Hurma ağaçları, çekirdeğin çimlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir. Bunun için plastik bir kaba koyacağınız çekirdekleri çimlendirebilirsiniz.
Cennet hurması, kendi çekirdekleri sayesinde yetişen bir ağaç türüdür. Meyvenin kendi çekirdekleri ayıklandıktan sonra, küçük bir yerde saksıya konularak çimlenmeye bırakılır. İlk aşamada saksının içine yerleştirilen temiz toprak, 15 dakika sulandırılır ve ardından çekirdekler toprağa gömülür.
Toprağı dinlendirdikten sonra Trabzon hurması çekirdeğini yan bir şekilde saksıdaki toprağın üzerine yatay bir şekilde koyun. - Toprağın üstüne bıraktıktan sonra çekirdeği çok hafif miktarda tekrar çimlendirme toprağı ekleyin.
Hurma çekirdeklerini güzelce organik kalıntıdan temizleyin. Sera kabına havlu peçeteleri ıslatın. Tohumlarımızı koyun 1-2 hafta sonra çimlenmiş olacaklar. Sonrasında torf toprağına ekin ve bekleyin.
Hurma bitkisi ev ortamındaki saksıda vb. iç mekanlarda yetişebilir. Özellikle günümüzde iyi bir salon bitkisi olarak bilinir. Hurmanın gelişim göstermesi bol güneş alan bir noktada durmasına bağlıdır. Hurma çekirdeği saksıya ekilmeden önce, çekirdeğin çimlendirilmesi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Hurmanın çekirdeklerinin çimlenmesi için gerekli koşulları sağladığınızda, 15- 20 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır. Bazı durumlarda çimlenmeyen tohumlar daha sonradan çimlenmeye başlayabilir. Çimlenen filizlerin bir ay sonra filizlenmeye başlayacağını göreceksiniz.
Hurma ağacı güneşin olduğu ve bol su ile sulandığı sürece bakımlı olacaktır. Buna uygun iklimlerde yetiştirilmesi gerekir. Hurma ağacını evde saksıda yetiştirmek isteyenler ise yetişme aşamasında direk güneş ışığında bırakmamalıdır. Ama çok karanlık bir yerde olmamalıdır.
Soğuk ortamları sevmediği için ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilmeli, rüzgardan ve soğuklardan korunmalıdır. Ev ortamında yetiştirilecekse, hurma ağacı için sıcak bir ortam oluşturulmalıdır. Büyüme sürecinde hurma ağacı 5 yaşına gelene kadar, her yıl saksı genişletilmeli, bir büyük saksıya geçiş yapılmalıdır.
Verimli toprak yapısı bulunan araziye dikim yapılmış ve düzenli bakım şartları sağlanmış Trabzon hurması fidanı dikildikten 2-3 yıl sonra meyve verir tam verime ise 4-5 yıl sonra oturmaktadır.
5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
İşte tüm merak edilenler... Hurma çekirdekleri biriktirilip güzelce yıkanır. Güneş görmeyen bir ortamda iyice kurutulduktan sonra yağsız susuz kavrulur. Türk kahvesi kıvamına ve rengine geldikten sonra mikserde çekilip toz haline getirilir.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurma çekirdeği genellikle öğütülerek toz haline getiriliyor. Karaciğer hasarını önleyen hurma çekirdeği diyabette de oldukça etkili. Hurma çekirdeği düzenli tüketildiği takdirde diyabeti tedavi ediyor. Hurma çekirdeği çoğunlukla diyabetik komplikasyonlara karşı koruyucu bir etki gösteriyor.
Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Cennet hurması, kendi çekirdeklerinden yetişen bir ağaç çeşididir. Meyvenin içerisinden özellikle çıkarılan çekirdekler, önce saksıda veya küçük bir alanda çimlendirmeye bırakılmalıdır. Saksının içine konulan temiz toprak yaklaşık 15 dakika sulandıktan sonra çekirdekler toprağa ekilir.
Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC'ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC'ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Trabzon Hurması Ağacı Kaç Litre Su İster ? Yağış miktarının düzensiz veya yetersiz olduğu arazilerde yaz aylarında sık sık sulanma ihtiyacı duyan Trabzon hurması fidanlarının gelişimin hızlı olması ve meyve kalitesinin yüksek olması için ağaç yaşı çarpı *20 litre su verilmesi yeterlidir.
Trabzon hurması ağaçları genellikle 6-15 metre arasında büyür ve güneşli alanları sever. Yaprakları kalın ve derimsidir. Çiçeklerini ilkbahar ve yaz aylarında açar. Meyveleri genellikle sonbaharda olgunlaşır ve oldukça tatlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri