Yorgan ve yastıkların temiz tutulması için ilk adım havalandırmadır. Yorgan ve yastıkları her gün havalandırmak, nemin ve kokunun azalmasına yardımcı olur. Açık bir pencere yanına açık havada birkaç saat bırakarak havalandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yünler yıkandıktan sonra düz bir yere serilmesiyle birlikte havalandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Böylelikle eşit miktarda kuruma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında yünler çırpılarak havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle yünlerin birbirine yapışması engellenir.
Eğer havalandırılmazsa güve düşer içine ve insanı uğraştırır durur. Alınan yün ve elyaflar eğer yıkanacaksa da çamaşır sodasıyla, deterjanla ve bol suda yıkanmalı. Zaten yünler temiz satıldığı için sıkıntı olmuyor, evde kendilerinin veya yakınlarının besledikleri koyunların yünü olmazsa eğer.
Akarlardan kurtulmanın en etkili yolu, yorgan ve çarşafları balkonda havalandırmak olur. Çünkü akarlar havaya ve güneşe maruz kalırlarsa kuruyup ölürler.
Yünleri yıkamak için yastıklardan ve yorganlardan yünleri çıkarmak gerekir. Birleşim noktalarından kesim yapılarak, yünler dışarı çıkarılır ve bir süre boyunca güneş altında havalandırılır. Havalandırılan yünler daha sonra kaplara yerleştirilerek üzerine deterjan eklenir.
İlgili 26 soru bulundu
Yorgan ve yastıkların temiz tutulması için ilk adım havalandırmadır. Yorgan ve yastıkları her gün havalandırmak, nemin ve kokunun azalmasına yardımcı olur. Açık bir pencere yanına açık havada birkaç saat bırakarak havalandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yorgan üzerine karbonat dökülmesi ve bir süre bekletildikten sonra süpürge ile karbonatların temizlenmesi. Rutubet kokan bölgelere sirke uygulanıp güneşte bekletilmesi. Elde yıkama yöntemi makinede yıkama yöntemine nazaran daha etkili olmaktadır.
Vakumlu Hurçlara Yün Yorgan Konulur mu? Yorgan için vakumlu hurç kullanımı, herkese önerilen yöntemlerden birisidir.
Hurç, yorganlarınızı en güvenle saklayabileceğiniz koşulları sağlamak için üretilmiş bir saklama aparatıdır. Yorganların nem, kir, toz ve diğer dış etmenlerden korunabilmesi için mutlaka etrafının sarılması gerekir.
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor.
"Ev günde 2 saat havalandırılmalı"
Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Yorganın içine yünü müşterinin isteğine göre yaralıyoruz. İnce isterse 3 kilo çift kişiliklerde 4 kilo kullanıyoruz.
Bu sebeple ne sıklıkla yorgan yıkaması yapılacağı da merak edilir. Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Hem yün yorganları hem de diğer türdeki yorganları güveden korumak için yapabileceğiniz en iyi şey yorganları sakladığınız alanı sık sık havalandırmaktadır. Yorganları hiç kullanmıyorsanız; en azından yılda iki kez saklandıkları yerden çıkarmalı ve açık havada hava almasını sağlamalısınız.
Çamaşır makinesinde yorgan nasıl yıkanır? Çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkaya bilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Yün dolguya sahip yorganlar, yüksek ısı yalıtımı sağladığı için soğuk kış geceleri için konforludur. Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Yataklarınızın ve yorganlarınızın üzerine bolca karbonat dökerek bir süre bekledikten sonra elektrikli süpürge ile temizleyin. Bir süre bekledikten sonra karbonat buralardaki rutubete sebep olan nemi emecektir. Böylece rutubet kokusunun hafiflediğini ya da tamamen yok olduğunu görürsünüz.
Vücut sıcaklığını en ideal seviyede tutabilen yorganlar kaz tüyü, elyaf, pamuk dolgulara sahip yorganlardır. Hafif olmalarının yanı sıra, terlemeye müsaade etmeyecek ölçüde nemi dengeler ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olurlar.
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Özellikle yünden yapılan ürünler, diğer çeşitlere göre daha hassas olduğu için bakımına ekstra özen göstermelisiniz. Kullanılmış yün yorganlar, uzun süre havasız kalırsa üzerindeki toz ve bakteriler, kumaşın çürümesine sebep olabilir.
Standart ölçüden daha geniş olan tek kişilik yorganlar için fazla yün kullanmak gerekebilir. 155x215 cm ölçüye sahip standart kışlık yorganlara 3-4 kg yün konulur. Bu miktar isteğe göre azaltılabilir ya da çoğaltılabilir. Portatif bir kullanım için 2-3 kg yün tek kişilik yorgan için idealdir.
Eğer Yorganınız çamaşır makinasına sığmıyor ise küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk su dolu küvette yorganınızı en az 2 saat bekletin. Daha sonra çamaşır deterjanı ekleyerek, yorganınızı iyice yıkayın. Daha sonra küveti tekrar temiz su ile doldurup yorganınızı iyice durulayın.
Tavan ve duvarlarda oluşan küfü engellemek için evinizi havalandırırken camları ardına kadar açarak kısa süre evinizi havalandırmalısınız. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri