Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
Hüsn ü Aşk, kurgusal anlamda Hüsn (Güzellik) isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir. Mesnevide anlatılan hikâye şöyledir: Sevgioğulları (Benî Mahabbet) isimli bir Arap kabilesi vardır.
Bu bağlamda halk anlatısı örnekleri veya onlarla ilgili hususiyetlerin klasik Türk edebiyatının bazı metinlerinde de işlendiği görülmektedir. Şeyh Galib'e ait olan Hüsn ü Aşk adlı mesnevi de bu eserlerden birisidir.
Yapılan tahlil ve değerlendirmeler sonucunda, Hüsn ü Aşk mesnevisinin, sözü edilen dört açıdan, bildungsroman örneği olarak kabul edilebileceği görülmüştür.
Hüsn ü Aşk etkisinde yazılmış ve kaynaklarda nazîre olarak değerlendirilen bir başka eser de Tanzimat sonrası dîvân şiirinin önemli temsilcilerinden olan Yenişehirli Avnî (1826-1883)'nin Âteşgede adlı yarım kalmış mesnevîsidir. Eser, 250 beyit civarındadır.
İlgili 24 soru bulundu
Şeyh Gâlib, Hüsn ü Aşk'ı henüz yirmi altı yaşındayken 1197/1782-1783'te altı aylık bir sürede yazmış ve eserin son beytinde Kur'ân-ı Kerîm'den iktibas ettiği “onun sonu misktir” anlamına gelen “hitâmuhu'l-misk” (Mutaffifîn Suresi 83/26) ibaresiyle tarih düşürmüştür.
hüsn teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) (Hüsün) Güzellik. İyilik. Eksiksizlik.
Hüsn ü Aşk Mesnevisi, ateşli tartışmaların yapıldığı mecliste temelleri atılan bir eser olup, “çoğu zaman, en büyük iki Türk mesnevisinden biri olarak anılır” (Holbrook 2008: 14). Mesnevi, Klasik Türk edebiyatının en iyi örneklerindendir. Mesnevi, Klasik türk Şiirinin dönüm noktasıdır.
Klasik Türk/İslam anlatı geleneğinin şaheserlerinden kabul edilen Şeyh Galib'in 1782-83 tarihli Hüsn ü Aşk isimli mesnevisi, on sekizinci asırda yazılmış ve geleneksel retorik biçimlerin itibar kaybedip öznelci söz dağarcığının hâkimiyet kazandığı on dokuzuncu asırda yorumlanmaya başlanmıştır.
mesnevisi temel alınmıştır. Nitekim Şeyh Galip'in vahdet-i vücûd doktrinini dile getirdiği en önemli eseri de Hüsn ü Aşk mesnevisidir. alfabesine yapılan aktarımıdır. Bu tezde de metnin Latin alfabesi esas alındı ve Gölpınarlı (2015a)'nın günümüz Türkçesine yaptığı aktarımlardan faydalanıldı.
Türk edebiyatında Kutadgu Bilig'den sonra mücerret kavramların teşhisine dayanılarak yazılmış nâdir mesnevilerden biri olan Hüsn ü Aşk'ın edebî açıdan en önemli özelliği, o zamana kadar yazılmış mesnevi tarzındaki hikâyeleri şiir yönünden aşma gayretidir.
sultân-ı sühan menem dîger nîst /// sözün sultanı da (bir tek) benim başka yoktur. plagiarism *konusunda şeyh galip'in ifadesi. hazret mesneviden alıntı yapınca yahut esinlenince "esrarımı mesneviden aldım, çaldımsa da veli, mıri malı çaldım" diyerek mesnevi'nin bir anlamda insanlığa ait olduğuna vurgu yapmıştır.
Eserin kahramanları güzellik (hüsn) ve güzelliğe yönelişin sonucu olan aşk'tır. Eserin her bir satırında tasavvufi simgeler bulunur; kişi isimlerinden, yer isimlerine ve benzetmelere kadar. Sebk-i Hindî (Hint üslûbu) ile kaleme alınmıştır.
Arapça ve Osmanlıca yazılan metinlerde "hüsn", Türkçe metinlerde ise "Hüsnü" şeklinde yazılan kelime, güzel demektir. Türkiye'de yaklaşık 6 bin kişi Hüsnü, 11 bin kişi de Hüsniye adını taşıyor. Kelimenin ikinci anlamı ise iyidir.
Destûr-i 'Uşşâk: Fettâhî'nin özellik arz eden en önemli eseri olup Hüsn ü Dîl olarak da bilinir.27 Hezec bahrinde yazılan 5000 beyitlik28 bu mesnevî tasavvufî mecazlarla dolu sembolik ve psikolojik bir eserdir.
Tasavvufi bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk'ta sâlik, mürşit, Allah ve nefis alegorik olarak şahıslar üzerinde canlandırılır.
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir.
1. Hüsn ü Aşk Mesnevisine Genel Bir Bakış: Şeyh Galib, 2001 beyit olan Hüsn ü Aşk mesnevisini 1783'te yirmi altı yaşındayken yazar. Galib'in en önemli eseri olarak kabul edilen Hüsn ü Aşk, aynı zamanda klasik Türk edebiyatının önde gelen mesnevileri arasında yer alır.
Hüsn-i hulk; «ahlâk güzelliği, güzel ahlâk» demektir. Her husus gibi, onun tarifini de Rabbimiz tayin eder. Bu mânâda, güzel ahlâk; Cenâb-ı Hakk'ın bizden istediği ahlâktır.
Yeni doğacak bebeğine Hüsnü ismini vermeyi düşüneneler bu isim hakkında da araştırmalar yapıyor. Bu noktadaki en önemli kriter ise Hüsnü isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu'na göre Hüsnü isminin anlamı şöyle; Güzel.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsn kelimesinin sözlük anlamı güzelliktir. Hüsün şeklindeki kullanımı da yaygın olan sözcük, iyilik ve hayır manasında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamada yer alır. Örneğin, tasavvufta Allah, hüsn-ü mutlak, yani tek güzellik olarak nitelendirilir.
Hüsn ü Aşk, kurgusal anlamda Hüsn (Güzellik) isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir.
Bu eser, daha çok Hayriyye adıyla bilinmektedir. Nâbî, Hayriyye adlı mesnevisiyle oğlunu hayata hazırlamayı, mutluluğu yakalaya- bilmesi ve sıkıntılardan uzak kalabilmesi için ona birtakım öğütler vermeyi amaçlamıştır. Bu metin, aynı zamanda dönemi için çok ciddi ve sert bir si- yasi ve sosyal eleştiri de yapmaktadır.
Mevlânâ'nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir. Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri