Hz. Âdem'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratılması Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. "Halanız olan nahleye saygı gösteriniz. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmın çamurundan kalan artıktan yaratılmıştır."
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
MÖ 4000'lerden itibaren Sümerler tarafından yetiştirildiği bilinmekle birlikte, MÖ 6000'lere kadar geriye gittiğini ileri sürenler bulunmaktadır. Grekler hurma ağacını, Fenike yerleşimi ile ilişkilendirirler. MÖ 18. yüzyılda Babil kralı Hammurabi bir palmiye ağacını kesene 15 gümüş ons ceza verileceğini belirtmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Nereden geliyor? Bugün hurma üretiminin büyük bir kısmı Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da gerçekleşiyor. Hasadı cinsine göre temmuzdan kasıma kadar uzanabiliyor. Dünya çapında hurma üretimi her geçen sene artmakta. 2020'de 9 milyon tonu geçen üretimde başı Mısır çekiyor; Suudi Arabistan, İran ve Cezayir takip ediyor.
Hurma ağacı çekirdeğini öncelikle filizlendirmelisiniz. Çekirdeği filizlendirmek için plastik kap kullanabilirsiniz. Plastik kap içinde, çekirdeğin çevresini saracak şekilde suyun içinde filizlenme dönemini tamamlayabilirsiniz. Filizlenen çekirdeği, uygun toprağa ekerek büyümesini sağlayabilirsiniz.
Bir başka özelliği ise hurma ağaçlarında erkeklik ve dişilik bulunmasıdır. Döllenerek meyve veren hurma ağaçlarının cinsiyetleri vardır ve bunlar fahl ve ünsa olarak adlandırılırlar. Fahl, erkek hurma ağacına, ünsa ise dişi hurma ağacına verilen isimdir.
Hurma ağacı insana en çok benzeyen bitkidir. Erkekliği ve dişiliği, döllenme ve meyve vermesi, ortalama ömrü, en verimli yılları, vücut yapısı gibi birçok özelliğiyle insana benzerlik gösterir.Tepesi güneşten, kökleri sudan ayrılmamalıdır.
Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden(yavru) yetiştirilir. Bu yavrular bizzat ağacın gövdesinden çıkarlar ve belli bir zaman sonra yavru filiz sanki bir sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyatla alınır, annenin yakınına bir yere dikilir.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir. Dolgun bir meyve olmamasına rağmen kendine has özellikleri ve aroması bulunur.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
yetiştirilecek olan bölge koşulları sıcak olmalıdır, hurma ağaçlarının so- ğuğa toleranslı çeşitleri de vardır, ancak bu ağaçlar na- diren meyve verirler. 35-36 m yüksekliğe kadar gelişebilen ve 100 yıl yaşaya- bilen özelliklere sahiptir.
Eski Yunanlılarda hurma ağacı, yeni doğanların koruyucusuydu. Mitolojiye göre; Leto, Apollon ve Artemis'i bir çayırda çöküp kutsal bir hurma ağacına tutunarak doğurmuştur (Eliade, 2003).
Dünya çapında hurma üretimi her geçen sene artmakta. 2020'de 9 milyon tonu geçen üretimde başı Mısır çekiyor; Suudi Arabistan, İran ve Cezayir takip ediyor. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Pakistan, Oman ve A.B.D. de hurma yetişen ülkeler arasında sayılıyor.
Hurma, Phoenix isimli bitki türlerinin meyvelerine verilen isimdir. Hurmalar farklı cins ağaçların benzer meyve türlerinden oluşmaktadır. En yaygın olarak bilinen meyve türü Medine Hurması'dır.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma çekirdeği özellikle safra taşı ve böbrek taşı oluşumunu da engellemektedir. Hurma çekirdeği özellikle bağışıklık sistemine iyi gelir. Ayrıca öksürüğü de hızlı bir şekilde keser. Öğütülmüş hurma çekirdeği düzenli tüketildiği takdirde böbrek taşlarının da hızlı bir şekilde erimesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri