Bir şeyin, bir bahsin özü. Kısaca esası.
Hülasa kelimesi özellikle yazılı kaynaklarda çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Özet, fezleke' şeklinde karşılık bulunmaktadır.
Hülasa kelimesinin anlamından kısaca bahsettik. Bu kelimenin cümle içerisinde kullanımlarına örnek olarak şu cümleler verilebilir: "Bu meseleye mütedair verdiğim cevapları, şu suretle hülasa edebilirim." – Atatürk. "Bir kadınlık tarihi hülasası yapacak değiliz." - Falih Rıfkı Atay.
hülasa, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'ü', 'l', 'a', 's', 'a', şeklindedir. hülasa kelimesinin tersten yazılışı asalüh diziliminde gösterilir.
hülasa - Nişanyan Sözlük. Arapça χlṣ kökünden gelen χulāṣa(t) خلاصة “öz, özet” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Arapça ḥzn kökünden gelen ḥuzn حزن “üzüntü” sözcüğünden alıntıdır.
horoz - Nişanyan Sözlük. Farsça χurōs veya χrōs خروس “tavuğun erkeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen χrōs sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça χrōstan “bağırmak, çağırmak” fiilinden türetilmiştir.
Hülasa kelimesinin 7 harfli eş anlamlısı "Fezleke" şeklindedir.
hulasa-i kelam / hulasa-i kelâm / hulâsa-i kelâm
Sözün hülâsası. Sözün özü.
Hâlâ mı, Hala mı Nasıl Yazılır? Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor.
Bir şeyin, bir bahsin özü. Kısaca esası.
Sözlükte “âniden meydana gelen olay, sıkıntı, kıyamet” gibi anlamlara gelen vâkıa (çoğulu vâkıât) tasavvuf literatüründe sûfînin vecd ve istiğrak halinde vâkıf olduğu hakikatleri anlatmak için kullanılır.
Peygamberi kast ederek Hulasa-i Kainat diye onu niteledi. Bu sıfatın anlamı nedir? el Cevab: Peygamberimiz hakkında övgüler çoktur. "Hulasatu'l-kainat" ilk anda akla "herşey peygamberimizin nurundan yaratıldı" anlamına gelen anlayışı akla getiriyor.
Müdür, çocuğun mürebbiyesine vaziyeti sarih bir biçimde izah etti. Tereddüde mahal vermeyecek kadar sarihtir. Sarih sözcüğü hukuk alanında kullanılan bir terimdir. Zımni sözcüğünün zıddı bir kelime olan sarih sözcüğüne eski hukuk metinlerinde sıklıkla rastlamak mümkündür.
Hulasa-i Hulasatü'l-Beyan: Konyalı Mehmet Vehbi Efendi'nin dev tefsirinden hülasalar.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
hülasa-i mevcudat / hülâsa-i mevcudat
Varlıkların özü, en seçkini Hz. Muhammed (a.s.m.).
Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
Velhasıl kelam bir süre konu hakkında konuşulduktan sonra söylenen sözlerden biridir. Velhasıl kelam ifadesi kısaca, uzun lafın kısası, sözün kısası olarak açıklanmaktadır. Farklı anlamlarının her biri de aynı anlama çıkmaktadır. Kelam sözün kısası anlamına gelen kelimelerden biridir.
Hesap sahiplerinin hesabına yatan ve söz konusu hesaptan çekilen miktarların dökümünü gösteren cetvel.
Kelime kökeni
Hemşire sözcüğünün eş anlamlısı olarak tıp bacısı ve erkekler için tıp kardeşi şeklinde sözcükler bulunmaktadır.
Türk Dil Kurumuna göre hatır kelimesinin anlamları şu şekildedir: Düşünme, akılda tutma, hafıza, zihin, akıl, yâd. Gönül, kalp.
çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür. Moğolca çeçeg (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
Etimoloji. Köpek sözcüğü modern Türkçeye 15. yüzyılda, muhtemelen Kıpçak Türkçesinden geçmiştir. Köpek sözcüğü Kıpçakçada kabarmak, irileşmek anlamlarına gelen "köp-" fiilinden gelir.
Arapça ḳhw kökünden gelen ḳahwat قهوة "1. koyu şey, özsuyu [esk.], 2. coffea arabica bitkisinin tohumlarından elde edilen içecek" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri