Bu kelimenin en gelen anlamı ise iyi niyet olarak ifade edilmektedir. Bir kimseye karşı beslenen iyi niyet ve düşünceye hüsnü zan denmektedir.
Arapça ve Osmanlıca yazılan metinlerde "hüsn", Türkçe metinlerde ise "Hüsnü" şeklinde yazılan kelime, güzel demektir. Türkiye'de yaklaşık 6 bin kişi Hüsnü, 11 bin kişi de Hüsniye adını taşıyor. Kelimenin ikinci anlamı ise iyidir.
Hüsn-i hayat, hayatın güzel bir şekilde yaşanması demektir ki, yazıyı güzel yazmakla, güzel yazmamanın hayatı güzelinden yaşamaya bağlanmasının ne alakası olabilir, diye sorabiliriz. İşte işin püf noktası tamamıyla buradadır.
hüsnü Güzellikle ilgili, güzelliğe özgü. Çok güzel.
Hüsnüzan kelimesi de suizan gibi Arapça kökenli olan ve dilimize yerleşmiş kelimelerden biridir. Doğru yazımı hüsn-ü zan şeklindedir. Anlam olarak suizan kelimesinin zıddıdır. Suizanın anlamı kötü zan iken hüsn-ü zannın anlamı iyi zandır.
İlgili 37 soru bulundu
Sözlükte "güzel sebep gösterme" anlamına gelen hüsn-i ta'lîl, bir edebiyat terimi olarak herhangi bir olayı gerçek sebebinden farklı, fakat daha güzel ve ifade edilmek istenen fikre uygun bir sebeple oluyormuş gibi gösterme sanatıdır.
Hüsnü zan kelimesi en genel tabir ile iyi niyet demektir. Bir kişinin başka birine karşı beslediği iyi niyete ya da olumlu bir düşünceye hüsnü zan denmektedir. Hüsnü zan iyi ve güzel duyguları ifade etmek için de sıkça kullanılır.
Osmanlıca'da ise kelime grubu olarak kullanılan Hüsn-i hulk; "ahlak güzelliği" anlamına gelmektedir.
(ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
Hüsn-i hulk; «ahlâk güzelliği, güzel ahlâk» demektir. Her husus gibi, onun tarifini de Rabbimiz tayin eder. Bu mânâda, güzel ahlâk; Cenâb-ı Hakk'ın bizden istediği ahlâktır.
"Hüsn-ü, güzel iyi kuvvetli demek. Şehadet ise şahitlik anlamına geliyor. Eğer sizinle ilgili makbul birisi hakkınızda Hüsn-ü Şehadet de bulunursa siz Fetullahçı Terör Örgütü üyesi olmaktan, atılmaktan, yargılanmaktan, hakkınızda soruşturma açılmasından kurtuluyorsunuz.
Hüsn-i ihtiyar,insandaki bu yatkınlığın etkin olması, insanın kendisine ulaşan ilahi hidayetile kendindeki hayır cihetini keşfetmesi anlamına gelmektedir.Varlık, mahlukat demektir ve bizzat hayır, varlıklarla onların varlığını teyid ederek geliştiren demektir. Bu, iyifiillerin özelliğini ifade eder.
hüsn-ü hizmet / حُسْنُ خِدْمَتْ
Güzel hizmet.
Hüsnü isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 3.698 kişiden birinin ismi Hüsnü.
Bazı yerlerde Ayşe sözcüğü huzur, sevgi, muhabbet anlamlarına da gelmektedir. Bu isim, kız çocukları için verilmektedir. Arapça kökenli bir isim olan Ayşe, rahatlığı bolluğu ve bereketi ifade eder. Bu isim, zenginlik ve refah içinde yaşayan kimse anlamına gelmektedir.
Elif, Arap alfabesindeki ilk harftir. Elif isminin anlamı ise harfin ince ve uzun olmasından dolayı uzun boylu zarif kız anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Elif isminin dostluk yapan, sevgi dolu anlamlarına da geldiği bilinmektedir.
İkrar sözcüğünün manası; açıkça söylemek, bildirmektir. İkrar vermek ya da ikrar etmek ise bazı hallerde kişinin resmi makamlar huzurunda bazı konularda bildirimde bulunması, bazı olay ya da durumları kabul ve tasdik etmesidir.
hüsnüzan, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, n harfi ile biter.
Burada "nazar-ı İlahi" Allah'ın rızasına ve muhabbetine mazhar olmak mânasındadır. Yoksa her şey zaten O'nun ilminde ve ihatasında her zaman mevcuttur. Bir insan Allah'ın nazarına, yani rıza ve muhabbetine mazhar olursa, başta rü'yet olmak üzere cennet gibi ebedî saadetlere nail olur.
Halk ise yaratılan demektir. Aynı kökten türeyen huluk ve ahlak kelimeleri, insanda bulunan iyi ve kötü nitelikleri tanımlamak için kullanılır.
izbandut, iri/hantal/kaba kimse/şey. a big hulk of a man: izbandut gibi adam.
Hüsnü Şenlendirici, 12 Temmuz 1976 tarihinde İzmir, Bergama'da dünyaya geldi.
-Hüsn-ü zan (güzel düşünce) mümkün olduğu müddetçe, suizan (kötü düşünce) edilemez. %99'un altında hüküm veren kişi günaha girer. Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır.
Zira İslâmî kültürde bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine “hüsn-i zan”, kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına “sû-i zan” denilmiştir. 5 Kur'ân'da zanla ilgili terkipler bu şekilde yer almaz. Daha çok iyi ve kötü kanaat beslemek mânâsında geçmektedir.
Sûi zandan hüsnü zanna
Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri