II. Selim, 1574'te 50 yaşındayken hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii'deki türbesine defnedildi.
Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
Kanuni, aynı şekilde Selim'in de asker toplamasını söylemiş ve Sokollu Mehmed Paşa'yı ona yardıma göndermiştir. Bu arada Bayezid'in sancağından çıkması isyan olarak değerlendirildi ve Şeyhulislam Ebusuud ve başka din adamları tarafından öldürülmesinin vacip olduğuna dair fetvalar verildi.
Sarı Selim olarak bilinen Sultan 2. Selim haremdeki hamamda ayağının kayması sonucunda düşerek yaralanmış ve tedaviye rağmen 15 Aralık 1574 yılında vefat etmiştir. Padişahlık dönemi 8 yıl 2 ay ve 19 gün sürmüştür. Ayasofya Cami'nin avlusuna inşa ettirmiş olduğu kendi türbesine defnedilmiştir.
Afife Nûr-Banû Valide Sultan, 2. Selim'in tek eşiydi. III. Murat'ın annesi ve Venedik Dükü Sebastiano Venier'in kardeşi olan Kiklad Takım Adaları'na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violanta Baffo'nun Cecilia adındaki kızı, korsanlar tarafından kaçırılarak hareme hediye edildi.
İlgili 42 soru bulundu
Osmanlının en güzel sultanı olarak bilinen Hürrem Sultan'ın naşı Süleymaniye Camii kapsamında yer alan türbede bulunuyor. Bu türbenin hemen yan kısmında yer alan türbede ise döneme damgasını vurmuş ve Osmanlı denildiği zaman ilk olarak akla gelen padişah olan Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarı bulunmaktadır.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Öz. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Mahidevran (Gülbahar) Sultan, Şehzade Mustafa'nın annesidir. Tarihimizin en acı sayfalarından biri olan şehzadenin babası tarafından boğdurularak öldürülmesi olayı edebiyatımızda en duygulu mersiyelerin yazılmasına sebep olmuştur.
Mizaç olarak babasına benzeyen Şehzade Bayezid'in babası gibi ömrünün seferlerde geçeceğini öngörebiliriz. Tarihçilerin anlattığına göre yiğit bir savaşçı olan Bayezid tahta geçseydi mutlaka devletin sınırlarını genişletecek ve ardında güçlü bir devlet bırakacaktı.
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Yavuz Selîm'in ismi Osmanlı belgelerinde Selîm Şâh olarak geçmektedir. Ancak daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle “Yavuz” lakabıyla tanınmıştır (Emecen 2009: 407).
Mihrimah Sultan Mihrimah Sultan 1578'de 50 yaşındayken yeğeni III. Murat'ın saltanatı sırasında öldü ve babası I. Süleyman'ın Süleymaniye Camii'ndeki türbesinde babasının yanı başında gömüldü. Şehzade Selim (II. Selim) 1574'te 50 yaşındayken göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü.
Yavuz Sultan Selim, hiçbir direnç ile karşılaşmadan Halep ve Lübnan'ı ele geçirdi. 1517 yılında ise Mısır Memlûkleri ile yaptığı savaşta, Kahire'yi fethetti ve Abbasi halifeliğine son verdi. Mısır seferi ile birlikte, Filistin, Suriye, Hicaz Yöresi ve Mısır Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Selim'in Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmet, Mahmut ve Cihangir adlarında sekiz tane erkek çocuğu vardır. Bu çocuklarından Şehzade Murat 2. Selim'den sonra 3. Murat adıyla tahta çıkan padişahtır. 3.
I. Süleyman, imparatorluğu 16. yüzyılda doruk noktasına çıkaran ve 46 yıllık saltanatıyla Osmanlı tarihinin en uzun süre tahtta kalan padişahıydı. V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
II. Selim'den önceki (I. Murat hariç) 12 padişahın anneleri Türk asıllıdır. Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra cariyeler ile evlenmek yaygınlaştı.
OSMANLI padişahlarından İkinci Osman, İkinci Süleyman ve Birinci Mahmud, çocuk sahibi olamamışlardı.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri