B vitamini fazlalığı; genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Vitamin B12 yüksekliği, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı hissi, uyuşma ve halsizlik ile kendini gösterir. Baş ağrısına ek olarak baş dönmesi ve koordinasyon yeteneğinde azalma gözlenebilir. Hazımsızlık, mide, bulantısı, kusma, ishal gibi mide bağırsak problemleri yaşanabilir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
1.000 mcg'ye kadar olan dozlar, her zaman gerekli olmasa da zararlı değildir. Aşırı miktarda B12 vitamini kullanımı ise baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ishal, yorgunluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi yan etkilere yol açabilir. Vitamin B12, genellikle diğer vitaminlerle birlikte de alınabilir.
Ancak yüksek dozda vitamin, kalp, böbrek, mide gibi yumuşak dokularda kireçlenmeden böbrek taşlarına, karaciğer ve dalağın büyümesinden cildin kuruyup çatlamasına kadar pek çok önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu yüzden çocuklarınıza vitamin takviyesi yapmadan önce mutlaka hekiminize başvurun.
İlgili 23 soru bulundu
Bu durumda B12 içeriği yüksek olan besinlerce zenginleştirilmiş bir beslenme programının uygulanması yeterlidir. Fakat ciddi düzeyde B12 yetersizliği bulunan hastalarda B12 takviyesi olarak adlandırılan bazı vitamin takviyeleri, beslenme programına ek olarak mutlaka alınmalıdır.
C vitamininin fazlası böbrekte taş oluşumu, uyku bozuklukları ve karın kramplarına yol açabilir. A ve E vitaminlerinin fazlalığı kaslarda zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. D vitamini aşırı depolanırsa kalp damar hastalıkları görülebilir.
Hazımsızlık, mide bulantısı, ishal gibi mide bağırsak sorunları B12 fazlalığı belirtileri arasında yer alır. Özellikle hali hazırda gastrointestinal sorunlar yaşayanlar ve yaşlı kişiler B12 vitamini fazlalığına bağlı olarak şiddetli mide krampları ve şiddetli ishal yaşama olasılıkları daha yüksektir.
B12 vitamini, eksikliğine bağlı hastalıkların kesin bir teşhisi konmadan kullanılmamalıdır. İdame tedavisi sırasında tedaviye dirençli bir durum ortaya çıkabilir. Bunun için 3-6 ayda bir periyodik muayene gerekir.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Peki, B12 iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Genellikle iğne vurulmaya başladıktan itibaren 15 gün geçmesi gerekmektedir. 15 günlük bir sürenin ardından yeniden ölçüm gerçekleştirilir ve genellikle hastanın vitamin seviyesinin normal değerlere yükseldiği görülür.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir. C vitamini gibi enerjiyi arttıran, bağışıklık sistemi üzerinde aktif etkili olan takviyeler de günün ilk saatlerinde alınmalıdır.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
B12 Vitamini Testi Aç Karnına Mı Yapılır? Yapılan testin referans aralığında olup olmadığını anlayabilmek için mutlaka hastadan kan alınmadan önce bir şey yiyip, içmemiş olması gerekir. Mümkünse 8 saatlik aç karnına işlemi yaptırması daha uygundur.
B12'nin sabah saatlerinde alınması önerilir.
Yetişkinler için, tercihen yemek zamanı, günde bir (1) dilaltı tableti.
Ancak, bu grupta altta yatan hastalığın tedavisi mümkün değil veya hastada kobalamin metabolizma bozukluğu varsa ömür boyu B12 vitamini kullanımı önerilir.
Çünkü bu vitaminin eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığı yönünde birtakım görüşler bulunmaktadır. Ancak, B grubu vitaminleri kilo kaybında rol oynayabilen vitaminlerdir. B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Hematolojik hastalıklar yani kan hastalıkları B12 yüksekliğinin önemli nedenlerindendir. Bu grupta en sık neden myeloproliferatif hastalıklar dediğimiz bir hastalık grubudur. Bu grup hastalıklara örnek olarak myelodisplastik sendrom, kronik myeloid lösemi ve polisitemi vera hastalıklarını verebiliriz.
C vitamini fazlalığı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi gibi durumlar sinir sisteminin olumsuz olarak etkilendiğini gösterebilir. Sinir sistemini olumsuz etkileyen aşırı C vitamini alımı, bu nedenle uykusuzluğa ya da uyku haline yakın halsizliğe, yorgunluğa da neden olabilr.
Suda çözünen B ve C grubu vitaminler vücudun ihtiyacından fazla miktarda alındığında, artan miktar genellikle vücutta depolanmaz (B12 vitamini hariç), idrar ile atılır bu nedenle daha sık aralıklarla tüketilmesi gerekir.
Vitamin Eksikliği
Cildimize faydası olan bazı vitaminlerin ( A, E, C, B vitamini gibi) tüketilmemesi ve eksikliği kararma oluşumuna neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri