Hurma, Ramazanda iftar açarken tercih edilen bir meyvedir ve yılın diğer zamanlarında tüketmek nedense pek aklımıza gelmez. Oysa ki hurma besinsel değeri oldukça iyi olan bir meyvedir.
Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı!
Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi sıcak iklimlerde yetişir. Tatlı ve besleyici bir meyve olarak bilinir. İnce bir dış kabukla kaplıdır ve içinde tatlı bir et vardır.
Hurma, palmiye ağacında yetişen koyu kahve renkli, tatlı bir meyvedir. Çoğunlukla sıcak ve kurak iklimler gibi çöl ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişir. Tarihi çok eski çağlara dayanan hurmanın insan sağlığına birçok faydası bulunur.
Hurma, sıcak ve güneşli yerlerde yetişen, lif açısından oldukça zengin olan ve palmiyegiller familyasında yer alan bir meyvedir.
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir.
İlgili 32 soru bulundu
Kuruyemiş kategorisinde yer alan leblebi, çocukluğumuzun da vazgeçilmezidir.
Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür.
Palmiyegiller(Arecaceae) ailesine mensup olan hurmanın bilimsel adı phoenix dactylifera'dır. Hurma ağacı tropikal, ılıman ve çöl ikliminin hakim olduğu alanlarda daha iyi yetişmektedir. Yurdumuzun iklim özellikleri sebebiyle meyveler tam olgunlaşamamaktadır.
Hurma, dünyanın birçok yerinde yetişen hurma ağacının meyvesi olarak bilinmektedir. Binlerce yıldır Ortadoğu'nun temel gıdası olan hurma, son yıllarda oldukça popüler hale gelerek sıkça tüketilmeye başlandı. Hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutları ve rengi değişebilmektedir.
Cennet hurması oldukça sağlıklı bir meyvedir ve pek çok faydası bulunmaktadır. Cennet hurmasın faydalarından biri içeriğindeki yüksek A vitamini sayesinde kanserle mücadelede yardımcı bir besin kaynağı olmasıdır.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Bal, genel olarak meyve ve çiçeklerin içindeki nektarın arılar tarafından toplanıp kimyasal değişime uğratılması sonucu üretilen bir besindir. Balın içerisinde yaklaşık 200 ayrı çeşit bileşen bulunmaktadır. Pekmez ise, meyvelerin sularının kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir.
Zeytini yerken hiç düşündünüz mü zeytin meyve mi sebze mi diye? Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Hurma ağacı insana en çok benzeyen bitkidir. Erkekliği ve dişiliği, döllenme ve meyve vermesi,ortalama ömrü, en verimli yılları, vücut yapısı gibi birçok özelliğiyle insana benzerlik gösterir.Tepesi güneşten, kökleri sudan ayrılmamalıdır. Sıcak ve su bir arada olmazsa meyve vermez.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Hurma kalp kasının çalışmasını düzenler, sinir sisteminin çalışmasına olumlu etki yapar ve diğer önemli maddelerin asimilasyonunu kolaylaştırır. Hurma aynı zamanda anemi ve bağırsak koliklerinde de faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği olduğundan mide-bağırsak ve böbrek hastalıklarında hurma tüketilmesi önerilmez.
Kuran-ı Kerim'de ismi zikredilen 7 cennet meyvesinden birinin hurma olduğunu anlatan Bulut, nebat cinsinde insana en yakın meyvenin hurma olduğunu ifade etti.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri