gibi 125 bin olarak uygulanmasına karar verdi. Kılavuza göre en düşük başarı sırası 125 bin olan adaylar hukuk programlarını tercih edebilecek.
Hukuk bölümü okumak için eşit ağırlık puan türüne sahip olmak gerekir. Hukuk bölümü, 4 yıllık bir lisans programıdır. Hukuk bölümü mezunları, hukuk fakültelerinden mezun olurlar.
Buna göre bazı bölümlerin ücretleri şu şekilde belirlendi; Bilgisayar Mühendisliği 295.000 TL, Eczacılık 310.500 TL, Gazetecilik 269.000 TL, Hukuk Fakültesi 315.000 TL, Tıp Fakültesi 396.000 TL.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda Tıp, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik Lisans Programlarına yerleştirmede başarı sıralaması şartı devam etmektedir.
Bu fakültelerin hepsi 1999 ve 2000 yılları ÖSS-Y'de aynı puan türüyle (eşit ağırlıklı-EA) ile öğrenci almışlardır. O nedenle birbirleriyle tamamıyla karşılaştırılabilir niteliktedir.
2015 yılından itibaren geçerli olacak uygulamayla, tıp fakültesini tercih edebilmek için ilk 40 bin, hukuk fakültesi yazabilmek için de ilk 150 bin sıralamasına girmek gerekiyor. Tıp ve hukuk fakültesine girişlerde başarı sırası barajı getirildi.
Avukat olmak için eşit ağırlık derslerinizin iyi olması gerekiyor. Bu da TYT sınavının yanı sıra AYT'de edebiyat, tarih, coğrafya ve matematik testlerinden başarılı olmanız anlamına geliyor. Eğer bu testlerde bir başarı elde ederseniz iyi bir sıralama yapabilir ve hukuk fakültelerine yerleşme şansı yakalayabilirsiniz.
Hukuk bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. 4 yıllık eğitimlerini tamamlamış öğrencilerin yapmaları gereken 1 yıllık stajları bulunmaktadır.
Savcı olmak için AYT'de eşit ağırlık puan türüne ait Hukuk taban puanı 353,46010'dur.
Türkiye'de hukuk fakültesi eğitimi veren en iyi üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi yer almaktadır.
Alan Yeterlilik Sınavı: AYT
Bir öğrenci mühendislik ya da tıp gibi bölümlere yerleşmek istiyorsa sayısal alan oturumlarına girmesi gerekir. Hukuk veya işletme gibi bir bölüm istiyorsa eşit ağırlık sınavına, gazetecilik ya da iletişim alanında bir bölümü hedefliyorsa da AYT'nin sözel oturumlarına katılması gerekir.
Hukuk bölümü, muhakeme kabiliyeti ve adalet duygusu yüksek insanları bünyesinde taşıması gereken bir bölümdür. hukuk; çalışkan, detaycı, sabırlı, sorgulayan, eleştiren insanlara daha yakın bir bölümdür. Hukuk,adalet ve haksızlıklara karşı mücadeleci ruhu olan öğrenciler için ideal bölümdür.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Hukuk Fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının 125 binden 100 bine yükseltilmesini kararlaştırdı. Hukuk fakültelerine yerleşebilmek için bu şart, 2018/2019 eğitim öğretim yılında 190 bin iken; 2019/2020 eğitim öğretim yılında 125 bin olarak uygulanmıştır.
Hukuk Sözel mi Sayısal mı? Hukuk bölümü, yukarıda da anlattığımız gibi eşit ağırlık puan türüne dahildir. Ancak, hukuk fen – matematik puan türü ve sözel puan türü ile de öğrenci almaktadır. Özellikle sayısal (FM – Fen Matematik) bölümlerinde okuyan öğrenciler, TM'den sıkça hukuk bölümünü tercih etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri