İrritabl bağırsak sendromu, bağırsak hareketleri ve alışkanlıklarında değişim ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı, ishal, kabızlık gibi belirtilere yol açan bu hastalık genellikle ömür boyu devam eder.
Belirtilerin şiddet ve süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak ayda en az üç gün olmak üzere en az üç ay kadar etkileri devam eder. IBS, mide-bağırsak kanseri riskini arttırmaz, ancak yine de yaşamınızı etkileyecek boyuta ulaşabilir.
Bu düzensiz kasılmalar bağırsağın normal işleyişini bozarak çeşitli şikayetlere neden olur. Huzursuz bağırsak sendromu genellikle çok ciddi problemlere neden olmamakla birlikte, çoğu hastada yaşam boyu devam edebilen kronik bir hastalık şeklinde seyreder.
Bunlar sırasıyla buğday, mısır, süt, peynir, yulaf, kahve, çavdar, yumurta, çay ve narenciyedir. Bu yiyeceklerden uzak durulması huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir ve tedavisini kolaylaştırır. Elbette en önemli tetikleyicilerden biri olan stres ile başa çıkmaya çalışmak da huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun. Kafein (Kahve, çay ve asitli içecekler) tüketimini azaltın. Fasulye, lahana, karnabahar, karalahana gibi gaz yapan gıdalardan kaçının.
Bazı hastalarda dışkıda sümüksü madde olması, acil dışkılama ihtiyacı, anormal dışkı şekli gibi ek belirtiler de olabilir. Günümüzde bu hastalığı tamamen ortadan kaldıracak,kökten tedavi edecek, yani hastalığı bitirecek bir tedavi yöntemi yoktur. Yani bu hastalık ne öldürür, ne de güldürür cinsinden bir hastalıktır.
Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. İshal, kabızlık, kramp ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, bağırsakta yapısal bir bozukluğa neden olmaz. Bu nedenle, bağırsak kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini artırmaz.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.
İrritabl barsak sendromu fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutları olan bir hastalıktır.
Lifli yiyecekler (işlenmemiş lifli gıdalar çok çeşitlidir, besin değeri yüksek ve çok ucuzdur), meyveler (üzüm, portakal, erik…), salatalar (ıspanak en iyisidir) ve sebzeler (brokoli, yeşil fasulye vb) hem sağlıklı hem de barsağın dostu yiyeceklerdir.
Zayıflama ve kilo kaybı yoktur.
Stres ve duygusal faktörler: Stres, anksiyete, depresyon ve duygusal gerginlik, IBS semptomlarının tetikleyicisi olabilir. Stresli olaylar, yaşam değişiklikleri veya duygusal gerilim semptomların şiddetlenmesine neden olabilir. Beslenme alışkanlıkları: Bazı yiyecekler veya içecekler IBS semptomlarını tetikleyebilir.
Yapılan araştırmalarda bazı probiyotiklerin şişkinlik, karın ağrısı ve gaz gibi hassas barsak sendromuna oldukça iyi geldiği tespit edilmiştir. Bitkisel Çaylar ve Nane Yağı: bazı bitkisel çaylar IBS şikayetlerini azaltmaktadır, bu nedenle hastalar için rezene, nane ve papatya çayı da tavsiye edilebilmektedir.
Nane Çayı Ferahlatıcı tada sahip olan nane çayı, kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrısı, şişkinlik, gaz gibi yakınmalara neden olabilen irritabl bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için uzun yıllardır geleneksel olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar, nane yağının IBS belirtilerini azaltabileceğini gösterir.
IBS ayrıca genellikle diğer kabızlık nedenleriyle ilişkili olmayan dışkıda mukus birikmesine neden olabilir. Dışkıda kan görülebilir. Görülen kan kırmızı olabileceği gibi genellikle çok koyu veya katran kıvamında siyah görünür.
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
İBS tedavisinde 2 tip antidepresan kullanılır:1- Trisiklik antidepresanlar (TCAs), 2- Selektif seratonin reuptake inhibitörleri (SSRIs). Antispazmodiklerle kontrol altına alınamayan ağrı ve kramp gibi semptomların tedavisinde amitriptilin gibi TCAs'lar önerilir.
IBS, bazı kişilerde kilo kaybına veya alımına neden olabilir. Bazıları, normalden daha az kalori tüketmelerine neden olabilecek önemli karın krampları ve ağrıları yaşayabilirken; diğerleri, gerekenden daha fazla kalori içeren belirli yiyeceklere yeme eğiliminde olabilir.
Çilek, kivi, mandalina, portakal gibi meyveler. Havuç, salatalık, patlıcan, marul, kabak gibi sebzeler. Et, tavuk, balık yumurta gibi protein kaynakları
Genel olarak hastaların semptomları hangi besinler ile ilişkili ise o besinlerin diyetten çıkarılması (bu besinler kişiden kişiye farklılık gösterebilir) ya da azaltılması önerilir. Özellikle gaz yapıcı yiyeceklerin (süt, soğan, fasulye, havuç, kereviz, muz, kayısı, erik, brüksel lahanası, simit, buğday tohumu vb.)
İrritabl bağırsak sendromu için tek bir tanısal test mevcut değildir. Doktor hastanın şikayetlerini, hikayesini ve fizik muayene bulgularını bir arada değerlendirerek tanı koyar. İBS belirtileri, diğer pek çok bağırsak hastalıklarında görülen belirtiler ile benzerlik gösterdiğinden tanı koymak zorlaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri