Dövülen sarımsak yoğurda katılarak sarımsaklı yoğurt işlemi yapılır. Sarımsaklı yoğurt dizilen ekmeğin üstüne dökülür. Daha sonra üzerine kızartılmış tereyağı ilave edilerek yemek servise hazır hale gelir. Kaynak: Alay, O. (1996).
Mastuva, Bingöl yöresine ait bir yemektir. Mastuva, pirince ayran ilave edilerek yapılır. Bir tencerede ayran ve pirinç karıştırılarak ateşe oturtulur. Ayranın bozulmaması için kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırılır.
İlgili 36 soru bulundu
Dolanger0. Hamur tatlısı olan dolanger bir Elazığ tatlısı olmasına rağmen Bingöl'de de evlerden eksik olmaz.
Yalancı Köfte (Gıllor)
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Bingöl; dağlık, vadileri dik ve sarp olduğundan, ovaları % 2,5 ve ekime müsait yerler ise % 3'tür. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, darı, çavdar, baklagiller, fasulye, şekerpancarı, sebze, kavun ve karpuzdur. Genç ilçesinde, üzüm, bol miktarda elma ve armut yetişir.
BİNGÖL ADININ KAYNAĞI
1872 yılında ise “ÇAPAKÇUR” adıyla ilçe; 1936 yılında (yine aynı isimle 04.01.1936 tarihli 3197 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2885 sayılı kanunla) il haline getirilir. İl Merkezi “Çapakçur” adı altında 1945'e kadar bu isimle anıldı. 1945 yılında “BİNGÖL” adı verilir. Ve bu isimle anıla gelir.
Birliklerine dönen askerlerin yerine diğer bir kol su içmek içiıı dağlara tırmanmaya başlar. Başlarındaki komutan bir tepeye çıkıp ta yüzlerce gölü aynı anda görünce, hayretini şöyle ifade eder. Burası bir göl değil, bin göl ve böylece o savaşın yapıldığı bölgedeki şehrin adı “BİNGÖL” olarak söylenilmeye başlar.
BİNGÖL DENİNCE AKLA İLK BAL GELİYOR
Bingöl balının markalaşması ve kalitesinin ortaya çıkarılması amacıyla akademik anlamda üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydeden Çapak, Yapılan çalışmalar sonucunda Burdur, Uşak, Düzce, Kırşehir ve Bingöl pilot il seçildi.
Siron veya Silor, kurutulmuş hamurun sıcak su ile açılmasıyla yapılan, Gümüşhane başta olmak üzere Erzurum, Bingöl, Artvin, Ardanuç, Bayburt, Şavşat, Şebinkarahisar, Maçka, Alucra ve Yusufeli'nde popüler olan bir yemektir. Bingöl yöresinde yemeğe Sorina Pel denmektedir.
Bingöl İli Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Doğusu Muş, kuzeyi Erzurum ve Erzincan, Batısı Tunceli ve Elazığ, Güneyi ise Diyarbakır İlleri ile çevrilidir. Bingöl İli 41º 20 ve 39º - 56º doğu boylamları ile 39º - 31 ve 36º - 28º kuzey enlemleri arasında yer alır.
Bingöl Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Soğuk mevsim 3,3 ay uzunluğundadır ve 1 Aralık tarihinde başlayıp 12 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 8°C altındadır. Bingöl bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -6°C iken yüksek sıcaklık 1°C düzeyindedir.
Ekseriyetle Zaza olan Bingöl halkında etnisite vurgusu diğer toplumlarla kıyaslandığında daha zayıftır. Halkın neredeyse tamamı Müslüman, mezhep olarak ise çoğunlukla Sünni (Şâfiî)9 ve kısmen de Alevi'dir.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Elazığ 1929 yılında da Muş illerine bağlanan Bingöl, 1936 yılında Vilayet olmuştur.1945 yılında da İl Merkezi olan Çapakçur'un adı Bingöl olarak değiştirilmiştir.
Verilere göre, Bingöl'de 4 bin 655 Elazığlı, 3 bin 554 Diyarbakırlı ve bin 62 Muşlu bulunuyor. Bingöl'de il nüfusuna kayıtlı sayısı ise 237 bin 901. Bingöl merkezinde yine Elazığlılar ve Diyarbakırlılar ilk iki sırayı alırken, Malatyalılar üçüncü, Muşlular ise dördüncü oldu.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Kışlar uzun sürer. Kar yağışı bol ve kar kalınlığı 3-4 metreyi bulur. İl merkezinde kışın ortalama ısı -9°, yazın + 39° olur. Yağış miktarı 900 milimetreyi geçer.
İl topraklarının ancak yüzde 2,5'i ovadır. Dağlar % 83'ünü aşar. Yayla ve platolar yüzde 15'tir. Yüzölçümü 8319 kilometrekaredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri