İyi bir vali olmak için üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme bölümlerinden biri okunmalıdır. Kişilerin Kaymakam Adaylığı Sınavı'na girerek başarılı olması gerekmektedir.
Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir.
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
En az lisans düzeyinde bir üniversite mezunu olmak, En az 10 yıl kamu hizmeti deneyimine sahip olmak, Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
Hukuk Fakültesi mezunları Kaymakamlık sınavına doğrudan başvurabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
9 Kasım 2019 Kaymakamlık Sınavı taban puanı 76,25. 1 Eylül 2018 Kaymakamlık Sınavı Taban puanı 70 ( Sınav Birincisi Tavan Neti.: 87.5, Sınavı Soru Sayısı: 100,)
Kaymakam Muhammet GÜZEL 1993 yılında Konya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini aynı şehirde tamamladı. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Kaymakam Adaylığı sınavını kazanarak Mülki İdare Amirliği mesleğine katıldı.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
İlk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olmak, Mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına girerek başarılı olmak gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Vali olabilmek için üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler fakültesine bağlı bölümlerde eğitim alınması gerekmektedir. Hukuk yahut İşletme gibi bölümlerden mezun olanlar da gerekli şartları sağladığında valilik yapabilmektedir.
Vali yardımcılığı için herhangi bir yaş sınırı bulunmasa da kaymakamlık sınavına girme yaşı 35'dir. Bu nedenle vali yardımcısı olmak isteyen kişilerin 35 yaşını doldurmuş olması gerekir. Vali yardımcısı olmanın yolu kaymakamlıktan geçiyor.
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.
Hukuk bölümü mezunları, avukatlık, hâkimlik, savcılık, noterlik gibi mesleklerde çalışabilirler. Ayrıca, kurumsal şirketlerin hukuk departmanlarında veya kamu sektöründe çalışabilirler. Bazı mezunlar, hukuk danışmanlığı veya arabuluculuk gibi serbest mesleklerde de çalışabilirler.
Kaymakam, adli hakim-savcı, idari hakim-savcı, müsteşar, avukat, noter, müfettişlik (banka-bakanlık... vb), uzman yardımcısı (hukuki) gibi kadrolar Hukuk Fakültesi mezunlarının istihdam edilebileceği kadrolardan bazılarıdır.
Conversation. 1982 Anayasası'na göre Türkiye'de vali olmanın şartı ilkokul mezunu olmaktır. Vali yardımcısı ya da kaymakam olmak için üniversitelerin 4 yıllık bazı fakültelerinden mezun olma şartı aranırken tüm bu kadroların amiri olan valiler için yüksek tahsil şartı aranmaz.
valilik istisnai bir memurluk olduğu için ortaokul mezunu olmanız yeterlidir. gerisi siyasi çevrenize bakar.
Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
2024 KAYMAKAM MAAŞI
Kademe ve derecesi 1/4 olan 2024 kaymakam maaşı 63 bin TL bin TL civarında olacak şekilde hesaplanmıştır.
2024 yılında memur maaşlarına gelen zamla birlikte hakim maaşları da artmıştır. Alınan rakamlar derece ve kıdeme göre farklılık gösterebilir. Bu rakamları yargı ödeneği ve ek tazminatlar da etkiler. Hakim ve savcıların maaşları stajyerden, kıdemliye göre 28.000 liradan 100.000 lira aralığındadır.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Kaymakamların görev yerleri atama yönetmeliklerindeki ilçe sınıflandırmasına göre değişir. Atandıkları yerlerde geçirdikleri süreler kıdemlerine ve ilçenin sınıfına göre 2 yıldan 5 yıla kadar çıkabilmektedir.
Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikiyle tayin olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri