Huzursuz Bacaklar sendromu tanısı D vitamini eksikliği olan grupta %58,2, D vitamini yeterli grupta %27,7 olarak belirlendi. Düşük vitamin D düzeyleri olan hastalarda Huzursuz Bacaklar sendromu şiddeti ve Pitssburg skorları anlamlı olarak daha yüksekti.
Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir? Bu rahatsızlık; demir eksikliği, folik asit eksikliği, B vitamini eksikliği ya da magnezyum eksikliği gibi vitamin ya da mineral eksikliğine bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu durumda tedavi, eksik olan vitamin ya da elementin yerine konulması ile gerçekleştirilmektedir.
Magnezyum eksikliği, B12 vitamini eksikliği, böbrek yetersizliği ve romatroid artrit gibi birçok başka hastalık huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.
Huzursuz bacak sendromuna yol açan nedenler şöyle sıralanabilir: B12 vitamini eksikliği.
Huzursuz bacaklar sendromu bazen, altta saptanabilir bir nedene bağımlı olmadan ortaya çıkar. Bir grup hastada da özellikle böbrek yetmezliği, diyabet, anemi, demir eksikliği, Multiple Skleroz, Parkinson hastalığı, omurilik hasarlanması, nöropati gibi patolojiler mevcuttur.
İlgili 45 soru bulundu
Hafif şiddette yakınmalarda masaj, sıcak-soğuk uygulama, egzersiz ile gerileyebilir. Huzursuz bacak sendromunun orta ve şiddetli düzeyde seyrettiği hastalarda ise ilaç tedavisine başlanır. Hastalarda doz ayarlaması yapılarak hastalığın aktivitesi baskılanır. İlaç tedavisi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Kişide huzursuz bacak sendromunun giderilmesi için bacaklara soğuk kompleks yapılmalıdır. Özellikle bacakların tamamına soğuk su ve ya buz tutulabilir. Bu sayede bacaklarda bulunan kasların da gevşemesi sağlanır. Kas dokuları da uygulanan yöntem ile rahatlatılır.
Eğer D vitamini eksikliği varsa kas, kemik ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve depresyon görülebiliyor. Çocuklarda en bilinen belirtisi bacak eğriliği şeklinde ortaya çıkan raşitizm hastalığıdır.
Huzursuz bacak sendromu genellikle altta yatan ciddi bir tıbbi problemle ile ilişkili değildir, ancak bazı vakalarda diğer koşullara eşlik edebilir: Bazen diyabet ve alkolizm gibi kronik hastalıklardan bireyin elleri ve ayaklarındaki sinirlerde hasar meydana gelebilir. Bu hasar periferik nöropatiye yol açar.
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir.
Bu hastalıkta sıklıkla uykuda periodik hareket bozukluğu da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavide dopamin, dopamin reseptör agonistleri, gabapentin,benzodiazepinler kullanılabilmektedir. Bunun dışında demir,magnezyum ve folik asit tedaviye destek olarak kullanılmaktadır.
Vitamin b12 eksikliği görülmesi durumunda, kol ve bacaklarda ağrılar meydana gelebilir. ağrılara ek olarak tende beliren morarmalar da b12 eksikliğinin belirtilerinden biri olarak görülmektedir. Şiddeti hale gelen ağrıların araştırılması adına kan değerlerinizin kontrolünü sağlamalısınız.
Nane çayı Benzer olarak kasları gevşetmek için yatmadan önce bir fincan nane çayı içebilir ya da yüksek oranda mentol içererek kaslardaki huzursuzluğu yatıştıran nane yağını bacaklarınız ve baldırlarınıza sürebilirsiniz.
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve sakatat gibi hayvansal demir kaynakları huzursuz bacak sendromunda tüketilmesi gereken başlıca besinlerdir. Bu besinlerin günlük beslenmeye porsiyon kontrolü ile eklenmesiyle gerekli mineraller tüketilmiş olur.
Huzursuz bacak sendromunda ilk kullanılan dopaminerjik ilaç levodopadır (dekarboksilaz inhibitörü ile). Olabildiğince düşük doz başlanıp, ihtiyaca göre yavaş yavaş doz arttırılması önerilir.
Bu durum çoğu zaman otururken veya uzanırken gerçekleşir. Hatta zaman olarak akşam veya gece saatlerinde meydana gelir. Ayrıca hareket etmek, rahatsızlık hissini geçici olarak hafifletir. Huzursuz bacak sendromu her yaşta başlayabilir ve genellikle ilerleyen yaşla beraber kötüleşir.
Huzursuz bacak sendromunun giderilmesi için önerilen ilk tedavi yöntemi bacaklara yapılan soğuk komplekstir. Bacakların tamamına soğuk su ya da buz tutulması kasların ilk olarak gerilmesini daha sonra gevşemesini sağlar. Kas dokularının bu yöntem ile yumuşaması, bacakların rahatlamasına neden olur.
ŞİKAYETLER GECELERİ ARTIYOR
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Sinirli olma gibi ruh hali değişiklikleri
B12 vitamini eksikliği, bir kişinin ruh halini etkileyerek potansiyel olarak sinirlilik veya depresyona neden olabilir.
İkincil Huzursuz Bacak Sendromunda neden olan etken bulunup tedavi edildiğinde (demir eksikliği gibi) hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Huzursuz bacak sendromunda tanı hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulunmaması ile konur.
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir. Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı Nasıl Konulur? Hastalığın tanısı, uyku hastalıkları uzmanı doktorların hastanın ayrıntılı olarak öyküsünü ve muayenesini değerlendirmesiyle konulur. Özellikle demir eksikliğinin tespiti için kan testleri yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri