Humuslu toprakta (torf) her türlü bitki rahatlıkla yetiştirilebilinmektedir. Harç yapımında kullanılmak üzere son derece idealdir. Hafif bir yapısı vardır, hacim olarak düşüktür. İstenilen, gerekli besin maddeleri ilave edilebilmektedir.
· Saksı toprakları içerisinde gereken vitamin ve mineral olması gerekmektedir. · Ev içerisinde yetiştirilmek istenilen çiçeklerin toprakları humuslu toprak olmalıdır. · Zaman içerisinde evde baktığınız bitki veya çiçeklerin kalitesinin kaybettiğini görürsünüz.
Humuslu toprak, içerdiği mineraller ve elementler ile hemen hemen her bitki için uygun bir toprak türüdür. Ancak bazı bitkiler kök yapıları nedeniyle bu toprakta yetişemez. Kökleri açıkta gelişen phalaenopsis orkidesi ve guzmanya bitkisi buna iyi bir örnektir.
Bitki yetiştiriciliğinde en çok verim alan toprak türleri arasında yer alan humuslu toprağın diğer özellikleri ise şunlardır; Mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Yüksek su tutma ve nem kapasitesine sahiptir. Organik bileşenlerden oluşur.
Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir. Aslı belirlenemeyecek kadar ayrışan humus toprağa verimlilik kazandırır. Humus; kil, kum ve siltle birlikte en küçük toprak parçacığı olan agregatların oluşumda yer alır.
İlgili 22 soru bulundu
Bitki ve hayvan maddelerinin biyolojik işlemlerle ayrışmasından üretilen organik madde tabakasıdır. Besin açısından zengindir ve varlığı toprağın özelliklerini iyileştirir. Üst toprakta ne kadar fazla humus bulunursa, üst toprak o kadar besin açısından zengin ve bitki yetiştirme koşulları o kadar iyi olur.
Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır. Kışın sert ve uzun olduğu iklimde sonbaharda ölen bitkiler, ayrışmaya zaman bulamadan toprağa karışır, yoğun humus oluşumunu sağlar. Çernezyom topraklarının verimi dünya ülkelerinin dikkatini çekmiştir.
Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Humuslu toprakta (torf) her türlü bitki rahatlıkla yetiştirilebilinmektedir. Harç yapımında kullanılmak üzere son derece idealdir. Hafif bir yapısı vardır, hacim olarak düşüktür. İstenilen, gerekli besin maddeleri ilave edilebilmektedir.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Killi topraklar, besinleri çok iyi tutar, bitki gelişimi için orta derece iyi, nemi ve besinleri uzun süre korur, ancak ıslak olduklarında yapışkan çamur olurlar, suyu aşağıya kolay kolay geçirmezler.
En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir. Organik madde, sağlıklı ve sağlam bir çiçek toprağı için en önemli bileşenlerdendir.
Sebze yetiştirmek için toprağın en güzeli taze topraktır. Yani daha önce üzerinde bitki yetiştirilmemiş toprak. Kurumuş menekşenizin toprağına fesleğen ekmenizi önermiyoruz. Bunun yerine fidanlık, bostan veya bahçe malzemeleri satan büyük marketlerden taze toprak satın alabilirsiniz.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Yeşil yapraklı bitki torfu sadece bir torf değildir, içeriğindeki karışımlarla bitkilerinize mükemmel bir yaşam ortamı sağlamaktadır. Kullanıma hazır bir karışımdır. Nemi uzun süre tutma özelliği olduğundan bitkinizin daha dengeli ve düzenli gelişmesini sağlar.
Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.
Liquid Humus Organik Asit teknolojisi piyasadaki standart Hümik Fulvik Asit içeren ürünlerden farklı olarak; hümini yarayışlı hale getirip karbonhidratlarla birleştiren tek üründür. Topraktan ve yapraktan uygulanabilen bitki verimini ve toprak kalitesini artıran patentli bir üründür.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Toprak organik maddesi humustan farklıdır. Toprak organik maddesi, canlı ya da cansız herhangi bir organik kökene sahip materyalden oluşur. Buna karşılık humus, oldukça dayanıldı, kahverengi ile siyah renkte bir madde olup, bitkisel ve hayvansal kalıntıların ileri derecede ayrışması sonucu oluşur.
Organik madde içeriği bakımından kumlu topraklardan daha zengin olan killi toprakların verimli olduğu belirtilir. Killi toprağın besin maddelerini tutma yeteneğinin yüksek olduğu bilinir. Nem tutma özelliğiyle de ön plana çıkan killi toprakların yüksek katyon tamponlama ve değiştirme kapasitesi vardır.
Hums, kelime olarak Arapça Hamse (beş) kelimesinden türemekte ve beşte bir anlamını taşımaktadır. Dini terim olarak Hums (Humus olarak da geçmektedir) "herhangi bir şekilde elde edilen malın hayra harcamak üzere ayrılmış beşte birlik kısmı"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri