-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler, üye olamazlar ve sendika kuramazlar. Madde 16- (Değişik: 24/6/2004-5198/2 md.) Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Bir işyerindeki işçiler yardımcı işte çalışsalar bile ancak işyerinin bağlı olduğu işkolunda kurulu sendikaya üye olabilirler.
Fiil ehliyetine sahip ve fiilen çalışan gerçek veya tüzel kişiler sendika kurma hakkına sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir. Toplu İş Sözleşmesi; İşveren ile işçinin üyesi olduğu sendikaca imzalanan, işçinin çalışma koşullarını, ücret, izin ve diğer sosyal haklarını düzenleyen bir anlaşma metnidir.
Bir çalışanın sendikaya üye olabilmesi için herhangi bir kişi sayısıyla sınırlı bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel olarak, bir işçi tek başına sendikaya üye olabilir. Yani, bir çalışan sendikaya üyelik başvurusu yapmak için kişi toplamak zorunda değildir. Tek bir kişi olarak sendikaya üye olabilir.
İşyerindeki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaz ve işyerinde grev uygulaması gündeme gelirse, grev oylaması istenebilir. Bu grev oylamasında beyaz yakalı işçiler de oy kullanır.
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Gri yakalılar aslında beyaz yakalı ve mavi yakalı işçiler arasındaki bir grup. Gri yakaya örnek olarak ekip şefi, ustabaşı, vardiya şefi gibi meslekleri gösterebiliriz. Günümüz şartlarında nitelikli eleman bulmak zor. Nitelikli bir usta 60 bin ile 150 bin lira arası kazanç elde edebiliyor.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi.
Mavi yakalı çalışanların ise teorik bilgilerinin yanı sıra pratikte yaptıkları teknik beceriler dikkate alınıyor. Beyaz yakalılar genel olarak ofis ortamında bulunuyor. Mavi yakalılar ise işin koşullarına bağlı olarak şantiye, fabrika, depo, tekstil ya da tamirci dükkanı gibi alanlarda yer alıyor.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 17'nci maddesine göre işçiler istediği işçi sendikasına üye olabilirler. Sendikaya üye olup olmaması serbesttir.
Bu bilginin açıklanması, kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili yasalara aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre 4,5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur. İşveren, sendika üyeliğinizi, sendikamız işyerinizde çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi süreci başladığında öğrenebilir.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
Neden Sendikalı Olmalıyız;
Yasal Haklarımızı Korumak ve Geliştirmek için. Daha İyi Ücret ve Sosyal Haklar Elde Etmek için. Fazla Mesai, İkramiye, Hafta Tatili Çalışması, Tazminat, İhbar, İzin vs. Konulardaki Haklarımızı Alabilmek için. Toplu İş Sözleşmesi Hakkımızı Elde Etmek ve Kullanabilmek için.
Herhangi bir işçi sendikasının iradesi olmaksızın, hatta bu iradeye aykırı olarak işin topluca bırakılmasına vahşi (düzensiz) grev denir. Başka bir deyişle, sendika tarafından organize edilmeyen ve yürütülmeyen grevler “vahşi grev”lerdir.
Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenemez, bu süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamaz. Toplu iş sözleşmelerine veya hizmet akitlerine bunların aksine hüküm konulamaz.
Buna göre ilaç imal eden işyerleri hariç olmak üzere, aşı ve serum imal eden müesseselerle, klinik, sanatoryum, prevantoryum, dispanser ve eczane gibi sağlıkla ilgili işyerlerinde grev yasaklanmıştır. Yeni düzenleme ile sağlıkla ilgili işyerlerinde öngörülen grev yasağı hastaneler ile sınırlanmıştır.
İşyeri sendika temsilcisine görevini yerine getirebilmesi için haftada 4 saat süreyle izin verilir. 20 Page 21 İşyeri Sendika Temsilcisi • İşyeri sendika temsilcisine görevini yerine getirebilmesi için haftada 4 saat süreyle izin verilir.
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
Sarı sendika, işçiden çok işverenin menfaatlerini kollayan, sermaye çevreleriyle iş birliği içinde bulunarak işçi haklarının alınmasına yönelik hareketleri engelleyen ve kısıtlayan sendikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri