TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Kesin Hükümsüzlük başlıklı maddeye göre, emredici hükümlere, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin hükümsüzdür.
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir. Kural: Kesin hükümsüzlük sonucu, kendiliğinden meydana gelir.
İlgili 21 soru bulundu
İşlem Ehliyetsizliği
Bu yönden kural olarak; ayırt etme gücünün geçici ya da sürekli, kusurlu ya da kusursuz kaybedilmiş olmasının önemi yoktur. Tam ehliyetsizin yapacağı işlem kesin hükümsüzdür. Bu yüzden kesin hükümsüzlük, zamanaşımıyla düzelmez ya da yasal temsilcinin izin veya icazet vermesiyle geçerlik kazanmaz.
Yani, tescilli bir marka sahibi, iltibas-karışıklık-ilişkilendirilme ihtimali doğuracak tescilli markalara karşı markanın kullanıldığını bildiği veya bilmesi gerektiği hâlde bu duruma birbirini izleyen beş yıl içerisinde sessiz kalır ise, artık söz konusu markanın hükümsüzlüğünü isteyemez.
Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
- Hukuki işlem yapma irade durumu mevcut değilse, yani ehliyetsiz kişilerin yaptığı işlemler hükümsüzdür. - Hukuki işlem muvazaalı ise yine kesin hükümsüzlük halleri ortaya çıkar. - Hukuki işlem geçerliliği şekli uygun olmasına rağmen, şekle bağlı olmadan yapıldığında ise hükümsüzlük söz konusudur.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Danıştay İDDK, E 2018/2469, K 2019/2420, 15.05.2019 (Sinerji). kadar izah edildiği üzere, yokluk ile butlan her şeyden önce sebepleri bakımından farklıdır. Öyle ki, yokluk hâlinde işlemin kurucu unsurlarında bir eksiklik mevcutken, butlanda kurucu unsurları var olan bir işlem içerik bakımından sakattır.
Geçersizlik. Bir işlemin hukuk kurallarının öngördüğü şekil ve şartlara uyulmadan yapılması halinde karşılaşılan yaptırımdır. Kurulmuş olan bir hukuki işleme, kanun koyucunun tarafların istediği hüküm ve neticeleri bağlamamasıdır.
İşlemin kurucu ya da esaslı unsurlarında noksanlık ve hukuka ağır aykırılık hali açıkça görülmekte ise, işlem “yok” sayılır ya da yok hükmünde kabul edilir. Yoklukla sakat işlemin geçersiz sayılması için iptal davasının açılması gerekmez, yokluk halini herkes ileri sürebilir.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
Ancak, tarafların kısmi kesin hükümsüzlük yaptırımı uygulanan hükümler olmadan bu ilişkiyi kurmayacak oldukları anlaşılırsa işlem kısmi kesin hükümsüzlük değil, kesin hükümsüzlük yaptırımına tabi olur. Kesin hükümsüzlük herkes tarafından ileri sürülebilir ve hâkim tarafından da re'sen dikkate alınır.
Bir hukukî muamelenin unsurları tamam olmakla birlikte geçer- lilik şartları eksik ise, o muamele ile kurulan ilişki ya ölü, ya da sa- kat olarak doğar. Hukukî ilişkinin ölü doğması demek, hukukî muamelenin kesin olarak hükümsüzlüğü demektir. Buna butlan (nullité) da denilmek- tedir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Butlan nedir, butlan kelime (terminolojik anlamı) anlamı olarak geçersiz, hükümsüzlük anlamlarına gelir ve kökeni Arapça' ya dayanır. Hukukta ise özel bir anlamı vardır. Hukuk kavramı olarak butlan, hukuki işlemin temelinde bulunan bir eksiklik veya bozukluk hasebiyle geçersiz (hükümsüz) kılınmasıdır.
Bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacıyla bilerek ve isteyerek gerçek iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk yaratmak suretiyle yaptıkları, görünüşte geçerli ama gerçekte geçerli olmayan işlemlere muvazaa denir.
Herhangi bir hukuki işlemin geçerlilik şartlarında eksiklik bulunma hali butlan olarak tanımlanır.
Sözlü şekil, irade beyanlarının sözle ifade edilmesi anlamını taşırken, yazılı şekil bu beyanların yazıya dökülmek yoluyla açıklanması, resmi şekil ise çoğu kez bir resmi makamın huzurunda veya onun katılımıyla oluşturulması anlamına gelmektedir.
Yani aşırı yararlanma kesin hükümsüzlük yaratmaz, kişi ancak seçimlik bir hak olan iptal hakkını kullandığında sözleşme kesin hükümsüz hale gelir. Aşırı yararlanma davası açıldığında hâkim, iptal sebebini re' sen dikkate alamaz çünkü bu hakkın kullanılması bir defidir ancak ileri sürülürse hâkim dikkate alabilir.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
Markanın hükümsüzlüğü davasını, markanın hükümsüz kılınmasında menfaati olan kişiler, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları açabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri