Tezli Yüksek Lisans Programları için ALES Puan Türünden en az 55 puan. Tezsiz Yüksek Lisans Programları için ALES koşulunun aranmaması.
Yüksek Lisans Programına, tercihen Hukuk Fakültesi mezunu, dört yıllık örgün eğitim mezunları ve ALES sınavında başarılı olan adaylar katılabilecektir. İngilizce ders ve seminerlere katılacak adayların bu dili çok iyi düzeyde bilmeleri gerekmektedir.
a) (Değişik:RG-14/4/2020-31099) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senato kararı ile belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir.
İstenen puan türünde aldığınız ALES sonucunuzla yüksek lisans başvurularında en az 55 puan, lisans mezunu olup doktoraya başvurulacaksa en az 80 puan, yüksek lisans mezunu olarak doktoraya başvurularda en az 55 puan ve akademik kadro başvurularında ise yine en az 70 puan talebini karşılamanız gerekmektedir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Sınav sisteminin değiştiği dönemden bugüne 2017-2018-2019-2020 yıllarına ait 20 ALES sonuç belgesi incelediğinde 70 ve üzeri sayısal puanı almak için sayısal testinden az yanlışla en az 15 doğru çıkarırken sözel testinin 46-48 arasında bir doğru sayısına sahip olması gerekir.
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için ilgili puan türünde ALES'ten 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
ALES'e giren adayların öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için kendi alanındaki puan türünde en az yüz üzerinden 70 puan almaları gerekmektedir. 100 üzerinden en az 70 almış olan adaylar başarılı sayılmaktadır.
Lisans not ortalaması 4 üzerinden en az 2.2 ve üzeri olmalı. Yurtdışında master yapmak istenen bölümün eğitim dilinde yeterliliğin bir belge ile kanıtlaması. Bu belge olmadan da ilk başvuru yapılabilir, ancak eğitim başlamadan yeterlilik belgesinin sunulması gerekir.
➢ Mülakat/yazılı sınavından 50'nin altında not alan aday başarısız sayılır. ➢ Hesaplanan Giriş Başarı Puanı 70'in altında olan aday başarısız sayılır. ➢ Lisans diploma notu en az 3.20/4 olmalıdır.
Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir.
Hukuk Yüksek Lisans Programlarına ancak lisansı Hukuk olanlar başvuru yapabilmektedir. YÖK tarafından 04.10.2018 tarihli kararla 08.10.2009 tarih 2009.17.1795 sayılı karar iptal edildiğinden Hukuk mezunu olmayanlar artık hukuk yüksek lisans, hukuk doktora ve hukuk doçentlik başvusu yapamayacaklardır.
Hukuk yüksek lisans programı, hukuka ilgi duyan ve hukuk mesleğinde kariyer yapmak isteyenler için ideal bir eğitim programıdır. Bu program, adliye, avukatlık, hukuk büroları gibi hukuk sektöründe çalışmak isteyenler için önemli bir adımdır.
Şu anda Kamu Hukuku, Özel Hukuk, Avrupa Birliği Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku olarak dört tezli, Ceza Hukuku, Ekonomi Hukuku, İnsan Hakları Hukuku, Aile Hukuku, Kamu Hukuku ve Özel Hukuk şeklinde altı da tezsiz yüksek lisans programı mevcuttur.
Akademik anlamda kariyer yapmak isteyen öğrencilerin ilk basamağı olan Ales sınavı, 80 puan için sıkı bir çalışma ve iyi bir net sayısı gerektirir. Toplamda 100 soru sorulan Ales'te başarılı olabilmek, en azından 80 puan alabilmek adına 85 civarı bir netinizin olması gerekir.
Lisan mezunu olan bir aday yüksek lisansa başlamak için en az 55 puan, doktoraya başlamak için de en az 80 puanı istenilen puan türünde karşılamalıdır. Ayrıca yüksek lisans mezunu bir adayın doktora için en az 55 puan ve öğretim elemanı kadrolarına yerleşebilmek için en az 70 puana ihtiyacı bulunmaktadır.
ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere, Senato tarafından belirlenen puana sahip olmaları gerekir.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), genellikle Türkiye'deki lisansüstü programlara başvuruda bulunan öğrencilere yönelik bir sınavdır ve yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenler için genellikle geçerli değildir.
ALES Eşit Ağırlık puan türünden belirli aralıkta talep edilen puanı sağlamak ALES sözel ve ALES sayısal alanlara göre daha zor olacaktır. Bunun nedeni hem sözel hem de sayısal alan testinin ALES Eşit Ağırlık puan türü için hesaplanan katsayısının 0,50 olmasıdır.
TOBB Üniversitesi'nde Hukuk son sınıf Öğrencisi Müşerref Gülsüm Çetinkaya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 2021 yılına ertelenen (2020- ALES/2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nda tüm soruları doğru yanıtlayarak 100 tam puan aldı.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
ALES sayısal alandan 70 ve üzeri almak için birkaç adet sözel testi de çözülmelidir. Emin olduğunuz soruları işaretleyerek net yapmayı hedeflemelisiniz. Sınav geneline bakıldığında toplamda 60 ve üzeri netinizin olması 70 puan almanızı sağlayacaktır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri