Bingöl mutfağının en çok pişirilen, en sevilen geleneksel tatlarından olan Bingöl Usulü Sorina Pel, Yufka ekmek, yoğurt, sarımsak, tuz ve tereyağı ile yapılıyor. En son aşamada ise üzerine kızartılmış tereyağı ilave edilerek yemek servise hazır hale gelir.
Bunların yanında Bingöl'e mahsus olan onun yemek kültürünü başlıca mahalli yemekler şunlardır: Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patıfe), tutmaç çorbası, kılç, lopık, maliyez, parmar (semiz otu), pılık.
Tarım: Bingöl; dağlık, vadileri dik ve sarp olduğundan, ovaları % 2,5 ve ekime müsait yerler ise % 3'tür. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, darı, çavdar, baklagiller, fasulye, şekerpancarı, sebze, kavun ve karpuzdur. Genç ilçesinde, üzüm, bol miktarda elma ve armut yetişir.
İlgili 36 soru bulundu
Doğu Anadolu'nun en zengin orman alanlarına sahip olan İllerden biri olan Bingöl'de ağaç türü olarak meşenin meydana getirdiği ormanlar yaygındır. Bu ormanlar 1900 m. Yüksekliğe kadar yayılış gösterir.
Dolanger0. Hamur tatlısı olan dolanger bir Elazığ tatlısı olmasına rağmen Bingöl'de de evlerden eksik olmaz.
BİNGÖL DENİNCE AKLA İLK BAL GELİYOR
Bingöl balının markalaşması ve kalitesinin ortaya çıkarılması amacıyla akademik anlamda üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydeden Çapak, Yapılan çalışmalar sonucunda Burdur, Uşak, Düzce, Kırşehir ve Bingöl pilot il seçildi.
Bingöl; dağlık, vadileri dik ve sarp olduğundan, ovaları % 2,5 ve ekime müsait yerler ise % 3'tür. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, darı, çavdar, baklagiller, fasulye, şekerpancarı, sebze, kavun ve karpuzdur. Genç ilçesinde, üzüm, bol miktarda elma ve armut yetişir.
ZAZACA'NIN İSİMLENDİRİLMESİ
Siverek, Çermik, Çüngüş ve Gerger'de yaşayan halk ise konuştuğu dili “Dımıli”, kendisini de “Dımıli” olarak isimlendiriyor. Ayrıca, Bingöl ve çevresindeki ve birçok yerlerdeki Kurmancca konuşan halk da Zazaca'yı “Dımıli” olarak isimlendiriyor.
URARTU DEVRİNDE BİNGÖL
550 Yıllarında Iran'dan Ansan Kabilesinden Kurus Medleri yenerek Pers Devletini kurdıı. Üç yıl sonra batıya akınlara başladı. Bingöl, Elazığ ve Tunceli dolaylarını aldı.
Bingöl ilinde sebzelerden en çok karpuz; meyvelerden ise en çok ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Diğer taraftan tahıllardan en çok buğday; baklagillerden fasulye; endüstri bitkilerinden patates; yem bitkilerinden ise yonca yetiştirilmektedir.
Bingöl İli Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Doğusu Muş, kuzeyi Erzurum ve Erzincan, Batısı Tunceli ve Elazığ, Güneyi ise Diyarbakır İlleri ile çevrilidir. Bingöl İli 41º 20 ve 39º - 56º doğu boylamları ile 39º - 31 ve 36º - 28º kuzey enlemleri arasında yer alır.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Elazığ 1929 yılında da Muş illerine bağlanan Bingöl, 1936 yılında Vilayet olmuştur.1945 yılında da İl Merkezi olan Çapakçur'un adı Bingöl olarak değiştirilmiştir.
Verilere göre, Bingöl'de 4 bin 655 Elazığlı, 3 bin 554 Diyarbakırlı ve bin 62 Muşlu bulunuyor. Bingöl'de il nüfusuna kayıtlı sayısı ise 237 bin 901. Bingöl merkezinde yine Elazığlılar ve Diyarbakırlılar ilk iki sırayı alırken, Malatyalılar üçüncü, Muşlular ise dördüncü oldu.
Ekseriyetle Zaza olan Bingöl halkında etnisite vurgusu diğer toplumlarla kıyaslandığında daha zayıftır. Halkın neredeyse tamamı Müslüman, mezhep olarak ise çoğunlukla Sünni (Şâfiî)9 ve kısmen de Alevi'dir.
Kışlar uzun sürer. Kar yağışı bol ve kar kalınlığı 3-4 metreyi bulur. İl merkezinde kışın ortalama ısı -9°, yazın + 39° olur. Yağış miktarı 900 milimetreyi geçer.
Bingöl ili, 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamlarıyla, 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. İlin yüzölçümü 8.253,5 km²'dir. İl merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl arazisi çok dağlıktır. Yükseklikleri 3.000 metreyi aşan dağlar bulunur.
Dövülen sarımsak yoğurda katılarak sarımsaklı yoğurt işlemi yapılır. Sarımsaklı yoğurt dizilen ekmeğin üstüne dökülür. Daha sonra üzerine kızartılmış tereyağı ilave edilerek yemek servise hazır hale gelir. Kaynak: Alay, O. (1996).
Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde bulunuyor. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ, güneyde ise Diyarbakır ili ile komşudur. Bingöl'ün yüzölçümünün yüzde 22.82'si merkez ilçeye aittir. Merkez ilçeden sonra sırasıyla Genç Karlıova ve Solhan gelmektedir.
Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümünde yer alır.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir dağ. Bingöl Dağları (Bingöl Dağı), Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan kalkan şekilli sönmüş yanardağ. Üst Miyosen-Pliyosen yaşlı dağ KB-GD uzanışlıdır. Yüksekliği 3193 m, uzunluğu 50–55 km, genişliği 30–35 km, alanı 1500 km2'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri