İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) en belirgin semptomları karın ağrısı, gaz, kramp, midede yanma, acil tuvalete çıkma ihtiyacı ve bağırsak hareketlerinde gerçekleşen ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler ile bunun yarattığı şişkinlik hissidir.
Bu kriterlerde İBS tanısı için en az 3 aydır devam eden ve haftada en az bir gün görülen karın ağrısı olması gerekir. Ayrıca tanı için hastada; dışkılama ile ilgili ağrı veya rahatsızlık hissi, dışkılama sıklığında değişim veya gaita (dışkı) kıvamında değişim olarak belirlenen üç maddeden ikisinin var olması gerekir.
İrritabl Barsak Hastalığı, mide ve bağırsak sisteminde meydana gelen işlev bozukluğudur. Bu yalnızca kalın bağırsağı değil tüm sindirim sistemini etkilemektedir. Kas ve sinirlerin hassaslaşmasına neden olduğundan, özellikle yemek yerken ve yemek sonrasında kramp ve ishal gibi rahatsızlığa yol açmaktadır.
Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir. Nedeni bilinmemekle beraber, ani değişiklikler, yoğun stres, enfeksiyon ve beslenme düzeni gibi çevresel faktörlerin huzursuz bağırsak sendromunu tetiklediği düşünülmektedir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
İlgili 34 soru bulundu
Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır.
Bağırsak florasının bozulduğu bazı belirtiler vardır. Bunlar arasında sık görülen kabızlık ya da ishal, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı yer alabilir. Aynı zamanda bağırsak florasında bir dengesizlik olduğunda kişi sindirim güçlükleri yaşayabilir ve vitamin eksiklikleri gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
IBS için en tipik bulgu, “dışkılama ile hafifleyen karın ağrısı” dır. Dışkı kıvamı ve dışkılama sıklığında değişikliklere çok sık rastlanmaktadır. Kabızlık, diyare veya ara ara kabız ve ishal atakları şaklinde dışkılama olabilir. Ayrıca çok sert kıvamlı dışkılama ve buna bağlı ağrı görülebilir.
Kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha sıktır ve sıklığı yaş ile artmaktadır. Ancak ileri yaşlarda şikayetlerde azalma olabilmektedir. Genelde 45 yaşından önce başlar. Değişik toplumlarda görülme sıklığı %5-25 civarındadır.
İnflamatuar bağırsak hastalığından ayrı bir durumdur ve diğer bağırsak rahatsızlıklarından bağımsızdır. Belirtilerin şiddet ve süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak ayda en az üç gün olmak üzere en az üç ay kadar etkileri devam eder.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
Kadınlarda şiddetli ishal, baskın İBS için alosetron, kabızlık baskın İBS için lubiprostone isimli ilaçlar kullanılabilir. Bunlar, diğer yaşam tarzı veya terapötik müdahalelerin başarısız olduğu durumlarda son tedavi seçeneği olarak kullanılır.
İrritabl barsak sendromu psikosomatik bir hastalık olarak ele alınır. İBS semptomları meydana gelirken psikososyal birçok faktöründe önemli ölçüde rol oynadığı düşünülmektedir (18). Literatürde İBS tanısı olan bireylerde ruhsal bo- zuklukların varlığı ve hastalıkla ilişkisi tartışma konusu olarak yer almaktadır (19).
IBS semptomları günlük yaşamınızı etkileyecek kadar rahatsızlık verici olabilir. Hangi gıdaların sindirim sisteminizde rahatsızlığa yol açtığını bulabilmeniz ve diyetinizi buna göre oluşturabilmenizi sağlamak için YorkTest 35 yıldır IgG bazlı gıda intolerans test programları sunmaktadır.
Lifli yiyecekler (tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve) tüketmeye çalışın. Yararlı bakteri sayısını artırarak şikayetlerin hafiflemesine sebep olabileceğinden her gün bir kase kadar probiyotik yoğurt tüketin. Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun.
Dr. Özlem Mutluay Soyer, “İrritabl barsak sendromu (İBS), karın ağrısı ve barsak alışkanlığında değişiklik ile karakterize fonksiyonel barsak hastalığıdır. Oldukça sık bir durum olup toplumun yüzde 5-10'unu etkiliyor. Sinir sistemi değişiklikleri ve stres irritabl bağırsak sendromuna neden olabiliyor” dedi.
Tanı araçları
IBS tanısı için belirli bir laboratuvar testi yoktur. Yapılan testlerin amacı alternatif tanıları dışlamaktır. Tam kan sayımı dışında hastalardan çölyak hastalığı için serolojik testler; enfeksiyon ya da giardia için gaita tahlili istenebilir.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Sürekli ıkınma hissine neden olan başlıca nedenler; 🔹 Kronik kabızlık 🔹 İleri düzey makat çatlağı 🔹 İleri hemoroid 🔹 Makat sarkması 🔹 Rektosel durumlar 🔹 Makatta şiddetli kasılma olan durumlar 🔹 Huzursuz bağırsak sendromu 🔹 İltihabı bağırsak hastalıklarında 🔹 Urlar 📌 Prof.
Bağırsak ağrısı dışında midede yanma, erken doyma, bulantı, kusma, sık idrara çıkma, idrar torbasını tam boşaltamama hissi, sancılı adet görme, iktidarsızlık, yaygın kas ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk ve konsantrasyon bozukluğu da İBS ile birlikte görülen birkaç semptomdur.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
Yüksek Lifli Beslenme
Probiyotik almak, lif bakımından zengin beslenmek, gereksiz antibiyotik ve dezenfektan kullanımından kaçınmak, uyku düzenine dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzında yapılan ufak değişikliklerle bağırsak floramızı etkileyebiliriz.
Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri