Huni Sorular: Daha fazla ayrıntı almanıza yarayan sorulardır. Verilen Cevaplara göre yönlendirilir. Sondalama Sorular: 5N tekniği de diyebileceğimiz yöntem ile konuya açıklık getirir ve elde etmek istediğiniz tüm verileri elde edersiniz.
Huni geniş kullanım alanına sahip bir üründür. Sıvı maddelerin bir kaptan diğer kaba dökülme ya da taşma olmadan aktarılmasını sağlayan huniler, söz konusu işlemi ciddi anlamda kolaylaştırır.
Bu soru, katılımcıları cevap vermeye yönlendirmek için bir ifade içerir ve çoğunlukla “Değil mi” veya “Değil mi” gibi olumsuz unsurlar içerir. Bir başka Etiket Sorusu örneği de Web sitesi değerlendirme anket sorusudur, örneğin: “Web sitemiz kullanıcı dostu ve duyarlıydı, değil mi?”
Yönlendirici sorular, sorulan soruya verilebilecek doğru bir cevabın bulunduğunu ya da verilecek bir cevabın diğerlerine oranla daha doğru olduğunu ima eden sorulardır.
İlgili 30 soru bulundu
Koçlukta etkili (güçlü) sorular, danışanın düşünme sürecini harekete geçiren, derin düşünmeye ve içgörü kazanmaya teşvik eden, yargılama ve eleştirme yapmadan açık uçlu cevaplar üretmesini sağlayan sorulardır.
2. Olgusal sorgular: Katılımcıların davranış ve deneyimleri ile ilgili sorulardır. Katılımcılara bu tür ve geçmişe yönelik sorular sorulduğunda cevap almak zor olacağından, anketin önemi, hangi amaçla yapıldığı hatırlatılarak bilgi isteme süresi kısa tutulmalıdır.
Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır. “Ne” soruları, karşıdakinin hayal gücüne yöneliktir. “Nasıl” soruları ise analiz odaklıdır.
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur.
Çapraz sorguda ilk aşama tarafların kendi tanıklarına soru sorması aşamasıdır. İkinci aşamada diğer tarafın tanığı sorgulanmaktadır. Tanığın yeniden sorgulanması üçüncü aşamadır.
Çapraz sorguda, nerede, ne zaman, kim gibi yoruma açık sorular yerine, daha kısa cevapları olan, bir yorum yaparak cevaplanamayacak sorular sorulur. Avrupa'da Anglosakson kültüründe çok yaygın olarak kullanılan bu sorgu tekniği Türk hukukunu da etkilemiş olsa da bizde tam anlamıyla uygulandığı söylenemez.
Çapraz sorgu, tanık veya sanık beyanının doğruluğunu ve güvenilirliğini denetlemek, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada herhangi bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya güçlendirmek için; tanık, sanık, müdahil (katılan) ve müştekiyi sorguya çekmesidir.
Açık uçlu anket soruları yaptığınız görüşmede kullanıcının kendisini en rahat anlatacağı soru çeşididir. Yanıtlayan, sorulan soruya kendi kelimelerini ve ifadelerini kullanarak cevap verir. Yanıtlar kendine özgüdür ve kullanıcıya dair daha derin bilgiler alınmasını sağlar.
Sondalama Sorular: Herhangi bir kafa karışıklığında konuya açıklık getirmeye yarayan ve sonucunda ise gerçek cevaplara ulaşmanızı sağlayan bir soru türüdür. Örneğin; “Tam olarak” ifadesini içeren sorular sorulur: “… demekle tam olarak ne demek istiyorsun?” gibi sorular sondalama sorulara örnektir.
Açık uçlu sorular, bir göndericinin yanıt olarak bazı bilgiler elde etmek için bir veya birkaç alıcıya yönelttiği sorulardır. Örneğin: Cüzdanım nerede? Neden Açık Uçlu Sorular Kullanmalısınız?
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Bunlardan açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir. Görüşmelerde genellikle bu tür sorular sorulur.
Açık uçlu soru, tek bir kelime ya da cümleyle cevaplanması mümkün olmayan, yoruma dayalı sorulara verilen addır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada, bu yıl uygulanacak olan ortak sınavlarda açık uçlu sorulara yer verileceği açıklandı.
Yeni nesil sorular, öğrencinin konu hakkındaki bilgisini sınamasının yanında o konuyu farklı açılardan yorumlamasını da gerektiren sorulara denir. Yoruma dayalı oldukları için soruların içinde görseller, tablolar, uzun metinler ve grafik gibi farklı şekiller bulunabilir.
Yapılan araştırmalara göre çok soru soran ve soruyu tartışarak çözen öğrenci daha iyi öğreniyor. Nitelikli ve doğru bir kaynağı çözmeniz başarıyı getirir. Bu yüzden çok soru çözmek yerine çok soru soran olun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri