Hem sağlık hem de İslami açıdan oldukça değerli olan hurmanın, tek sayı adetleriyle tüketilmesi tavsiye edilir.
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Hurma, taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilmektedir. Hurmanın tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir: Atıştırmalık hurma: Kişiler hurmaları badem, ceviz veya Antep fıstığı ile atıştırmalık olarak tüketebilir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir.
İlgili 23 soru bulundu
Birçok türü var. En meşhuru ve makbulü acve hurması... Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Hadis : Resulullah (SAV)`ı çömelir vaziyette durup hurma yerken gördüm. Ravi : Adiyy İbnu Hatim (R.A.)
Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için. Diğer öneriler ise… Tıpkı hurmada olduğu gibi doğadan gelen bazı şekerler, diş minesini güçlendirir ve onları plağa karşı korur.
Lif, sindirim sisteminin sağlığı için en önemli besin maddelerindendir. Lifli besinler bağırsakların artık maddelerden arınmasını, bağırsak hücrelerinin kanserden korunmasını, hazmın kolaylaşmasını sağlar. 100 gr (5-6 adet) hurma günlük lif ihtiyacının yüzde 30'unu tek başına karşılayabilmektedir.
A, B6, C, B12, D vitaminleri bakımından zengin besin içeriğine sahip olan hurma aynı zamanda doğal bir antioksidan olma özelliğine sahip.
Özellikle akşam atıştırmalıklarında sağlıklı bir yiyecek için hurmayı tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur.
Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Hurma, bünyesinde üç farklı antioksidan çeşidini barındırır. Hurmadaki flavonoidler, vücutta oluşan iltihabın azalmasına yardımcı olur. Hurmanın içeriğindeki karotenoidler ise hem kalp sağlığını destekleyici hem de makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yönelik riskleri azaltmaya yardımcı özelliğe sahiptir.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurmanın içindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemik sağlığına katkı sağlanabilir. Bu mineraller ayrıca osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarına karşı da vücuda güçlü tutabilir. Hurmanın bu özelliği nedeniyle özellikle orta ve ileri yaştaki kişilerin düzenli hurma tüketmesinde fayda olabilir.
Karpuz Peygamberimiz (asm)'in sevdiği ve yediği meyvelerdendir.
Hadisi şeriflerde bu şekilde ifade edilen bir hadis yok. Sadece Hz. Enes'in aktardığı bir olay var "Hz Muhammed bayrama namazlarına gitmeden önce tek sayılı olan bir kaç hurma yer ve öyle gidermiş". Dönemin İslam ulemaları bu olaya bir kaç yorum getirmiştir, ancak hiç biri sağlık ile ilgili değildir.
Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır.
Hurma ağacı insana en çok benzeyen bitkidir. Erkekliği ve dişiliği, döllenme ve meyve vermesi, ortalama ömrü, en verimli yılları, vücut yapısı gibi birçok özelliğiyle insana benzerlik gösterir.Tepesi güneşten, kökleri sudan ayrılmamalıdır.
"Hurma yiyecek insanlar tekerli yemesi lazım. Şekerli bir ürün olduğu için Hazreti Peygamberimizin de bu konuda tavsiyesi var. Yani 1, 3, 5, 7 tane, tek sayılı yenilmesi lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri