Karanfilgillerden, bazı türleri bahçelere süs olarak dikilen bir bitki, gugu çiçeği (Dianthus barbatus).
Hüsniye isminin anlamı ise şu şekilde; Güzel.
1. Kuvvetli Hükümdar. 2. Güvenilir Ve Biricik Olan.
hüsnü Güzellikle ilgili, güzelliğe özgü. Çok güzel.
Osmanlıca'da ise kelime grubu olarak kullanılan Hüsn-i hulk; "ahlak güzelliği" anlamına gelmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Hüsnü zan, olumlu düşünmek ve başkalarının kötülüğünü istememek anlamına gelir. Bu kelimenin zıt anlamlısı suizandır. Suzan, biri hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadan onun hakkında önyargılı davranmak ve kötü düşünmektir. Hüsnü zanda iyi niyet, suizanda kötü niyet ön plandadır.
Türk Dil Kurumu'na göre Hüsnü isminin anlamı şöyle; Güzel.
Hüsn-i hayat, hayatın güzel bir şekilde yaşanması demektir ki, yazıyı güzel yazmakla, güzel yazmamanın hayatı güzelinden yaşamaya bağlanmasının ne alakası olabilir, diye sorabiliriz. İşte işin püf noktası tamamıyla buradadır.
İyi hal ve davranış anlamına gelir.
İsmin anlamı, Türkçe' de var olan karşılığı " işaret bırakarak sevilen insan " manasına gelmektedir. Bu anlamı açtığımızda Hazel isminin manası, insanların hayatına iz bırakan, insanların hayatlarında etkisi bulunan ve bu şekilde sevilen insan anlamındadır.
Hüma adının anlamı; başına konduğu bir kişiye mutluluk ve huzur getirdiğine inanılan talih kuşu olarak yorumlanır. Bunun dışında Hüma adı; devlet kuşu, mutluluk ve huzur anlamlarını taşır.
Şahname'de "Huma" münzevi bir şahıs, "Human" bir kahramanın, "Humay" Keyanilerden bir bayan adıdır. Aynı zamanda Hüma adında bir kuş bulunur. İran edebiyatında ve günümüzde şahıs adı olarak Homa, Huma, Humay kullanılmaktadır (Nevvabi, 1387: 84, 485; Feridüddin Attar, 2019: 63; Şişman, 2007: 60,66).
Müslümanı fâsık zannetmek suizan olur. Suizan haramdır. Haram işleyen kimseyi bilir ve onu sevmezse, suizan olmaz, buğd-ı fillah olur, sevap olur.
Bir kişinin başka birine karşı beslediği iyi niyete ya da olumlu bir düşünceye hüsnü zan denmektedir. Hüsnü zan iyi ve güzel duyguları ifade etmek için de sıkça kullanılır. Hüsnü zan kelimesinin TDK sözlük anlamı iyi ve güzel olan düşünce ve niyet demektir.
Zan kavramının bazı hadislerde olumlu ve olumsuz anlamlarda kullanılması dikkate alınarak İslâm ahlâk kültüründe bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine “hüsn-i zan”, kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına “sû-i zan” denilmiştir.
Doğru yazımı hüsn-ü zan şeklindedir. Anlam olarak suizan kelimesinin zıddıdır. Suizanın anlamı kötü zan iken hüsn-ü zannın anlamı iyi zandır. Daha ayrıntılı tarif etmek gerekirse hüsn-ü zan, yeterince tanınmayan bir insan hakkında olumlu düşünmek, iyi düşünmek anlamına gelir.
"Hüsn-ü, güzel iyi kuvvetli demek. Şehadet ise şahitlik anlamına geliyor. Eğer sizinle ilgili makbul birisi hakkınızda Hüsn-ü Şehadet de bulunursa siz Fetullahçı Terör Örgütü üyesi olmaktan, atılmaktan, yargılanmaktan, hakkınızda soruşturma açılmasından kurtuluyorsunuz.
hüsn-ü zann
(Hüsn-i Zan) Bir kimsenin veya bir hâdisenin iyiliği hakkındaki vicdâni ve iyi kanaat. İyi fikirde bulunup, iyi olacağını düşünmek.
(ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
Bu kelime genellikle hüsnü kabul şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hüsnükabul şeklinde olmalıdır.
Bazı yerlerde Ayşe sözcüğü huzur, sevgi, muhabbet anlamlarına da gelmektedir. Bu isim, kız çocukları için verilmektedir. Arapça kökenli bir isim olan Ayşe, rahatlığı bolluğu ve bereketi ifade eder. Bu isim, zenginlik ve refah içinde yaşayan kimse anlamına gelmektedir.
-Hüsn-ü zan (güzel düşünce) mümkün olduğu müddetçe, suizan (kötü düşünce) edilemez. %99'un altında hüküm veren kişi günaha girer. Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır.
Suizan, genelde bir kişinin kötü bir iş yaptığını sanmaktır. Kalpteki kötü düşünce, o şekli ile suizan olmaz.
Sûi zandan hüsnü zanna
Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın.
Zannın bir kısmı bizatihi, yani yapısı gereği günahtır; aynı zamanda günaha götürmektedir. Günah olan zan, günah doğurmakta, günah yaptırmaktadır. Hz. Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri