Husumet (sıfat) itirazı ilk itirazlardan değildir. Husumet dava şartlarından olup davanın her aşamasında hakim tarafından tarafların ileri sürmesine gerek kalmaksızın kendiliğinden dikkate alınır.
Husumet itirazı mevcut bir davanın yanlış kişi veya kurum aleyhine açıldığına dair itiraz beyanını belirtir. Davacının veya davalının taraf sıfatına karşı husumet itirazı yapılabilir. Husumet itirazında bulunmak için mahkemeye bu konuyu anlatır bir dilekçe sunulması gereklidir.
Husumet İtirazı
Taraf sıfatının yokluğun ileri sürülmesi itiraz niteliğindedir; taraflarca yargılamanın her aşamasında ileri sürülebileceği gibi, mahkeme tarafından da re 'sen gözetilmelidir.
Sadece davanın hemen başında ileri sürülmesi gereken ve böylelikle ilgili davada davanın esasına girilmesine engel nitelikteki itirazlar ilk itiraz olarak adlandırılır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda ilk itirazlar iki başlık altında sınıflandırılmıştır: Yetki İlk İtirazı ve Tahkim İlk İtirazı.
Buna ek olarak; mahkeme, dava şartlarını gözden geçirmesinin ardından ilk itirazları inceler. Mahkemenin re 'sen ilk itirazları incelemesi beklenmemelidir çünkü ilk itirazlar konusunda tarafların ileri sürmesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Husumetten red kararı usule ilişkin bir karar olmayıp; davada taraf olarak gösterilenlerden birinin taraf sıfatının bulunmadığını belirleyen esasa ilişkin bir karardır.
ÖNCELİKLE BELİRTMEK GEREKİR Kİ, HUSUMET BİR DAVA ŞARTIDIR. BU DURUMDA İLK İTİRAZ OLMADIĞINDAN DAVANIN HER AŞAMASINDA TARAFLARCA İLERİ SÜRÜLEBİLMEKTEDİR. BUNUN YANI SIRA DAVANIN HAKİMİ TARAFINDAN DAVA ŞARTLARININ İNCELENMESİ GEREKTİĞİNDEN RESEN İNCELENEREK BU HUSUSTA KARAR VERİLECEKTİR.
İtirazlar, ilk olarak sahte itirazlar, samimi itirazlar, söylenen veya söylenmeyen itirazlar olmak üzere üç ana gruba ayrılmaktadır.
Yetki itirazı HMK ya da başka kanunlarla belirlenmiş olan mahkemelerin kesin olmayan yetkilerine davalı tarafın yetkili mahkemeyi göstererek ve birden fazla yetkili mahkeme varsa bunlardan hangisini seçtiğini belirterek cevap dilekçesi ile yaptığı itirazdır.
İlk itirazlar cevap süresi içerisinde ileri sürülmelidir. 2 haftalık cevap süresi geçirildikten sonra ilk itirazlar dinlenmez. Mahkeme ilk itirazları dava şartlarını gözden geçirdikten sonra inceler. Mahkeme ilk itirazları resen incelemez, tarafların ileri sürmesi gerekmektedir.
Husumet ilk itiraz değildir,her aşamada ileri sürülebilir,mahkeme de resen gözetir. İlk itirazlar HUMK'da tahdidi olarak sayılmıştır. Dolayısıyla husumet kanunen bir ilk itiraz değildir.
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa davanın esası hakkında bir karar verilemeyeceğinden, dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.
HMK'nın 114/1-d maddesinde açıkça düzenlendiği üzere dava ve taraf ehliyeti dava şartlarındandır. Bu düzenlemeye göre husumet ya da başka bir deyişle taraf sıfatı dava şartları arasında sayılmamıştır.
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, bu kişilerden birinin o davada gerçekten davacı veya davalı sıfatı yoksa, dava konusu hakkın esasına ilişkin bir karar verilemez. Dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.
Davada husumet dava hakkı ile taraflar arasındaki ilişkiyi ifade eder. Husumet doğrudan dava konusu ile ilgilidir. Bir hak üzerinde tasarruf yetkisine sahip olan kişi aynı zamanda husumetin yöneltileceği kişidir. Husumet bir dava şartı değildir; esasa ilişkin bir itirazdır.
Husumet: İdari yargıda davalıya hasım, davanın karşı tarafa yönetilmesine de husumet denir. Her davanın mutlaka bir hasmı olmalıdır ve idari yargı da hasım hep idaredir. Davanın hasım gösterilmeden veya yanlış hasım gösterilerek açılması halinde, dava dilekçesinin tespit edilecek gerçek hasma tebliğine karar verilir.
Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir (HMK m.19/2). Kesin yetki kuralının bulunmadığı hâllerde yetki itirazı ilk itirazlardandır (HMK m.116/1-a). İlk itirazlar, ön sorunlar gibi incelenir ve karara bağlanır (HMK m.117/3).
Geçerli bir tahkim anlaşmasına rağmen mahkemede dava açılmışsa, davalı tarafından süresi içerisinde verilecek cevap dilekçesiyle birlikte uyuşmazlığın tahkim yolu ile çözümlenmesi gerektiği iddiası ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde mahkeme davalının bu yöndeki iddiasını incelenir.
Yetki, kesin yetki olması halinde yetki itirazı ilk itiraz teşkil etmez. Taraflar itirazlarını her aşamada ileri sürebilirler ve mahkemece her aşamada durumu kendiliğinden gözetebilecektir. Yetkinin genel yetki, özel yetki ya da yetki sözleşmesi ile kararlaştırılması halinde yetki itirazı, ilk itiraz teşkil eder.
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Bir dava, yargı yerinden aleyhine hukuki koruma istenen kişi ya da kişilere yöneltilir. Kendilerine dava (husumet) yöneltilen kişilere davalı (hasım) denilmektedir.
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa, davanın esası hakkında bir karar verilemez; dava, sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.
Husumet. (D.5D, E. 1994/5539, K. 1997/128, T. 23.1.1997): «Kural olarak İptal ve tam yargı davalarında husumetin dava konusu işlemi tesis eden veya eylemde bulunan idareye yöneltilmesi gerek(ir).»
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri