Hukuk normu ya insanların belirli davranışlarını, ya da toplum içinde ortaya çıkan olayları düzen ler. Genel olarak, insanların iradeleriyle yaptıkları davranışları düzenlemekle beraber, bazan insanın iradesi dışında kalan konu larda hukuk normunun düzenleme konusuna girebilir. Örnek ola rak zamanaşımı gösterilebilir.
Kavramın hukuk sözlüğünde[3] “kural, ölçü, kaide; bir hususta geliştirilen standartlar, kurallar”, felsefe ansiklopedisinde[4] ise kavramın “belli bir kurala uygun olan” anlamına geldiği söylenmektedir.
Norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünü. Toplumbilimciler normları yazılı olmayan ve toplumun davranışlarına hükmeden anlayış olarak tanımlarken, ruhbilimciler ise daha genel bir tanımı benimserler.
Saf Kuram, hukuku bir normlar topluluğu veya normlar sistemi olarak, yani normatif bir düzen olarak tanımlar. Peki, norm nedir? Norm özel bir anlamdır; gerçekte yapılmama ihtimali de taşıyan bir şeyin olması veya yapılması gerektiği anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
“Adillik kriteri”ne göre, bir norm ancak adil ise hukuk normudur. Bu tür bir kriterle hukuk normlarının geçerliliğinin tanımlanmasına “aksiyolojik geçerlilik anlayışı” denir.
HUKUK KURALLARI (NORM)
Toplumdaki kişilerin davranışlarını düzenleyen ve uyulması devlet gücüyle sağlanan kurallarıdır. Hukuk kurallarının bir kısmını talep normları oluşturur.
Norm: Çeşitli yerlerde nasıl davranılması, ne yapılması veya ne yapılmaması gerektiğine dair kalıp yargılardır. Örneğin: Yeni tanıştığınız iş arkadaşlarınızla akşam yemeğine çıktınız. Önce çorbanızı afiyetle içtiniz. (İçine ekmek doğramadan) Ana yemek çorbanızı takiben masanıza geliyor.
Norm bir çeşit buyruktur. Norm normatif önermedir.
NORM-ASİDOZ, asidozu tedavi eden ilaçlar (antiasitler) grubuna ait bir tablettir. Bu ilaç grubu genellikle metabolizma kaynaklı kanın asitlik derecesinin yüksek olduğu durumlarda kullanılır. Bu tabletler, ince bağırsakta emilebilen sodyum ve bikarbonatın serbest bırakılmasını sağlar.
Doğrudan kişilerin hukuki durumunu, kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hakları ve yüklendiği borçları belirleyen kurallara maddi hukuk denilmektedir.
Değerler, normlara ışık tutan, sosyal hayatta ulaşılması istenen kesin sonucu veya hedefi belirleyen temel ahlaki ilkeler veya ahlaki emirler; normlar ise bu temel ilkelerin nerede, nasıl ve ne ölçüde yerine getirilmesi gerektiğini belirleyen sosyal kurallar anlamına gelmektedir.” (Erdoğmuş, 1989: 57).
Norma yasa da denir; norm ve yasa sözcükleri genel olarak eş anlamda kullanılır. “Yasa” kavramı, insana yönelen, insan yaşamını düzenleyen temel olgudur. Ancak, insanı diğer canlıların varlık ve yaşamından ayırmak için, yasa ile norm arasında ciddi anlam farkını gözden kaçırmamak gerekir.
NORMLAR HİYERARŞİSİ, HER TÜRLÜ NORMUN HİYERARŞİK OLARAK SIRALANMASI VE BİRBİRİNE BAĞLI OLMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR. BU HİYERARŞİK SIRALAMADA DAHA ALTTA YER ALAN BİR NORM, KENDİSİNDEN ÜSTTE BULUNAN NORMA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ.
Resmi ve yazılı olarak ifade edilenler “yasa” olarak nitelendirilir. Formel normlar, sınırları kesin olarak belirlenmiş eylemleri yasaklarlar. Bireyler arasında karşılıklı etkileşimden doğan sözlü ya da yazılı biçimde ifade edilmeden, ilişkilerin kendinde bulunan davranış kurallarına ise informel norm denilmektedir.
Bir hukuki kavramın, bir müessesenin hangi anlama geldiğini açıklayan kurallardır. Örnek: Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir hukuki işlemde kullanılan ve ne anlama geldiği açıklanmayan bir hususta kanunda bir hüküm öngörülmüş ise bu yorumlayıcı hukuk kuralıdır.
Normatif teorinin temel ilgi alanı, bireylerin içinde yaşadıkları aile, sivil toplum, dinsel kurumlar, devlet ve egemen devletler sistemi gibi sosyal kurumlar ile verili değer yargıları arasındaki bağlantının nasıl kurulacağıdır.
Normlar, tarif eden, açıklayan ve ifade eden kavramsal soyutlamalardan ziyade, bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik pratik anlam kavramlarıdır (cümlelerdir). Normatif cümleler, tanım yapan düze cümlelerden farklı olarak, "zorunludur" ifadeleri ve iddialarını ima ederler.
NORM ile ilgili olan; davranış, başarı ve becerilerin icrası veya düzeylerini değerlendirmede kullanılan sistem.
Öte yandan yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genel geçer kurallar bütünü olarak da bilinmektedir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır.
Norm, bir toplum veya grup içindeki bireylerin davranışlarına rehberlik eden yazılı olmayan bir kural veya beklentiyi ifade eder.
Yazısız (Resmi Olmayan) Normlar: Bireyler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinden doğan töre, adet, gelenek, görenekler, din kuralları, görgü kuralları gibi yazılı olmayan normlardır. Sosyal Normların Özellikleri: -Sosyal değerlerin somut şeklidir. -Toplumun düzen ve devamlılığını sağlar.
Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
Hukuksal anlamda yaptırım (müeyyide), hukuk kuralının ihlal edilmesi durumunda hukuk düzenince öngörülen zorlama araçlarıdır. Yaptırımın iki temel özelliği, bir mevzuat ihlalinin doğrudan karşılığı olarak (yani mevzuat ihlaline yanıt olarak) verilmesi ve hukuksal bir zorlama içermesidir.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri