TUSAŞ tarafından üretilen 14 adet HÜRKUŞ, Türk Hava Kuvvetleri'nin izni ile ihraç edildi. Şu anlık HÜRKUŞ'un yeni geliştirilen modeli HÜRKUŞ 2 için ilk kullanıcı Türk Hava Kuvvetleri olacak. İmal edilen toplam 15 uçak, Türk Hava Kuvvetleri'nin verdiği sipariş ile TUSAŞ tarafından yapılmıştı.
Uzmanlar 2018 yılında TSK'nın yakın hava desteğini Bayraktar TB2 İHA, T-129 ATAK, Hürkuş-C ve Silahlı ANKA ile dörde çıkaracağını ifade ediyor.
HÜRKUŞ Eğitim Uçağı, pilot başlangıç ve temel eğitimlerini bir arada verebilecek arka-arkaya iki kişilik oturma düzenine sahip, jet hissi veren güçlü [1.600bg] turboprop motor ile güçlendirilmiş, yüksek sürate ve akrobasi yeteneğine sahip gelişmiş bir eğitim uçağı.
Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi. Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi.
Temel Kotil, TUSAŞ'ın HÜRJET üretimi için uçak içerisinde kullanılan General Electric GE F404 motoru için 100 adet sipariş geçildiğini belirtti. 100 adet motor tahmin edebileceğiniz gibi 100 adet HÜRJET anlamına gelmekte.
İlgili 29 soru bulundu
Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın eğitim uçağı ihtiyaçları doğrultusunda TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı "HÜRKUŞ"un montajı ve üretimi tamamlanarak, 27 Haziran 2012 tarihinde TUSAŞ, Kazan tesislerinde düzenlenen törenle ...
Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Hürkuş
Hürkuş, TUSAŞ tarafından tasarlanan özgün kanat profilli 1600 SHP turboprop motor ile uçuyor. Beş palli alüminyum pervanesi bulunuyor. Ters uçuş kabiliyetine sahip.
Hürjet, motor entegrasyonu ve yer testleriyle 18 Mart 2023'teki ilk uçuşuna hazırlanacak. Sonrasında yürütülecek testler ve geliştirme faaliyetleriyle Hürjet'in 2025'te envantere girebilir hale gelmesi amaçlanıyor.
Süvari Üsteğmen Mehmet Fesa Evrensev, Türk ordusunun ilk pilotu. 1911'de ordu, havacı olarak yetiştirilmek üzere gönüllü subaylar arıyordu.
Bu zamana kadar 4.000 adetten fazla F404 motoru üretilmiştir ve 13 milyon+ uçuş saatine sahip bir motordur.
İspanya, İran ve Irak'tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı. Beşiktaş'taki uçak fabrikası ile Yeşilköy'deki Gök Okulu, 1944 yılında dönümü 15 lira üzerinden kamulaştırıldı.
Bu test uçuşları, TUSAŞ'taki Telemetri Odası'ndan izleniyor ve her saniyesi video olarak kaydediliyor. Uçağın beklenen/istenen görevleri yapıp yapamadığı, bu kritik odadan ölçülebiliyor. Dün (22 Haziran 2020) “eğitim uçağı düştü” haberi ulaştığında açıkçası yüreğimiz ağzımıza geldi.
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde hâlihazırda 200 adet F-16 mevcut olup, Mayıs 2011 ile Aralık 2012 arasında Gelişmiş Blok 50 Tipi 30 yeni F-16 daha envanterine eklenecektir. 25 ülkenin seçimi olan F-16 uçağından dünyadaki beş montaj hattından şimdiye kadar tüm dünyaya 4.400 adetten fazla teslim edilmiştir.
Türkiye Ekim 2021'de ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti satın almak üzere talep mektubunu iletti.
Türk Hava Kuvvetleri: 6 adet F-35A teslim edilmiş olup, "Luke Askeri Hava Üssü" (Arizona, ABD)'de konuşlandırılmıştır.
Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor. Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu'nun 10 Nisan'da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı.
Menzil: 2.592 km. Maksimum Yük: 2.721 kg. Maksimum Hız: 1.4 Mach.
Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır. HÜRJET'in bu özelliklerinin yanısıra; Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması
Hürkuş Hava Yolları'nı 29 Kasım 1954'te kurarak, Türk Hava Yolları'nın seferden kaldırdığı uçaklardan sekiz tayyareyi banka kredisiyle satın aldı. Sefer yapılmayan şehirlere uçuş koyma izni alamayan, bir süre gazete dağıtımı yapmak isteyen Hürkuş'un şirketi daha sonra kapandı.
28 Ocak 1925'te "VECİHİ K-VI" adını verdiği uçağını uçurur, ancak ödül yerine onu ceza beklemektedir. Vecihi Hürkuş'un ödül beklerken ceza almasının nedeni, havacılıktan anlayan kimsenin bulunmamasıydı. İzin verecek mercî olmadığı için izinsiz havalanmış, bu yüzden de cezalandırılmıştır.
Vecihi Hürkuş, 28 Ocak 1925 günü uçağını gizlice hazırlayarak, kimseden izin almadan ve meydan komutanlığına da haber vermeden uçuş yaptı. Emir komuta zincirinin ve uçuş disiplinin ihlali olan bu olaydan dolayı idari ceza aldı.
Test Pilotu Murat Özpala tarafından gerçekleştirilen uçuş sırasında HÜRKUŞ, 5 saat boyunca havada kaldı. TUSAŞ, harici yakıt tanklarının HÜRKUŞ'a sertifikasyonu için çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan EFT testlerinin gerçekleştirildiği HÜRKUŞ uçağının, 2023 yılında üretilmiş yeni bir uçak olması ise dikkat çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri