Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Bu nedenle sakatat, baklagiller, süt, peynir, çikolata gibi yüksek oranda fosfordan zengin gıda kaynaklarının sınırlandırılması gerekmektedir. Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir.
İlgili 35 soru bulundu
Peki böbreklere zarar veren bu faktörler neler? Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor. Vücudumuzda çok önemli bir yer tutan böbreklerimizkanı filtreler, metabolizmanın atık ürünlerinin atılmasını sağlar.
BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN EN İDEAL BESİNLER
Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.
* Konserve ya da salamura tuzlu et, balık vb. ürünler tüketmeyin. * Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar yemeyin. * Et ve tavuk suyu tabletlerinden uzak durun. * Böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi sakatatları tüketmeyin.
Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi mevcuttur.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
YETERSİZ SU İÇMEK. Yetersiz su tüketimi de böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli etkenlerden biri. Zira yeterince su içmediğimizde kandan süzülen zararlı maddeler vücudumuzdan atılamadığı için böbreklerimiz daha fazla çalışmak zorunda kalıyor ve hızla yıpranmaya başlıyor. Nefroloji Uzmanı Prof.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynakları vücutta ürik asit birikimine neden olur. Bu besinlerin sık sık tüketimi vücutta böbrek taşlarının oluşmasını önleyen sitratı azaltır. Hayvansal protein kaynakları yerine bir süre boyunca daha çok yoğurt ve kurubaklagil ile protein alımı karşılanabilir.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Zeytinyağı kalbinize ve böbreklerinize iyi gelir. Bu yağ, oksidasyonu azaltan ve böbrek sağlığını destekleyen bir anti-enflamatuar yağ asidi olan harika bir oleik asit kaynağıdır. Ayrıca zeytinyağı, iltihaplanmayı ve oksidasyonu önleyen polifenoller ve antioksidan bileşikler bakımından zengindir.
Protein yönünden özellikle yüksek olan besinler et, balık, tavuk, yumurta ve süt ürünleridir. İdrar üretiminiz normal olduğu sürece, sıvı alımınızı sınırlamanız gerekmez.
Böbreklere iyi gelen gıdalar kırmızı dolmalık biber Kırmızı biber, potasyum bakımından düşük olduğundan böbrek sağlığı için yararlıdır Ayrıca, C, B6, A, folik asit ve lif vitaminleri ile birlikte yemeğe renk ve tat katar.
Pişirmeden önce böbrekleri mutlaka yıkamak büyük bir öneme sahiptir. Özellikle öncelikle böbreklerin zarların temizlemek gerekir. Bu zarları temizlemek için ise böbrekleri bir süre suda bekletmek çok daha kolay bir yöntem. Ardından el yöntemi ile Böbrekler dikkatli bir şekilde kanları çıkana kadar temizlenmelidir.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Bu durumda aşağıdaki yöntemler denenebilir: Ayakları mümkün olduğu kadar sıcak tutmak, Böbrek çevresinde ağrı hissedilen bölgelere sıcak kompres yapmak, İdrar söktürücü özelliği bulunan yaban mersini suyu veya maydanoz suyu tüketmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri