Kürsî ayetinin başındaki ifade ile Gafir suresinin 65'inci ayetindeki şu ifade aynıdır: “hüve'l hayyü lâ ilâhe illâ hû.” Hüve (O) Hayy (diri)'dir, İlahlar yoktur yalnız Allah (Hu) vardır, denmektedir.
Ya hayyu esması Allahu Tealanın El Hayy isminden gelmektedir. El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Bütün hayatların kaynağıdır. Ezeli ve ebedi olarak ölmeyen hep diri olan anlamlarına gelir. Hayy anlamı: Ebedi ve ezeli olarak diri olandır. Yorulma, uyuklama gibi noksanlıklardan uzaktır.
Ayetel Kürsi'de yer alan Allahu la ilahe illa hüvel hayyul kayyum sözlerinin anlamı da merak konusu olmaktadır. Bakara Suresinin 255. Ayeti kerimesinin anlamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur.
İlgili 28 soru bulundu
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır."
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
Ayet-el Kürsiyi bir hacet ve arzunun olması için okumak o işin olmasına vesiledir. Bu ayeti okumaya devam eden devamı nispetinde fayda görür. Bu ayeti okumaya ancak peygamberler, sıddıklar ve şehitler devam eder. Kişi okumaya devam ederse ahlakı şehit ve sıddıkların ahlakına ulaşır.
Ayetel Kürsi Abdestsizken Okunur mu? Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır. Ayetel kürsi ezberden okuma halinde ise Kuran-ı Kerim'e dokunması gerekmediğinden okunabilmektedir.
Namazlardan sonra okunduğu vakit, yedi gök yarılır ve Allah, Ayete'l Kürsi'yi okuyana rahmet yağdırır. Ayetel Kürsi yemek, pirinç, ekmek gibi şeylere 313 kere, her defasında okuyup üflenirse, o nimetin bereketi artar. Ayetel Kürsi okuyanın, 7 kalenin içine girmiş gibi korunacağı vurgulanmaktadır.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
İsimler ve manalarını sizler için araştırdık. El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
O, çok yüce, çok büyüktür.
Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Allah'ın (C.C.) 99 ismi Esmaül Hüsna'dan Ya hayyü: Her şeye hayat veren diriliği sonsuz, can veren. Ya Kayyum: Daima baki bütün varlığı, gökleri,yeri ve her şeyi varlığıyla ayakta tutan. Anlamına gelir.
Aliyyül: En üstün, en yüksek ve kendisinden daha büyük olmayan anlamına gelir. Yüce plan, bütün kemal sıfatlarından daha üstün olan anlamlarına da taşır.
Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir. Çünkü kadının Kur'an okurken başını ve kollarını örtmesinin farz olduğunu gösteren bir bilgi yoktur.
Diğer bir okuma yöntemi ise Ayetel Kürsinin durak yerleri kadar 17 kez okumak veya kelimeleri sayısınca 50 kez okumak yahut harfleri sayısınca 170 kez okunması duaların kabulune faydalı olmaktadır. Rasul ve nebilerin ile Ashabı kiram sayısınca 313 okumak da her derde deva bir zikir olmaktadır.
Cünüp olan birinin, ezberden veya Mushaf'a bakarak bir âyet dahi olsa Kur'an okuması (tilâvet) haramdır. Fatiha, Âyetü'l-kürsi, Nas ve Felak sureleri ile dua, niyaz, tesbih ve övgü ifade eden âyetler ve sureler dua ve tesbih niyetine okunabilir.
Bu duayı günde 313 kez okumak inananlar açısından oldukça önemli. Ahiret hayatı ve dünyevi istekler için 313 kez Ayetel Kürsi okumak hem büyük sevap kazandırıyor, hem de istekler için aracı niteliğinde oluyor.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
Ayetel Kürsi farz olan namazlarda ve namazlardan sonra okunabilen bir ayet olmaktadır. Ayetel Kürsi okumak özellikle farz namazların sonunda okumak ile ilgili hadislerde bildirildiği üzere farz namazların sonunda okunan Ayetel Kürsi'nin diğer farz namaz vaktine kadar okuyan kişiyi koruyacağı bildirilmektedir.
Her gün 18 defa Ya Hayy diye zikretmek uzun ömürlü bir yaşama ve kişinin gönlünden geçenlerin tez vakitte olmasına vesile olmaktadır. 300 defa bu esmayı zikreden kişi hasta olmaz. El Hayy esması gül suyu ve miske okunarak tüketilme durumunda o kişi hasta ise hastalıktan kurtulur. Hasta değilse hiç hasta olmaz.
El-Hayy; Allahu Teala, bütün hayatların kaynağıdır anlamını taşımaktadır. Her daim diridir. Allah'ın diri oluşu yaratıkları gibi organik bir canlı şeklinde değildir. Hiçbir şeyden Gafil olmayan, hata yapmayan, kainatı kendisinden hiçbir şey izlenmeyen veya gezilemeyen biçiminde ifade edilmesi mümkün.
Ya Rab, Ya Hayyü, Ya Kayyûm Ya Zel Celali vel- İkram * Allah'ım * Bize helâl rızık ver Eğer rızkımız semada ise onu indir * Eğer yerde ise onu çıkar, Uzakta ise onu yaklaştır, Yakın ise kolaylaştır. * Az ise çoğalt, Çok ise onu bereketlendir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri