Meyve, Lif ve Sebzeler: Yüksek lifli yiyecekler yemek, diş çürümesine karşı savunma oluşturmaya yardımcı olan tükürüğün akmasını sağlar. İyi lif kaynakları hurma, kuru üzüm ve incir gibi kuru meyveler ve muz, elma ve portakal gibi taze meyvelerdir.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurma, taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilmektedir. Hurmanın tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir: Atıştırmalık hurma: Kişiler hurmaları badem, ceviz veya Antep fıstığı ile atıştırmalık olarak tüketebilir.
Özellikle akşam atıştırmalıklarında sağlıklı bir yiyecek için hurmayı tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
İlgili 37 soru bulundu
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
A, B6, C, B12, D vitaminleri bakımından zengin besin içeriğine sahip olan hurma aynı zamanda doğal bir antioksidan olma özelliğine sahip.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Hurma, bünyesinde üç farklı antioksidan çeşidini barındırır. Hurmadaki flavonoidler, vücutta oluşan iltihabın azalmasına yardımcı olur. Hurmanın içeriğindeki karotenoidler ise hem kalp sağlığını destekleyici hem de makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yönelik riskleri azaltmaya yardımcı özelliğe sahiptir.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
Kabızlık için Hurmanın Faydaları: Hurma genellikle bir müshil gıda olarak kategorize edilir. Ancak Hurmada'ki laksatif etkiyi arttırmak için bir gece boyunca suda bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede laksatif etkisi arttırılmış hurmalar bağırsak temizleyici ve kabızlık giderici özellik kazanacaktır.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Karpuz Peygamberimiz (asm)'in sevdiği ve yediği meyvelerdendir.
Hurma çekirdeği karaciğer ve böbreğin korunmasına fayda sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hurma çekirdeği böbrek taşının düşmesine yardımcı olur ve safra taşı tedavisinde de kullanılır. Şurada Paylaş! Hurma ve hurma çekirdeğinin bir diğer faydası da kalp hastalıklarına iyi gelmesidir.
Hurma, kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engelleri. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler. Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yerler ve araştırmalarda Araplarda bu hastalıktan eser olmadığı ortaya çıkmıştır.
Demir eksikliğine iyi gelen besinlerden birisi de hurmadır. Hurma, sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olup, yüksek demir içeriği sayesinde özellikle demir eksikliği anemisi olan bireyler için önemli bir besin kaynağıdır.
kalori, karbonhidrat, potasyum, protein, demir, bakır, magnezyum, manganez, B6 vitamini gibi gerekli vitamin-mineralleri içerir. Hurmadaki vitamin ve mineraller sayesinde kişilerin 1 öğünlük besin ihtiyacı karşılanabilir.
Hurmalar lif, potasyum, magnezyum, vitaminler ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Eğer yataktan yorgun kalkıp tüm gün halsizlikle mücadele ediyorsanız çözüm, muhteşem bir atıştırmalık olan hurmada olabilir. Hurma fruktoz ve glikoz gibi şekerler sayesinde kalıcı bir enerji patlaması sağlar.
Medine hurması antioksidanlar açısından zengindir. Potasyum içeriği kan basıncını ve serebrovasküler kaza (inme) riskini azaltır. Kalp ve beyin sağlığına faydalıdır. Yağ yakımını hızlandırır.
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri