Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olan Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı. TUSAŞ Genel Müdürü Prof.
F404-GE-102 motoru kullanılıyor
Şu an HÜRJET'in envanterinde bir General Electric F404-GE-102 motoru bulunmakta.
Milli Tank Altay'da Fransız, eğitim uçağı Hürkuş'ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor. Aynı şekilde milli insansız hava aracı ANKA, milli gemi MİLGEM'de de ithal motorlar kullanılıyor.
yerli imkanlarla, 5. nesil bir turbofan motor geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Haziran 2022 itibarıyla prototip uçaklarda kullanılacak olan F110 motorları Türkiye'ye teslim edilmiştir. General Electric F110, GE Aviation tarafından üretilen sonradan yanmalı bir turbofan jet motorudur.
Bu kapsamda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HÜRJET'in yakıt sistemlerinin testlerini gerçekleştirmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan test tesisini kurdu.
İlgili 16 soru bulundu
TUSAŞ'ın geliştrdiği Hürkuş, halihazırda 1,600 shp kapasiteli, PT6A-68T, Pratt & Whitney Kanada turboprop motorunu kullanıyor. TS-1400 Turboşaft Motoru Prototipi, 5 Aralık 2020'de TUSAŞ'a teslim edildi.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
Bahreyn Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra envanterinde F110-GE-129C/E motorları bulunan Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nin motor/modül/parça garanti tamirleri de GE adına TEI tarafından yapılmaktadır.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
HÜRKUŞ - yüzde 100 yerli.
TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağı olacak HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı'nın üretim faaliyetleri devam ediyor. Edinilen bilgiye göre; ABD'li General Electric şirketi, HÜRJET'te kullanılacak F404 motorlarını kısa süre önce Türkiye'ye teslim etti.
Hürjet'in General Electric F404 motoru ile üretilmesi kararlaştırıldı. Kesin çözüm olarak yerli bir turbofan motorun üretilmesi planlanmasına rağmen ilk üretim Hürjet'lerde yerli motorun yetişmeyeceği düşünüldü. Bu süre zarfında üretilecek olan uçaklara General Electric F404 turbofan motoru entegre edilecek.
Eski adıyla Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) olarak kurulan Nurol CAS, Nurol Holdingin "havacılık ve savunma sanayi sektör faaliyetlerinde yerli kritik sistemler sağlayıcısı olma" vizyonuyla İngiliz ortak BAE Systems'tan tüm hisseleri devralması sonucu Kasım 2022 itibarıyla yüzde 100 yerli yapıya kavuştu.
Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı. Motor, KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılacak.
İzmir. TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI), Anadolu Ajansının (AA) 9'uncu kez global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İzmir'de havacılık sanayisi için geliştirdiği motor çözümlerini tanıttı.
Türkiye, F110 Turbofan Motoru üretmek için ABD'ye talepte bulundu. KAAN Savaş Uçağı ile F-16'lar, General Electric F110 motorunu kullanıyor.
Motor, üç kademeli fanlardan, yedi eksenel kademeli düzenlemeden ve bir art yakıcıdan oluşur. Uçağın maksimum hızı 1.5'Machtır. Motor, art yakıcı ile maksimum 17.700 lbf (78,7 kN) itme kuvveti üretmektedir. Neredeyse 4.000 adet F404 motoru, dünya çapında hizmet veren F/A-18 Hornets jetlerine güç sağlamaktadır.
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
İtki. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil 2019 Paris havacılık fuarında yaptığı açıklamada MMU prototiplerinde test aşamasında her biri 29.000 lbs itki üreten 2 adet General Electric F110-GE-129 turbofan motorunun kullanılacağını açıkladı. Bu motorlar halihazırda F-16'larda kullanılmaktadır.
Türkiye'nin Turbofan Motoru ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak projeyi hayata geçiren TEI, 6000 lbf kuru itki gücüne sahip ilk özgün tasarım millî TEI-TF6000 Turbofan Motorunu geliştirmektedir.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri