Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hukukta Yersellik nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hukukta Yersellik nedir?

Kanunlar, bir devletin ülkesindeki egemenliğinin doğal bir sonucu olarak, ülke içinde yaşayan vatandaş ve yabancılara aynı ölçüde uygulanır. Buna kanunların uygulanmasında mülkilik (yersellik) ilkesi denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Şahsilik ilkesi ne demek?

“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir. Birinci hal “faile göre şahsilik”, ikinci hal ise "mağdura göre şahsilik" olarak adlandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diabgm.adalet.gov.tr

Mulkilik ne demek?

-Mülkilik (ülkesellik) ilkesi: Bir devletin ülkesinde veya ülkesi sayılan yerlerde işlenen suçlar bakımından cezalandırma yetkisinin olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Ikame yargı yetkisi nedir?

İkame yargı ilkesi ise yabancı ülkede yabancı tarafından yabancıya karşı işlenen suçların yargılama yetkisine sahip ülke adına Türkiye'de yargılama yapılmasını ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Mağdura göre şahsilik ilkesi nedir?

Yabancı ülkede işlenmiş olsa bile soruşturmayı ülke olarak yapmanın bazı milli menfaatleri gerektirdiği failin veya mağdurun Türk olması gibi makul bağlantı olan durumlarda bu bağlantı noktaları üzerinden yargılama yetkisi kul- lanılır. Buna "faile veya mağdura göre şahsilik ilkesi" denir19.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

4) 2022 KPSS A Medeni Hukuk - Kanunların zaman bakımından uygulanması, hukukta yorum- Eyüp İPEK

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

In dubio pro reo ne anlama gelir?

"...Öte yandan, Ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden biri olan “in dubio pro reo” yani “kuşkudan sanık yararlanır” ilkesi uyarınca, sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel koşulu, suçun kuşkuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tumoglu.av.tr

Kasıt ilkesi nedir?

Kasten adam öldürme ve müessir fiil suçlarında suçlunun işlediği fiile denk bir ceza ile cezalandırılması. Kesinlik kazanmış ve bir fiilin işlenmesine yönelmiş irade anlamında fıkıh terimi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Yer gösterme işlemi nedir?

CMK Madde 85 Gerekçesi

Yüklenen suç konusunda açıklamada bulunan şüphelinin bu açıklamalarının doğruluğunu kontrol etmek için yer gösterme yaptırılabilecektir. Böylece, Cumhuriyet savcısı soruşturma evresinde sağlam deliller elde edebilecek ve iade edilmeyecek şekilde bir iddianame düzenleyebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

15 günlük süre ne zaman başlar?

15 günlük tebligat süresi ne zaman başlar? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 2 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 3 Ocak'tır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Mütemadi suç ne?

Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mülkilik ilkesi istisnası nedir?

Mülkilik ilkesi, ülke sınırları içerisinde işlenen tüm suçlara istisnasız olarak uygulanamamaktadır. Dev- letlerarasında yapılan iki veya çok taraflı antlaşmalar neticesinde devletin yüklendiği taahhütler mülkilik ilkesinin istisnasını oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Suç ne zaman işlenmiş sayılır?

Madde 8- (1) Türkiye'de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır. Fiilin kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suç, Türkiye'de işlenmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Tabii hukuk ne demek?

Tabiî hukuk, tabiatın hukuku, tabiattan kaynaklanan hukuk, tabiata uygun olan hukuk demektir. Aynı şekilde İlk Çağ tabiî hukukçularına göre, hukukun geçerliliğinin kriteri olan adalet de tabiata uygunluk ile tanımlanır. Tabiata uygun olan şey adil; tabiata aykırı olan şey ise gayri adildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

Hukuka aykırı ne demek?

Hukuka aykırılık, hukuk düzeninin emir, yasak emir ve yükümlülüklerine uyumamasıdır. Hukuka aykırılık, fiilin hukuk düzenine uymadığını ifade eder. Bir suçun tanımında açıkça hukuka aykırı olduğunu belirtmeye gerek yoktur. Zira bir fiil suç olarak tanımlanmış ise, o fiil hukuka aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Suç şahsi mi?

Suçun unsurları, modern ceza hukukunun kabul ettiği evrensel bir norm halini almıştır. Anayasanın 38/7 madde ve fıkrası açıkça ceza sorumluluğunun şahsî olduğunu belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Kanunilik ilkesi ne demek?

Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hukuka göre 1 ay kaç gündür?

Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar. Yani bir ay ibaresi geçiyorsa ayın 28 gün mü 29 gün mü 30 gün mü 31 gün mü sürdüğü önemsizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aysedenizoral.av.tr

7 günlük itiraz süresi hafta sonu dahil mi?

İtiraz süresi pazar günü işlemeye başlar. -Sürenin son günü resmi tatile denk geliyor ise süre, tatili takip eden ilk iş gününün mesai bitiş saatinde son bulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kartalhanhukuk.com

7 günlük kesin süre nasıl hesaplanır?

İş günü olarak belirlenen durumlarda, yalnızca iş günleri hesaba dahil edilir, resmî tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz. Örneğin 21 Eylül Perşembe günü tebliğ edilen 7 iş günlük süre, (hafta sonu -cumartesi ve pazar günü- çalışılmayan yer bakımından) 01 Ekim Pazartesi günü çalışma saati sonunda biter.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yer gösterme yetkisi kime aittir?

Yer gösterme işlemi; olağan hallerde hakim, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Yer gösterme işlemi tutanağa bağlanmalı mıdır?

Her soruşturmada başvurulamayan, ancak birinci fıkrada belirtilen şartlarda ve ayrıca gerek görüldüğünde başvurulabilecek olan yer gösterme işlemi yapılırken, soruşturmayı geciktirmemek kaydıyla müdafi de hazır bulunabilecektir. Yer gösterme işlemi bir tutanağa bağlanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dogrudan delil nedir?

Mahkemenin çözmesi gereken asıl olayı ispatlayan delillere doğrudan doğruya deliller, hakkında karar verilmesi gereken esas olaya bağlı olan yan olayları açıklayan delillere ise dolaylı delil denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lutfikurt.av.tr

Tipiklik ilkesi nedir?

Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Bilinçsiz taksir nedir örnek?

Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kast ve taksir ne demek?

Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Taksir ise istisnai bir manevi unsurdur. Bu nedenle kanunda açıkça düzenlenmediği takdirde taksirle gerçekleştirilen fiiller cezalandırılmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT