Şerbetli pide, Aksaray yöresine özgü bir pide türüdür. Şerbetli pide, Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından tescillenmiş.
Şekerli Peynirli Pide (Elazığ)
Peyniri rendeleyin. Yumurta, şeker, fıstık ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın. Hamurdan parçalar kopartıp merdane ile uzun açın ve içine peynir karışımından paylaştırıp kenarlarını kapatarak pide şekli verin. Fırında kızarıncaya kadar pişirin.
1 tatlı kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
trabzonda doğduğum yörede ceviz büyüklüğünde ufalanmış ekmeklerin üzerine şerbet dokülerek yapılan yiyecek. çocukken köy ortamında nasıl inanılmaz tatlı geliyordu, sanki kaymaklı ekmek kadayıfı. çocukların sokakların efendisi olduğu yıllardaki en harika lezzetlerden biri.
İlgili 37 soru bulundu
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Pideyi eşit şekilde dörde bölelim. Her bir parçayı tam ortadan ayıralım ısınmış tost makinesine koyalım ki incecik olsun. Pidenin içini margarinleyelim sırasıyla sucuk, kaşar peyniri ve beyaz peynir ekleyelim.Tost makinesine koyalım.İyice bastıralım.Ne kadar ince olursa o kadar güzel olur. Afiyet olsun.
Yumurta sarıları ve sütü bir kapta 2-3 dakika çırpıp, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Tereyağını geniş bir tavada eritin. Pideleri yumurtalı karışıma iyice bulayıp kızgın yağda 2'şer dakika, önlü arkalı kızartın. Servis tabağına yerleştirip sıcak olarak servis yapın.
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Görele Pidesi
Karadeniz Pidesi başta tüm Karadeniz Bölgesinde yapıldığı gibi, yurt içi ve yurt dışında olmak üzere birçok yerde de yapılmaktadır. Görele'de yapılan pide Görele Pidesidir ve meşhurdur.
Adından anlaşılacağı üzere Trabzon mutfağına özgü olan yağlı pide, Karadeniz'in en sevilen pide çeşitlerinden biridir. Hem görünümü, hem de lezzeti ile diğer pide çeşitlerinden farklıdır. Yuvarlak bir şekilde hazırlanan hamur, peynir çeşitleri ile zenginleştirilir. Pidenin üst kısmında yumurta kırılır.
MALZEMELER. 1 adet bayat ekmek, 250 gram kıyma, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet soğan, 3 su bardağı sıcak su, Tuz, karabiber, Üzerine: Sarımsaklı yoğurt, 1 BAYAT ekmeği kuşbaşı doğrayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kızartın ve servis tabağına alın.
Pide tariflerinin ana malzemesi olan pide hamurunu, hazır almak yerine kendi ellerinizle kolayca hazırlayabilirsiniz. Yaş maya, ılık süt ve un ile hazırlanan pide hamurunun içi yumuşacık dışı ise çıtır çıtırdır.
Bafra pidesi olarak da bilinen kapalı kıymalı pideyi hazırlamak 45, pişirmek ise yaklaşık 25 dakikadır. üzerine sürülen yumurta sayesinde, dışı çıtır çıtırdır.
Ekmeğin arasına malzemeleri ekleyin, üstüne tereyağı sürün ve kaşarlar eriyip ekmek kızarana kadar yaklaşık 8-10 dakika pişirin. Afiyet olsun. Malzemeler; 2 dilim tost ekmeği.
Pişirirken altına kepek, yulaf kepeği, kepek, irmik ya da tam buğday unu serpin.
Soğanı, sarımsağı ve biberleri ince ince kıyın. Sonra az bir tuz ilavesiyle elinizle iyice yumuşatın. Pişince ağıza sert gelmesin diye bu işlemi yapmalısınız. Soğanlı harç elle yoğurulup yumuşatıldıktan sonra kıyılmış domatesi,maydanozu,salçayı ve kıymayı ilave edin.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Ekmeğin üstündeki o çizginin anlamı:
"Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığını işeret etmek için ekmeğin üstüne bir çizgi çeke!" diye buyurur. Bu fermandan sonra bütün Müslüman fırıncılar ekmeklerin üstüne tek çizgi çekmeye başlar. O gün bugündür ekmekler fırınlarda böyle pişer.
Fermantasyonun ilk aşamasına, yani hamurun yoğurma bitiminden kesme ve şekillendirme işlemine kadar dinlendirilmesine ıslanka veya ilk fermantasyon adı verilir. Yaygın kullanılmasa da kitle fermantasyonu da denir. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamur, kazanlarda veya teknelerde bir süre bekletilir.
bayat ekmekleri değerlendirmek için icat edilmiş bir yemek türü. bayat ekmek parça parça ufalanır. sonra tencerede yağ ve salça ile kavrulur. lezzetli bi yemektir. yumurta ve bayat ekmekle yapılan lezzetli yemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri