Sigarayı (ve benzeri zararlıları) bırakmak için gerçekten işe yarayabiliyor ancak dikkatli kullanılmalı. Sakızın kendisi de bağımlılık yapabiliyor hatta sigaraya yeniden başlamaya dahi sebep olabilir. Nikotin krizinin vurduğu zamanlarda bir tane sakız alıp çiğnemek gerçekten rahatlatıyor.
Genellikle günde uygun dozda 8 ila 12 adet sakız yeterlidir. Günde 24 adetten fazla sakız çiğnenmemelidir.
Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi, nikotin sakızı bağımlılığının oldukça düşük bir risk olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar nikotin sakızlarının sadece 5 ila 12 hafta boyunca kullanılmasını öneriyor. Nikotin sakızlarının 2 ve 4 miligram nikotin içeren tipleri bulunuyor.
Nikotin sakızları, hayati organlara zarar veren ve kişinin yaşam kalitesini düşüren sigara içme alışkanlığından kurtulmanıza yardımcı olur. Sonuç alabilmek için her gün en az 8 nikotin sakızı çiğnenmelidir. Bu ürün sayesinde kişinin sigara içme isteği giderek azalır ve 2 - 3 ay içinde tamamen biter.
Nikotin sakızından kaynaklanan yaygın yan etkiler arasında diş eti kanaması, çok fazla tükürük, hıçkırık, hazımsızlık, ağızda hafif şişme, dişlerde veya yanaklarda yaralanma, mide bulantısı, mide rahatsızlığı ve boğaz ağrısı bulunur.
İlgili 15 soru bulundu
Sakız, sigara içmenin yasak olduğu bölgelerde, sigara içilmeyen dönemlerde veya sigara içiminden kaçınılan durumlarda sigara içme isteği hissedildiğinde kullanılabilir. yavaşça çiğnenmelidir. Bu şekilde yaklaşık 30 dakikalık çiğnemeden sonra sakız içeriğindeki nikotin tükenmektedir. kullanılmalıdır.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigarayı bırakan kişinin nikotin sakızı veya bandı kullanıp kullanmamasının kilo değişikliğini etkilemediği gözlemlenmiş.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Nikotin bağımlılığı oluşmuş kişilerde sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Bu dönemde; huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü ortaya çıkabilir.
Nikotin bantları, sakızlar ve pastiller eczanelerden alınabilir. Eğer hamileysen veya hamile kalmayı planlıyorsan NYKT kullanmadan önce doktorunuza danışmalısın.
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Meyan, balgam söktürücü ve yatıştırıcı etkiye sahip bir besindir. Kereviz, patlıcan, kabak, brokoli ve salatalık gibi sebzeler sigaranın tadını değiştirerek hoşunuza gitmemesini sağlar. Nane, içeriğindeki mentol ile vücudun nikotin ihtiyacını karşılar ve bastırır.
Sigarayı bıraktıktan sonra, cilt tonu daha sağlıklı hale gelir ve daha canlı bir görünüm kazanabilir. Azalan Kırışıklıklar: Sigara içmek cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklıklara neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, cildin yaşlanması yavaşlar ve kırışıklıkların görünümü azalır.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Karanfil çayı verilen gruptaki gönüllülerin yüzde 38'inde sigara yoksunluk belirtilerinin önemli ölçüde azaltılabildiği ve bu suretle herhangi bir zorlukla karşılaşmadan sigarayı bırakabildikleri bildiriliyor. Prof. Dr.
Tobacco Control dergisinin internet sayfasında yayımlanan araştırmanın başında yer alan Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nden Hillel Alpert, araştırmanın, özellikle nikotin bandı ve sakızının, uzun dönemde sigara alışkanlığını bırakmak isteyenlere hiç yardımcı olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.
Araştırmalar, sigara bırakma ilaçlarının kullanılmasının, başarıyla bırakma şansınızı iki katına çıkarabileceğini ve davranışsal desteğin (danışmanlık gibi) başarı şansınızı artırabileceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri