Mahkeme içtihatları, mahkemelerce daha önce verilmiş bulunan kararlar veya emsal kararlar olarak tanımlanır. Ancak gerçekte içtihat, mahkeme kararının kendisi değil, o kararla benimsenen yargısal görüştür.
Bu tanımda yer alan şer'î hüküm maddi ve manevi konularda yapılan akıl yürütmelerini amaçlar. Zannî bilgi ise dinin kati hükümlerini bilmeyi ve dışarıda tutmayı amaçlamaktadır. İçtihat kelimesi ile ilgili örnekler şu şekildedir: - Benim içtihadım öyledir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan İçtihat kelimesi ''ceht'' sözcüğünden türetilmiştir. Ceht, çaba ve mücadele anlamına gelirken, içtihat da bir meseleyi çözüme kavuşturmak için gayret göstermek demektir.
Yargısal içtihatlar, mahkemelerce verilen kararlarda bir sorunun çözümü için izlenen yolu ifade edip, somut bir konu hakkında yargının uyuşmazlığı çözümleyen kararı anlamına gelir.
Birincisi, bir hukuki mesele hakkında hukuk bilimi ile uğraşan bilim insanlarının fikir, görüş ve mütalaaları anlamına gelen "bilimsel içtihat"tır (ilmi içtihat, bilimsel görüş); buna öğreti ya da doktrin de denir.
İlgili 31 soru bulundu
İctihad eden kişiye müctehid (Arapça: مُجْتَهِد) adı verilir.
İslâm hukukundaki anlamıyla içtihat (ictihad), kısaca, mevcut bir nassın lafız ve manasından hareketle nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat (çıkarım) metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasıdır.
İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul'da verir.
Yani hakkında âyet, hadis, yani nas bulunan konularda, bir içtihad yapılamaz; çünki Allah veya Peygamber o konuyu zaten düzenlemiştir. Zaten, içtihadı “fer'i olan bir şeri hükmü delilinden çıkarma” şeklinde tarif edenler de vardır. 4 Mesela, namazın, orucun rükünleri, vakitleri vb. hakkında artık içtihad yapılamaz.
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup bunlar aleyhine başka yargı mercilerine başvurulamaz. Büyük Genel Kurulun en önemli görevi “içtihadı birleştirmek”tir. Bu nedenle bu kurula “İçtihadı Birleştirme Kurulu” da denir.
İçtihat "Yasada veya örf ve âdet hukukunda uygulanacak kuralın açıkça ve tereddütsüz olarak bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun düşüncelerinden doğan sonuç." ve "Görüş, özel görüş, anlayış, kavrayış" anlamlarına gelmektedir.
Terim olarak naslarda yani Kur'ân-ı Kerim ve sünnette hakkında açık ve kesin hükmü bulunmayan fıkhî bir meselenin hükmünü, ilgili delilden çeşitli yöntemler kullanarak çıkarabilmek için bütün gücün harcanması anlamına gelir.
Dinimizde ameli mezhepler dörde ayrılır. Bunlar sırasıyla Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezhepleridir.
İçtihat bu yönüyle vahyi yorumlamanın ve vahyin adalet, selamet ve hakikat hedeflerini top- lumun değişen şartlarına taşımanın temel aracı olma vasfını sürekli olarak devam ettirmektedir. Çünkü içtihat meşruiyetini vahiyden almaktadır ve doğruluğu Kur'ân ve Sünnet'e uyumuna bağlıdır.
içtihat islami manada, kafayı sıyırıp allahın her dediğini anlamaya, ve bu vesileyle açıklanmamış olan konular hakkında, ihtilafa düşülmesi halinde ya da bundan bağımsız görüşte bulunmaktır.
İçtihat; haklarında kesin delil, nas bulunan konularda yapılmaz. Bunun dışındaki konularda yapılır. İçtihat için belli bir zaman veya mekân şartı da aranmaz.
Herkes içtihad edemez. İçtihad eden zatların belli bazı şartları haiz olmaları gerekmektedir. 2. İçtihad eden zatların Kur'an, Hadis ve Kıyas gibi fıkhî ölçülere muhalefet etmemeleri gerekir.
“1. İçtihatların birleştirilmesi veya birleştirilmiş içtihatların değiştirilmesi, Danıştay Başkanı, konu ile ilgili daireler, idari ve vergi dava daireleri kurulları veya Başsavcı tarafından istenebilir. Aykırı kararlarla ilgili kişiler, içtihatların birleştirilmesi için Danıştay Başkanlığına başvurabilirler.
İctihadın hükmü ile, hem müctehidin ictihad etmesinin dinî yükümlülük açısından durumu hem de yapılan ictihadın günah-sevap, isabet-hata, bağlayıcılık-nakz açılarından dinî ve hukukî değeri kastedilir. İctihad, bir olayın şer'î hükmünü bilme çabası olduğu için dinî mükellefiyet açısından farz-ı kifâye olarak görülür.
“İçtihadların birleştirilmesini Birinci Başkan, doğrudan doğruya veya Yargıtay dairelerinin veya genel kurulların verdikleri karar sonucunda veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bizzat yazı ile başvurması halinde, ilgili kuruldan ister. Bu istemlerin gerekçeli olması zorunludur.
Özet: İçtihatları birleştirme, Türk İdare Hukukuna özgü olan ve hukuki istikrarı ve güvenliği sağlamayı amaçlayan bir usuldür. Bu usul ile bir hukuk normunun ileriye dönük olarak nasıl uygulanacağı or- taya konulmaktadır.
İctihad yapan alime müctehid, ictihada konu olan şer'î hükme de müctehidün fîh denir. İslam hukukunun bütün konularında ictihad yapabilecek olan fıkıh bilginine müctehid-i mutlak, yalnızca bazı konularda ictihad yapabilecek olanına müctehid-i mukayyed denir.
İçtihat lügatte, çaba göstermek anlamına gelmektedir. Istılahta ise, fakihin herhangi bir şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşabilmek için çaba sarf etmesi anlamındadır.
İcma, Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında izahı açıkça yapılmamış meseleler hakkında toplanıp karar vermek demektir. İcma kavramının ortaya çıkmasında başta Ebu Hanife olmak üzere birçok fıkıhçı önemli rol oynamıştır. İçtihad ise ayetler ve hadislerin ışığında bir sonuca ulaşmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri