Yetişme sürecinde çekirdekten yetişebilir. Ya da ağacın gövdesinden çıkan filizlerin yetiştirilmesi ile yeniden büyür. Yavru filiz ana ağacın yakınına dikilerek yeni bir hurma ağacının yetişme süreci başlatılmış olur. Sıcak ve aynı zamanda meyve veren ve meyveleri son derece faydalı bir ağaçtır.
Hurma ağaçları, çekirdeğin çimlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir.
Soğuk ortamları sevmediği için ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilmeli, rüzgardan ve soğuklardan korunmalıdır. Ev ortamında yetiştirilecekse, hurma ağacı için sıcak bir ortam oluşturulmalıdır. Büyüme sürecinde hurma ağacı 5 yaşına gelene kadar, her yıl saksı genişletilmeli, bir büyük saksıya geçiş yapılmalıdır.
Hurma bitkisi yetiştirmek için çekirdeğinin çimlendirilmesi gerekir. Çimlendirme işlemi için çekirdeklerin 3 gün boyunca suda bekletilip, şişmesi şarttır. Çekirdekler şiştikten sonra toprağa ekilmelidir.
Ağaçlarının ilkbaharda dikilmesi önerilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Hurma ağaçlarının fidesi ise hurma çekirdeği kullanılarak dikilir. Çekirdeği toprağa ekmeden önce, çekirdek ılık bir suda yaklaşık 2-3 gün bekletilir. Bu bekleme süresi çekirdeğin çimlenme süresidir ve plastik bir kapta çimlenme yapılmaktadır. Daha sonra toprağın altında, altları delik kaplar ile toprağa dikilir.
Hurma ağaçların özelliklerinden en önemlisi su ve güneşi çok sevmesidir. Su ve güneşin bol olduğu yerlerde bol meyveler verir. Fakat bunlardan birisinin eksik olması halinde meyve vermez. Bu sebeple kökünün su, tepesinin de güneş görmesi gerekir.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Hurmanın yetişmesi için çekirdeğini kullanmak mümkündür.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Türkiye'de dağılım olarak başta Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde de yetişmektedir fakat bu bölgelerde akrabası olan Phoenix C. daha geniş bir yayılım göstermektedir.
Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
Trabzon Hurması Ağacı Kaç Litre Su İster ? Yağış miktarının düzensiz veya yetersiz olduğu arazilerde yaz aylarında sık sık sulanma ihtiyacı duyan Trabzon hurması fidanlarının gelişimin hızlı olması ve meyve kalitesinin yüksek olması için ağaç yaşı çarpı *20 litre su verilmesi yeterlidir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Öte yandan halk arasında hurma çekirdeğinin atılmaması ve saklanması gerektiğine inanılır. Hurma çekirdeği, bolluk ve bereket getirmesi amacıyla cüzdana koyulur.
Su sürüklediğini kavramanın en basit yolu çekirdeğin şiştiğini görmektir. Hurma tohumlarını en az 3 gün bir bardak suyun içinde bektin. Hurma çekirdeği şiştikten sonra onu bir kap içerisine ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın.
Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanılır, bu nedenle cüzdan ve çantalarda saklanır.
BAE, yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton hurma üreten dünyanın en büyük doku kültürü laboratuvarına sahiptir. İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Dikim mesafesi: 5 x 5 veya 6 x 6m sıra arası ve üzeri mesafeler kullanılır. Sık dikim (2.5 x 2.5 m) mümkündür ancak dikimden 5 yıl sonra seyreltilir (5.0 x 2.5 m) ve dikimden 10 yıl sonra tekrar seyreltilir (5 x 5 m, Japonya).
Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.
Özellikle Ramazan ayında tüketilen hurma çekirdeği böbrek ve karaciğerin toksinlerden korunmasını sağlar. DNA hasarını da önleyen hurma çekirdeği saçların beyazlamasını da durduruyor. Hurma çekirdeği genellikle öğütülerek toz haline getiriliyor. Karaciğer hasarını önleyen hurma çekirdeği diyabette de oldukça etkili.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Meryem kıssasında onun Hz. Îsâ'yı bir hurma ağacının altında dünyaya getirdiği, kendisine ağacı silkelemesinin ve üzerine dökülen taze hurmadan yemesinin vahyedildiği anlatılmaktadır (Meryem 19/23, 25).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri