6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 394. Maddesi uyarınca; yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.
Çünkü, huzur hakları ücret mahiyetinde olduğu için giderleştirilebiliyor. Bilindiği üzere, huzur hakkı aylık olarak ödenebilmektedir. Şirket ortakları genellikle huzur hakkını 'maaş' olarak düşündükleri için aylık olarak şirketten nakit elde etmek maksadıyla huzur hakkını sık tercih ederler.
Huzur hakkı, sadece belli bir hizmetin karşılığında yapılan ödemeleri kapsar ve farklı dinamiklere bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir. Huzur hakkı şirketlerce ödendiği için Gelir Vergisi Kanunu referansıyla hesaplanır ve vergi dairesine ödenir. Huzur hakkına ilişkin ödemeler günümüzde gider olarak sunulabilir.
Huzur hakkı, şirketin gider olarak değerlendirdiği ve ilgili kişilere ek olarak yapılan bir ödeme olmasından dolayı kanunlara göre ücret olarak değerlendirilmektedir. Hizmet karşılığında elde edilen bir tutar olması sebebiyle ücrettir.
Huzur hakkı ödemesinde düzenlenecek bordro 700'lü hesaplarda gerçekleştirilir.
İlgili 21 soru bulundu
6) Huzur hakkı ücret sayıldığından, tek işverenden alınan ve yıllık tutarı (2023 yılı) 1.900.000 TL'yi aşmıyorsa ayrıca yıllık beyanname verilmez.
Huzur Hakkı ücret sınıfına girdiği için asgari geçim indirimine tabidir ancak sigorta primine tabi değildir. Huzur hakkı için de bordro düzenlenmesi gerekir.
Huzur hakkı veya ücretin Yabancı para cinsinden ödenmesine bir engel yok.
Huzur hakkı A.Ş. Yönetim kurulu üyelerine ödenir.
Zira, huzur hakkı alan ortaklar bordrolu personel sayılacaklarsa 3 aylık muhtasar değil aylık muhtasar beyanname vermek zorunda kalacaklardır. Çünkü çalışan sayısının 10'u geçmesi halinde GVK 98. maddeye göre, aylık muhtasar beyanname vermek zorundadırlar.
Huzur Hakkının Vergilendirmesi
Huzur hakkı, gider olarak gösterilebilen bir ödeme türü olduğu için vergi yönünden bazı avantajlar kazandırabiliyor. Kurumlar vergisi oranı 2021 yılı itibariyle %25'dir. Bunun yanı sıra her kar dağıtımına müteakiben ortaklar tarafından %15 oranında stopaj vergisi ödemesi de yapılır.
2.HUZUR HAKKI NEDİR? TTK 394. maddesinde; “yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşme veya genel kurul kararı ile belirlenmiş olmak şartı ile huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kardan pay ödenebileceği” hüküm altına alınmıştır.
Ödemeler toplu değil aylık olarak yada toplantı başına belirlenebilir. Her ay 8.506,80 TL olmak üzere toplamda 102.081,60 TL firmanızdan ekstra bir vergi yüküne katlanmadan huzur hakkı ödemesi almanız mümkündür.
Muhtasar beyannamede huzur hakkının vergisi beyan edilmeli ve böylece Gelir Vergisi Kanunu'ndaki geçici vergi hesaplamasında gider olarak yazılmalıdır.
Kanunen huzur hakkının alt ve üst sınırı belirlenmemiştir. Ancak genel kurul ile huzur hakkına bir alt ve üst sınır getirilebilir. Kanunda yalnızca yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiç bir ad altında başkaca ödeme yapılamayacağı öngörülmüştür.
Değişiklikle ise; Türkiye'de yerleşik kişilerin sözleşme bedelini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırması yönünde bir yasak olmamakla birlikte, kararlaştırılan ödemenin yalnızca Türk lirası ile yapılabileceği öngörülmektedir.
3) Huzur hakkı ücret niteliğinde olduğu için gelir vergisi stopajına tabidir. Kâr payı ise, menkul sermaye iradı olduğundan yıllık gelir vergisi beyanına tabidir.
[Tek Cümlede Özet: Söz konusu zorunluluğa aykırı davranan her biri tarafa ayrı ayrı uygulanmak üzere 2022 yılı için 14.200 TL'den 118.500 TL'ye kadar idari para cezası kesilebilecektir.
Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.
Site Yöneticisinin Huzur Hakkı Konusunda Hukuki Bilgi / KMK 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 40'ıncı maddesi incelendiğinde, apartman/site yöneticisi ücretinin bir huzur hakkı olmadığı, açık tanımın yönetici ücreti olarak yapıldığı görülmektedir.
Şirket zarar etse bile yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödemesi yapılıyor. "Örneğin bir holdingin yönetim kurulunda danışman. Bu kişiye 'huzur hakkı' denilen bir ücret belirleniyor" diyen Özgür Kaya'nın açıklamasına göre huzur hakkının bir limiti yok. Ne ödeme yapılacağı yönetim kurulunun takdirine kalmış.
Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 10 Mayıs 2010 tarihli kararında huzur hakkı "O dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağ" şeklinde açıklanıyor.
Bu hükümlere göre, işyerinizde çalıştırdığınız eşinize yapılan ödemelerin (ücret ve sigorta priminin) ve eşiniz adına yapılan ödemelerin safı ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması ve beyanname üzerinden indirimi mümkün bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri