Hurûfî, Arapça sıfat olup, İlm-i hurûf ile ilgili olarak harflerin sırlarına dair itikat ve düşünceye inanan kişi demektir. Hurufilik inançlarının temeli ilm-i huruf'un hurâfe fikirleri üzerine kurulan bir fırkadır (Luğatnâme, XI. s. 476; Hurûfîyân, s. 229).
1- İnsan yüzünün ve uzuvlarının birer harfe tekabül ettiğine inanırlar. 2- Kuran'daki müteşabih ayetlerin tevil edilerek okunması gerektiğini savunurlar. 3- Hurufilere göre cennet, cehennem ve Miraç gibi kavramlar birer sembolden ibarettir.
Hurufilik'in kurucusu, Naimî ve Esterabadî mahlaslarıyla da bilinen, Fazlullah-ı Hurûfî 740/1340 yılında Đran'daki Esterâbâd şehrinde doğdu.
Buraya kadar verdiğimiz farklı örneklerden çıkardığımız sonuç; Hurufilerin amelde ehl-i sünnet mezhepleri üzerine hareket ettikleridir.
Emir Timur'un emriyle 1394'te Nahçıvan'da o zamanın yöneticisi olan oğlu Miranşah tarafından, siyasi bir tehlike olarak görüldüğü gerekçesiyle idam edilmiştir. Daha sonra yönetim tarafından Hurûfîler kovuşturmaya uğramış ve dağıtılmışlardır. Ancak, tarikât farklı şekillerde varlığını sürdürmeye devam etmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Hurufîlerin yakılması
Fahreddin-i Acemi tarafından kâfir oldukları gerekçe gösterilerek Hurufiler'in canlarının alınması yolunda bir fetva çıkarılması üzerine Fatih Sultan Mehmet'in de fetvaya karşı gelmemesiyle Hurufiler Edirne'de yakılan büyük ateşe atılarak diri diri yakılmıştı.
Hurûfîlik, 1394'de idam edilen Fazlullah Esterâbâdî tarafından kurulan ve Bâtınîliğin kolu olan bir bâtıl mezhepdir.
Batıniliğin bir alt kolu sayılarak 14. Asrın sonlarında Fadlullah Hurufi tarafından kurulan ve harflerle rakamlara kutsiyet veren Hurufilik, İslam ile telifi mümkün olmayacak kadar açık batıl inançlara sahip “yeni bir din” ve uydurulmuş bir inanç sistemi olarak varlığını bugüne kadar sürdürmektedir.
Seyyid Ali İmadeddin Nesimî olarak bilinen şair, 1369-1417 yılları arasında günümüzdeki İran, Anadolu ve Azerbaycan topraklarında yaşamıştır. Hurûfîlik mezhebinden olup Alevi-Bektaşi inancında yedi ulu ozandan biri olarak kabul edilmektedir.
Fazlullah'ın halifelerinden Aliyyu'l A'lâ, 4 halifeden bahseder ve “İmam-ı Şâfi'î radiyallahu anh” diyerek Sünni imamlardan birine atıfta bulunur. Bunlarla ilgili örnekler müstakil bir makale olacak miktardadır. Tüm bunlar başta Fazlullah olmak üzere Hurufilerin sünni mezhebinden olduklarını göstermek için yeterlidir.
Nesimî şairlik gücünü fikirlerini yaymak için kullandı. “Tanrı'nın insan yüzünde tecelli etmesi” ve “vücudun bütün organlarını harflerle izah” gibi fikirleri dönemin dini yetkililerince tepkiyle karşılandı. Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.
Bazı tarihi kaynaklarda Nesimi'nin doğum tarihi Şiraz olduğu söylenirken, bazı kaynaklarda ise Şamahı olarak geçmektedir. Tarihi kaynaklardan aktarılan bir diğer bilgi ise Nesimi'nin soyunun Hz. Peygamber'e kadar dayandığı söylenmektedir. Bundan dolayı Nesimi'ye yaşamı boyunca "Seyyid" unvanı da verilmiştir.
Fazlullah, "Bu Allah'ın fazlıdır" (el-Mâide 5/54); "Bu rabbimin fazlındandır" (en-Neml 27/40) meâlindeki âyetlerde olduğu gibi Kur'an'da geçen bütün "fazl" kelimelerinden kendisinin kastedildiğini, insan yüzünde de "fazl" (فضل) isminin okunduğunu ileri sürmüştür.
Nesîmî bunun üzerine kanlar içinde şu beyti söyler: “Zâhidin bir parmağın kessen dönüp Hak'dan kaçar / Gör bu miskîn âşıkı ser-pâ soyarlar ağlamaz". Dilden dile dolaşan rivayetlerde Nesîmî, yüzülen derisini alır, omzuna atar ve Halep'ten çıkar gider.
Nesimi (14. Yüzyıl)
14. yüzyıl Alevi ve Bektaşi edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Nesimi'nin hayatı hakkında kesin bilgi yoktur, eserlerinden elde edilen bilgilere göre Türkmen asıllı olduğu söylenebilir.
Kul Nesîmî, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşamış Alevi-Bektaşi halk ozanı. İyi bir eğitim gördüğü bilinen şair Vahdet-i Vücud anlayışına sahiptir.
Hurûf ilmine dair meşhur bir eser de İbnü'l-Hâc el-Abderî et-Tilimsânî el-Mağribî'nin Şümûsü'l-envâr ve künûzü'l-esrâri'l-kübrâ adlı kitabıdır.
Nesimi Hazretlerinin türbesi Gaziantep'in merkez Şehitkamil ilçesi Aktoprak beldesindedir. Nesimi Hz. Bağdat'ta kendisini çekemeyenlerin iftirasına uğramıştır. Rivayete göre Kur'an-ı Kerimi ayak altına aldığı iddia edilmiş ve bunun üzerine derisi yüzülerek öldürülmek istenmiştir.
fatih sultan mehmet, edirne civarında birkaç bin kişilik çukur kazdırmak suretiyle, hurufilik tarikatına mensup kişileri diri diri, cayır cayır yaktırmıştır. bu tarikatı kuran fazlullah ise, timur'un oğlu miranşah tarafından öldürülmüş, derisi yüzülmüş ve köpeklere yem edilmiştir.
Âyet ve hadislerdeki anlamlarından hareketle İslâmî kaynaklarda bâtıl şu şekillerde tarif edilmiştir: Şeriatın yasakladığı her şey, gerçekliği bulunmayan her şey, yalan ve yanlış olmasa bile planlanan hedefe ulaştırmayan her türlü faydasız iş, söz ve davranış, genellikle kabul edilmiş inançlara uygun olmayan hükümler.
Şarta bağlanması mümkün olmayan işlemler şarta bağlı olarak yapıldığında bâtıl sayılır. Söz konusu işlemler şartlı olarak hüküm ifade etmediği gibi şartsız olarak da tarafların iradelerine uygun düşmez. Ayrıca bu tür işlemler şarta bağlı olarak yapıldığı takdirde ifa ile de geçerlilik kazanamaz.
Fatih Sultan Mehmed: Bayramîyye tarikatındandır. Hacı Bayram-i Veli'nin halifesi Ak Şemseddin'e bağlıdır.
Çandarlı Halil Paşa 1439-1453 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı. İstanbul'un fethinden hemen sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından idam ettirildiği 10 Temmuz 1453 tarihine kadar 15 yıl süresince Vezir-i azamlık yapmıştır.
Düzensiz bir şekilde yazılmış olan Câvidânnâme'nin muhtevasını altı bölümde incelemek mümkündür. Birinci bölümde müellifin itikadî görüş ve düşünceleri sıralanmış, bazı kelâmî konular ele alınmış, ikinci bölümde kâinatın yaratılışı, sema, arz, ay, güneş ve burçlarla ilgili bilgiler verilmiştir.
İran ve Azerbaycan sahasında uzun süre bulunmuş, daha sonra Anadolu'ya gelmiş, Hurûfî inancına bağlı olması yüzünden Halep'te derisi yüzdürülerek öldürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri