1944 yılında ömrünün yaklaşık son 30 yılını geçirdiği Heybeliada'da yaşamını yitirdiğinde Hüseyin Rah- mi Gürpınar, Türk edebiyatının en verimli ve en çok okunan yazarlarından biriydi. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türk edebiyatında natüralist akıma dâhil edi- lebilecek eserler vermiştir.
Serveti Fünun dönemi yazarı olan ancak bu edebiyat anlayışında eser vermeyen yazar, dönemin en üretken kalemiydi. "Sokağı edebiyata taşıyan adam" olarak bilinen Hüseyin Rahmi, edebiyatımızda Ahmet Mithat Efendi'den sonra en çok eser üreten yazardır.
Toplumcu bir sanat anlayışıyla yazılarını kaleme alan Gürpınar, eserlerinde kullandığı yalın dil ile en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Gürpınar, roman ve öykülerinde seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuştururken olayları hem komik hem acıklı yönleriyle anlattı.
Bu özelliği nedeniyle Türk romanındaki izlerine 1885'ten sonra rastlanan, Fransız doğalcı akımının ilk büyük temsilcisi olur (Akyüz, 1995, s. 133). Hüseyin Rahmi'nin roman sanatının başlangıcı olan Şık, 1887'de desteğini de gördüğü Ahmet Mithat Efendi'nin Tercüman-ı Hakikat adlı gazetesinde tefrika edilir.
Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar.
İlgili 36 soru bulundu
Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Hangi Dönem Yazarıdır? Hüseyin Rahmi Gürpınar, 19. ve 20. yüzyıl dönemini anlatmıştır. Serveti-i Fünun döneminde yazmış olsa da o Servet-i Fünun yazarları gibi değil Ahmet Mithat Efendi gibi toplum için yazmıştır.
Edebiyatımızda gerçekçiliğin ve doğalcılığın en önemli temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerinde halkı pozitif bilimlere yönlendirme isteği de açıkça görülür. 1944'te ölen yazarın mezarı, hayatının son 31 yılını geçirdiği Heybeliada'dadır.
Hikâye kitapları: Kadınlar Vaizi (1920), Namusla Açlık Meselesi (1933), Katil Buse (1933), İki Hödüğün Seyahati (1933), Tünelden İlk Çıkış (1934), Gönül Ticareti (1939), Melek Sanmıştım Şeytanı (1943). Oyunları: Hazan Bülbülü (1916), Kadın Erkekleşince (1933), Tokuşan Kafalar (1973), İki Damla Yaş (1973).
Servet-i Fünun edebî akımı 1896-1901 yılları arasında Türk edebiyatında eser vermiş ve etkili olmuş bir topluluktur. Şiirde Tevfik Fikret'in başını çektiği bu topluluğun romandaki en büyük temsilcisi ise Halid Ziya'dır. Cenab Şehabeddin, Mehmed Rauf ve Hüseyin Cahid ise topluluğun diğer tanınmış mensuplarıdır.
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Ahmet Rasim'in günümüze ulaşan 140'ın üzerinde yapıtı bulunmaktadır. Gerçekçi gözleme ağırlık verdiği kaleminden çıkan en bilindik eserleri Falaka, Afife, Gülüp Ağladıklarım, Osmanlı İmparatorluğunun Reform Çabaları İçinde Batış Evreleri yer almaktadır.
Hüseyin Rahmi 1894'te Tercüman-ı Hakikat gazetesinden ayrılarak Ahmet Cevdet'in çıkardığı İkdam gazetesine geçmiştir. Burada İffet (1896), Mutallaka (1898), Mürebbiye (1899), Bir Muadele-i Sevda (1899), Metres (1899), Tesadüf (1900) ve Nimetşinas (1901) romanlarını tefrika etmiştir.
Halid Ziya Uşaklıgil (1866, İstanbul - 27 Mart 1945, İstanbul), Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar.
"Sokağı edebiyata taşıyan yazar" Hüseyin Rahmi Gürpınar (Hayat Bir Sanat 15 Kasım 2019) - YouTube.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
MUHARRİR BU YA adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Deneme, Eleştiri kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Bilindiği gibi Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1899 yılında yayımlanan ve yazarına romancı olarak büyük bir şöhret kazandıran önemli romanlarından biridir.
Mehmet Rauf, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, Recaizade Mahmut Ekrem'in öğrencisi Tevfik Fikret'i Servet-i Fünun dergisine başyazar olarak seçtiği sene olan 1896'da başlamıştır.
Cumhuriyet dönemi yazarlarından Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Heybeliada'da, 1912-1944 yılları arasında yaşadığı evin, Kültür Bakanlığı`nın yaptığı restorasyonla müzeye çevrilmesiyle oluşturulmuştur.
Halit Ziya Uşaklıgil, Türk edebiyatında Batılı anlamda yazılan ilk başarılı romanları yazmıştır. Servet-i Fünun Döneminde roman ve hikaye türünün en önemli yazarı olmuştur. Halit Ziya Uşaklıgil'in eserlerinde realizm ve natüralizm akımının en başarılı etkileri görülür.
Halit Ziya'nın romanları teknik anlamda zayıflıktan kuvvetliliğe, romantizmden realizme geçiş yaparak Batı'daki emsalleriyle yarışacak değere ulaşmıştır.
Halid Ziya, romantik edebiyatın önemli romancıları olduğunu kabul eder, ancak artık bu anlayışın sona erdiğini savunur. Bu bağlamda romantizmin Türk edebiyatındaki en önemli temsilcisi olan Ahmet Mithat Efendi'yi verdiği eserleriyle över ve o dönemin tek romancısı olarak Ahmet Mithat'ı kabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri