mülahhas / mülâhhas Hülâsası, özü çıkarılmış. Telhis edilmiş.
müşahhas / مشخص / مُشَخَّصْ
Nev'i, cinsi anlaşılmış. Şahıs haline girmiş, şahsiyeti belli olmuş. Şahıslanmış, teşhis edilmiş.
müesses / مؤسس / مُؤَسَّسْ
Tesis olunmuş, temeli atılmış, bina edilmiş.
mülahaza / mülâhaza / مُلَاحَظَه
Mütâlaa. Dikkatle bakmak. İyice düşünüp bir işin hakikatını tetkik etmek. Tefekkür, düşünce.
Bir şeyin, bir bahsin özü. Kısaca esası.
İlgili 22 soru bulundu
hulefa / hulefâ
Halifeler; Fahr-i Kâinat (a.s.m.) Efendimizin vekili olarak Müslümanların başkanlığını yapan ve İslâmiyeti korumak ve yaşatmakla görevli olan zâtlar.
hokka / حقه
Cam, seramik veya metalden yapılmış küçük kutu biçimindeki kap. (Bilhassa içine mürekkep konulur.)
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
mübtela / mübtelâ / مبتلا
Başı sıkıntılı. Rahatsız. Belâlı. Düşkün.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Kelime bazında Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Müfteri kelimesi, 'Karalamacı' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda iftiracı veya yalan söyleyen kişi ya da kişiler biçiminde de bu kelimeyi ele almak mümkün.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Ayn belirli ve görülebilen (Mecelle'nin ifadesiyle muayyen ve muşahhas)[1] şeyler demektir.
Teyid edilmiş, sağlamlaştırılmış.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
(Kavd. dan) İnkiyad eden, boyun eğen, muti olan, itaat eden.
MUHTEFÎ (ﻣﺨﺘﻔﻰ) sıf. (Ar. iḫtifā' “gizli olmak”tan muḫtefі) Gizlenen, saklanan, gizlenmiş, gizli: O şeb-çerâğ-ı necâbet ki hacletinden olur / Verâ-yı dâmen-i Îsî'de muhtefî hurşid (Nâilî).
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
HANGÂH – HÂNEGÂH – HÂNİGÂH
(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
necah / necâh
Zafer bulmak, murâda ermek, ihtiyaçlarını te'mine muvaffak olmak.
nehy / نهى
Yasak, yasak edilen şey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri